Het gaat niet goed met de wifi-netwerken in Nederland stelden de media een paar dagen geleden. Door wildgroei van access points en draadloze routers dreigt er – net als op de snelwegen – filevorming. Op de weg vertaalt dit zich in verlies van kostbare tijd. In wifi-netwerken gaat congestie ten koste van de bandbreedte. Wie met een laptop, tablet of smartphone verbinding zoekt, krijgt te maken met pagina’s die langzaam laden of verbindingen die wegvallen. Verschillende experts luiden daarom de noodklok. Dat is ook begrijpelijk want we worden met ons allen steeds afhankelijker van wifi. Denk aan de horeca die draadloos bestellingen vanaf het terras doorgeeft aan de bar en de keuken. Of aan magazijnen waar orderpicking en voorraadbeheer plaatsvinden met een draadloos netwerk. Zonder wifi valt alles nagenoeg stil.
Het luiden van de noodklok mag terecht zijn, er is tegelijkertijd geen reden voor paniek. Een belangrijke oorzaak van de verstopping van netwerken ligt namelijk in het gebruik van consumentenapparatuur voor deze wifi-netwerken. Die werkt in het algemeen alleen op de 2.4 Ghz-frequentie en geeft standaard het sterkste signaal af. Deze oplossingen zijn weliswaar goedkoop, maar zo gestandaardiseerd dat ze weinig flexibel zijn. De wildgroei aan dit type apparatuur zorgt er nu voor dat de wal het schip dreigt te keren. Zeker nu kabelaars als Ziggo en UPC hun draadloze routers deels open stellen om wifi-hotspots te creëren.
Mogelijkheden
In de tussentijd zit de wifi-hardwaresector niet stil. Er zijn allerlei ontwikkelingen gaande om de kwaliteit van wifi-verbindingen hoog te houden. Voorbeelden die zich al jaren bewijzen zijn Dynamic Frequency Selection (DFS) en Transmit Power Control (TPC), deze ontwikkelingen kunnen de signaalsterkte van een access point terugdraaien of frequentie veranderen als er ergens een krachtig signaal actief is. Daarnaast bestaat het vorig jaar geïntroduceerde band steering om automatisch over te schakelen op een andere frequentie. En het nieuwere Adaptive Noise Immunity (ANI), waarbij een access point selectief luistert naar netwerken. In plaats van alles af te luisteren in de omgeving houdt de access point in dit geval alleen rekening met echt relevante netwerken, waardoor ruis en interferentie verminderen. Verschillende van deze technieken zijn onlangs getest op Paddington Station in Londen, waar ruim 150 netwerken elkaar flink in de weg zaten. Met deze nieuwe middelen bleek het mogelijk om orde in die chaos te scheppen en de bandbreedte naar prima niveaus te brengen.
Draadloze industrie
Bijna de gehele professionele draadloze industrie is lid van de WiFi-Alliance. Sinds de oprichting hiervan kijkt zij met haar leden jaren voorruit. De huidige plannen en uitwerkingen zijn nu nog niet zichtbaar voor de gebruiker, maar houden alle rekening met het feit dat het alleen maar drukker wordt in de lucht. De problemen vanuit het verleden zijn op deze manier opgelost en ook de toekomstige kwesties worden via dezelfde weg opgelost.
Keuzes maken
Punt is dat al deze features onderdeel zijn van professionele apparatuur, die niet alleen in specificaties maar ook in prijs niet te vergelijken zijn met de consumentenproducten. In veel gevallen zijn deze features ingebakken in speciale chipsets die door hun geavanceerde mogelijkheden voorlopig voorbehouden blijven voor professioneel gebruik. Dat betekent dat bedrijven die afhankelijk zijn van goede wifi-dekking goed moeten nadenken over fundamentele keuzes op dit gebied. Wie kiest voor prijs, komt uit bij een consumentenproduct, dat voor thuisgebruik voorlopig prima voldoet. Maar als kwaliteit en betrouwbaarheid nodig zijn met het oog op bedrijfskritische processen, ligt een keus voor een professionele oplossing toch echt voor de hand. Anders kan goedkoop, zomaar duurkoop zijn.
Door: Jan Buis, LANCOM Systems GmbH