Wat in april 1975 begon als een bescheiden softwareproject van twee studenten in Albuquerque, is uitgegroeid tot een onmiskenbare pijler onder de digitale wereld. Vijftig jaar Microsoft betekent ook vijftig jaar impact op werk, communicatie, innovatie en infrastructuur. Niet alleen via Windows of Office, maar vooral ook via cloud, AI en Unified Communications. Microsoft transformeerde tot platformpartner voor de moderne werkplek én communicatiehub.
Microsoft loopt al een halve eeuw voorop in technologische innovatie en vormt de manier waarop mensen werken, spelen en communiceren. Microsoft, opgericht in 1975 door Bill Gates en Paul Allen, is uitgegroeid van een klein softwarebedrijf tot een wereldwijde technologieleider. Ter ere van het 50-jarig jubileum was er een feestje waarin de twee oprichters en voormalige CEO’s het middelpunt vormden, samen met de huidige CEO Satya Nadella.
Microsoft’s voortdurende (r)evolutie
De reis van Microsoft is er een van voortdurende evolutie. Vanaf de begindagen van MS-DOS en Windows, die een revolutie teweegbrachten in de personal computerwereld, tot de lancering van Microsoft Office, Xbox en cloudcomputing met Azure, heeft het bedrijf zich voortdurend aangepast aan veranderende technologielandschappen. Recenter heeft Microsoft het voortouw genomen in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI) met producten zoals Copilot en de AI-gestuurde zoekfunctie van Bing, waarmee het zijn toewijding aan het versterken van individuen en organisaties wereldwijd bevestigt.
Van MS-DOS naar Copilot
Microsoft startte in 1975 met de ontwikkeling van BASIC voor de Altair 8800. Wat volgde was een indrukwekkend groeipad: via MS-DOS en Windows naar Microsoft Office, en uiteindelijk naar Azure en AI-oplossingen als Copilot. De rode draad? Continue transformatie — altijd met de werkplek als kern.
Grote doorbraak
De grote doorbraak van Microsoft kwam begin jaren tachtig, toen IBM op zoek was naar een besturingssysteem voor zijn eerste personal computer. Microsoft kreeg de opdracht om dit te leveren en kocht daarop het bestaande besturingssysteem QDOS, dat werd omgedoopt tot MS-DOS. IBM bracht het uit als PC-DOS, maar Microsoft behield de rechten op de software en mocht het ook aan andere fabrikanten verkopen. Die strategische zet legde de basis voor Microsofts dominantie in de pc-markt en markeerde het begin van een nieuw tijdperk in softwaredistributie.
van Skype for Business naar Teams Phone
De strategische stap richting zakelijke communicatie kwam met de overname van Skype in 2011. Microsoft maakte er een volwaardig enterprise-platform van met Skype for Business. Toch was het pas met de introductie van Teams in 2017 dat de definitieve doorbraak kwam.
Teams evolueerde van chattool naar geïntegreerd samenwerkings- en telefonieplatform. Inmiddels biedt Microsoft via Direct Routing en Operator Connect volwaardige belfunctionaliteit, inclusief integratie met vaste netwerken.
Teams Calling is in korte tijd uitgegroeid tot een alternatief voor traditionele telefonie.
Nadella’s visie
Sinds 2014 staat Satya Nadella aan het roer. Onder zijn leiding maakte Microsoft een strategische wending richting cloud en AI. Tijdens het jubileum op 4 april 2025 benadrukte hij dat het succes van Microsoft niet draait om wat het bedrijf zelf bouwt, maar om wat het anderen mogelijk maakt te bouwen:
“Onze toekomst wordt niet bepaald door wat we hebben gebouwd, maar door wat we anderen in staat stellen te bouwen.”
– Satya Nadella, CEO Microsoft
Die visie vertaalt zich onder meer in het openstellen van technologie via API’s, het stimuleren van het partnerkanaal en het continu investeren in infrastructuur. Zo plant Microsoft in 2025 een investering van 80 miljard dollar in AI-gedreven datacenters wereldwijd.
AI: de nieuwe kern
Met Copilot bracht Microsoft generatieve AI naar het hart van de werkplek. Gebruikers van Word, Excel, Outlook en Teams profiteren inmiddels van intelligente assistentie, waarbij workflows slimmer, sneller en mensgerichter worden. Mustafa Suleyman, sinds maart 2024 CEO van Microsoft AI, ziet AI als iets persoonlijks:
“Een AI-compagnon is volledig persoonlijk, gebouwd rond individuele behoeften, waarden en verwachtingen.”
– Mustafa Suleyman, CEO Microsoft AI
De AI-component is nauw verweven met Teams en versterkt Microsofts positie in de markt voor zakelijke communicatie. AI-samenvattingen van meetings, real-time transcriptie en contextuele acties maken van Teams een strategisch platform voor modern hybride werken.
Tijdlijn: mijlpalen in vijftig jaar Microsoft
Jaar Mijlpaal
- 1975 Oprichting Microsoft
- 1980 Samenwerking IBM – introductie MS-DOS
- 1985 Eerste versie van Windows
- 1990 Lancering Microsoft Office
- 2001 Start van Xbox en Windows XP
- 2011 Overname Skype
- 2017 Introductie Microsoft Teams
- 2020 Azure overtreft on-prem markt in groei
- 2023 Copilot brengt AI naar Microsoft 365
- 2025 Microsoft bestaat 50 jaar – cloud, AI en UC centraal
Toekomstgericht: platform, partner, pionier
De komende jaren richt Microsoft zich op verdere uitbouw van AI-functionaliteiten, hybride werkvormen en duurzame infrastructuren. Quantum computing, edge-oplossingen en sectorgerichte cloudomgevingen (zoals Cloud for Healthcare en Cloud for Sustainability) staan hoog op de agenda.
50 jaar relevant
Microsoft lukt het al om vanaf de start vijftig jaar geleden relevant te blijven. In de Benelux zijn de oplossingen diepgeworteld in de werkplekinfrastructuur. Met AI, cloud en UC als hoekstenen blijft het bedrijf hoogstwaarschijnlijk ook in de komende decennia bepalend voor de richting die technologie opgaat.
Lees ook:
https://www.gatesnotes.com/microsoft-original-source-code
https://blogs.microsoft.com/blog/2025/04/04/celebrating-microsofts-50-years/
https://www.theverge.com/microsoft/636951/the-50-best-things-microsoft-has-ever-made