5G en IoT
Thema van dit jaar op MWC was Intelligent Connectivity, de mix van 5G, IoT, artificial intelligence, ai) en big data. 5G, IoT, ai en de massale beschikbaarheid van data zijn onderling nauw verbonden. Deze ontwikkelingen versterken elkaar in toenemende mate. Ruim 2.400 exposanten waren dit jaar van de partij. En meer dan 100.000 bezoekers die Barcelona voor een week in Telecomcity omtoverden.
Nederland was nadrukkelijk aanwezig in Barcelona met een Holland Paviljoen en met een goedbezochte Hollandse Avond op maandag, waar BTG mede-initiator van was. Hier troffen enkele honderden bezoekers uit Nederland elkaar, uit de wereld van leveranciers, resellers CIO’s en vertegenwoordigers van diverse overheden.
Op de beurs regende het aankondigingen van contracten en samenwerkingen rondom 5G. Verder een groot aantal leveranciers die met nieuwe producten en diensten kwamen om de uitrol van 5G-netwerken te faciliteren. Netwerkleverancier Ericsson ziet vooral behoefte aan meer efficiënte technologie, hogere datasnelheden en een betere benutting van het spectrum. 4K/8K video streaming, virtual en augmented reality en nieuwe industriële toepassingen vereisen meer bandbreedte, meer capaciteit, veiligheid en een lagere latency..
Het gaat daarbij vooral om de software. Software defined networking (sdn) en network functions virtualization (nfv) zie je hier sterk groeien. Ze staan centraal in de transformatie van de netwerk-infrastructuur..
5G relativeren
Het enthousiasme voor 5G werd op veel plekken ook wel getemperd. Volgens Jacques Bonifay, CEO van Transatel CEO en President van MVNO Europe zijn we nog maar goed en wel begonnen met de uitrol van 4G in afgelegen gebieden. ‘Het duurt nog wel 5 tot 10 jaar voordat er in deze gebieden sprake is van 5G. En tot die tijd moet je zelfrijdende auto’s ook daar kunnen faciliteren. Daarbij wordt 5G vaak in verband gebracht met IoT. Maar de meeste IoT aansluitingen van nu gebruiken niet meer dan een paar Mb’s per maand. Die kunnen prima uit de voeten met de capaciteit van 4G.
Paul Lee, Global Head of TMT Research, stelde op MWC dat het nog jaren kan duren voordat de belofte van 5G-technologie op mobiele netwerken wordt ingelost. Hij spreekt over tien jaar.
En volgens Alexandra Scraggs van het toonaangevende zakenplatform Barron’s gaan veel grote concerns, zoals Verizon en AT&T de komende tijd op zogeheten “debt diet”. Wat zoveel betekent dat ze flink gaan korten op hun uitgaven.
Chipfabrikanten spelen in op 5G
Tijdens Mobile World Congress maakt Intel de N3000 bekend. Dit is een programmeerbare accelerator in een pci-e-kaart met 9GB ddr4 en 144MB qdr IV-sram. De kaart moet cpu’s in infrastructuur voor 5g ontlasten en zou tot 100Gbit/s kunnen afhandelen. De fpga-kaart moet in het derde kwartaal verschijnen.
Qualcomm heeft in het kader van het Mobile World Congress laten weten dat in de eerste helft van 2020 de eerste commerciële toestellen met een Snapdragon-soc met geïntegreerde 5g-modem zijn te verwachten.
Volgens de planning gaan in het tweede kwartaal van dit jaar exemplaren van de nieuwe soc naar fabrikanten gaan. Dat betekent dat de nog aan te kondigen nieuwe Snapdragon-soc in de eerste helft van volgend jaar in toestellen wordt verwacht. Vermoedelijk zal die soc in high-end toestellen verschijnen, zoals wellicht de opvolger van de Galaxy S10 van Samsung.
Qualcomm zegt dat de soc voortborduurt op de ervaringen van de bestaande 5g-modems, de X50 en de onlangs gepresenteerde X55. Verder stelt Qualcomm dat de nieuwe soc ‘baat heeft’ bij tweede generatie van de eigen mmWave-5g-antennemodule. De eerste versie daarvan werd half vorig jaar onthuld.
Hololens van Microsoft
Microsoft lanceerde zijn Hololens. Voor 3.500 dollar ben je de gelukkige eigenaar van deze ‘mixed reality”goggle. Met deze Hololens 2-versie richt Microsoft zich vooral op de zakelijke markt en dan met name op ontwerpers, ingenieurs en het leger. Het beperkte blikveld van de eerste HoloLens werd gezien als een groot nadeel en Microsoft lost dat bij de nieuwe versie op door gebruik te maken van een andere technologie voor het weergeven van de beelden. De HoloLens 2 werkt met lasers die licht in twee oscillerende spiegels schijnen. Die spiegels bewegen zo snel, dat ze als het ware het beeld op het scherm kunnen schilderen. De beelden worden op de waveguides geprojecteerd, dat zijn de stukken glas die zich voor de ogen van de drager van de headset bevinden. De HoloLens 2 zou een blikveld hebben dat twee keer zo groot is dan dat van de eerste versie. En nog net niet de volle breedte van je ogen beslaan.
En natuurlijk was er volop nieuws rond mobieltjes. Maar verrassend was dat Samsung zijn Samsung Unpacked event niet meer op de MWC in Barcelona hield, maar enkele dagen ervoor in San Francisco. Huawei toont haar nieuwe toestellen traditioneel na Barcelona op een eigen event in Parijs. Beide kwamen ook met een smartphone met opvouwbaar scherm, wat een nieuwe trend lijkt te zijn in smartphoneland.
Veel smartphone nieuws
OPPO is stilletjes het op vier na grootste smartphonemerk van de wereld geworden. Die groei ging redelijk geruisloos,maar op MWC pakte het merk uit met een eigen Innovatie Event. Tijdens dit event introduceerde het merk onder andere de eerste 10x Lossless Zoom camera Op het gebied van 5G-technologie kondigde OPPO de eerste 5G-smartphone aan – waar hebben we dat eerder gehoord – én de aankondiging van het OPPO 5G Landing Project.
Met dit initiatief wil OPPO, samen met de expertise van onder andere netwerkpartners Swisscom, Telstra en Optus, en een meer diepgaande samenwerking met potentiële partners zoals Singtel, de implementatie van 5G producten en services promoten.
Xiaomi in topsegment voor maar 449 euro
De Mi 9, een van de nieuwste topmodellen van de Chinese smartphonemaker Xiaomi, krijgt in Europa een vanafprijs van 449 euro. Daarvoor krijgen gebruikers de variant met 64GB opslaggeheugen in handen. Voor 499 euro, krijgen gebruikers de Mi 9V met 128GB opslaggeheugen.
De Mi 9 draait op een Snapdragon 855, heeft een oledscherm van 6,39″ met een resolutie van 2280×1080 pixels en een geïntegreerde vingerafdrukscanner. Aan de achterzijde zijn drie camera’s geplaatst.
Xiaomi claimt de kortste draadloze oplaadtijd ter wereld te hebben met dit toestel, dankzij de Charge Turbo-functie. Draadloos laden in 90 minuten, via de kabel in 60 minuten.
Xiaomi gaat verder een 5G-variant van de Mi Mix 3 uitbrengen. De telefoon is volgens het Chinese bedrijf hetzelfde als de in januari uitgebrachte Mi Mix 3 met zijn schuifmechanisme voor de camera, maar dan wel met de Snapdragon 855-soc, inclusief de X50-5G-modem. Er zit wel een addertje onder het gras, het modem in de Snapdragon 855 kan niet alle 5G-banden die in de Benelux gebruikt zullen worden, benutten. Het is dus nog even de vraag of dit toestel op 5G-netwerken in de Benelux kan en bij welke providers. De geplande opvolger, de X55, ondersteunt meer 5G-banden en kan hogere snelheden bereiken.
Nubia komt met smartphone voor om je pols
Nubia liet op MWC de Nubia Alpha zien, een ‘draagbare’ smartphone. In feite is het een kruising tussen een smartphone en een smartwatch die om de pols wordt gedragen.
De Nubia Alpha beschikt over een flexibel, buigbaar oledscherm met een diagonaal van 4 inch en een resolutie van 960 x 192 pixels. De fabrikant stelt dat dit neerkomt op 230 procent meer schermoppervlak in vergelijking met een gemiddelde smartwatch.
Nieuw ARCHOS Diamond voor 300 euro
ARCHOS introduceerde op MWC de nieuwe Diamond, een topmodel smartphone met een adviesprijs van 299 euro. De nieuwe Diamond heeft alle hedendaagse trends aan boord zoals een randloos design met pop-up camera, in-display vingerafdruksensor, een 19,5:9 6,39 inch AMOLED display en een octa-core chipset met 4/128GB RAM/ROM combinatie. Hij draait op Android 9 Pie.
ARCHOS introduceerde verder een nieuwe lijn budgetvriendelijke smartphones. De ARCHOS Oxygen 57, 63 en 68XL hebben een octa-core processor met AI-verwerkingseenheid, een superieure LTE-, VoLTE-, VoWiFi-connectiviteit, 19:9 displays met volledige schermweergave in compacte behuizingen, en draaien Android 9 Pie. De drie modellen zijn beschikbaar vanaf mei 2019, met een instapprijs van 99 euro.
LG met drie midrange-smartphones
LG presenteerde drie midrange-smartphones De meest luxe is de Q60 , met naast een reguliere camera een camera met groothoeklens aan de achterkant. met daarnaast nog een camera die werkt als dieptesensor voor het blurren van de achtergrond in portretfoto’s..
De Q60 en de goedkopere K50 hebben hetzelfde formaat en ook hetzelfde 19,5:9-lcd met een diagonaal van 6,26″ en een resolutie van 1560×720 pixels. Daarmee komt het scherm uit op rond 275 pixels per inch. De K50 heeft geen groothoeklens, maar alleen een primaire camera en camera die in gebruik is als dieptesensor. Daaronder zit de K40 met 18:9-scherm van 5,7″. Alle drie de telefoons beschikken over een octacore-processor met een maximale kloksnelheid van 2GHz. De K40 heeft een 3000mAh-accu. Alle drie de toestellen hebben een vingerafdrukscanner op de achterkant.
LG heeft op MWC ook zijn eerste 5g-smartphone aangekondigd, de V50 ThinQ 5G. De fabrikant gaat mee in de trend van tweede schermen met optioneel een 6,2″-oledpaneel dat in een hoes is verwerkt. Als het tweede scherm gekoppeld wordt, verschijnt er een pictogram in de interface. Daarmee is het mogelijk om te wisselen tussen de schermen en het tweede scherm aan of uit te zetten. Het is ook mogelijk om de schermen elk in tweeën te delen, zodat er in totaal vier apps tegelijk gebruikt kunnen worden. Bij games kan het tweede scherm soms gebruikt worden als een controller.
Nokia met highend toestel
Nokia richt zich meer op de budgetmarkt, maar brengt ook een nieuw highend toestel uit. De Nokia 9 PureView heeft liefst vijf camera’s.
Deze Nokia 9 heeft een waterbestendige behuizing met een aluminium frame, de voor- en achterkant zijn voorzien van glas. Het toestel is 8 millimeter dik en ondersteunt draadloos laden volgens de Qi-standaard. Er is een vingerafdrukscanner achter het scherm verwerkt. Dat scherm is een 6″-oledpaneel, zonder inkeping, met een 2k-resolutie. De accu heeft een capaciteit van 3320mAh en opladen gaat via de USB-c-aansluiting.
Sony heeft een wel heel opvallende telefoon aangekondigd. Het scherm van de Xperia 1 heeft dezelfde beeldverhouding als een bioscoopdoek, 21:9. De meeste smartphones hanteren een verhouding van 16:9. Verder heeft het scherm een 4K-resolutie en is het 6.5 inch groot.