Minister Micky Adriaansens van EZK verwacht na de zomer van 2023 de 3,5GHz-frequenties voor 5G te kunnen veilen.. De minister streeft naar de beschikbaarstelling van de 3,5GHz-band voor 5G per 1 december 2023. Dit meldt minister Adriaansens in een brief aan de Tweede Kamer.
‘De uitvoering van de 3,5GHz-veiling is voorzien’ na de zomer van 2023, schrijft de minister in zijn brief. “Daarmee blijf ik streven naar beschikbaarstelling van de 3,5GHz-band voor landelijk mobiel 5G-gebruik per 1 december 2023.” De vraag is hoe reeel die deadline van 1 december is, als de frequentieveiling pas in het najaar gaat plaatsvinden.
Inmarsat gebruikt nu namelijk de 3,5GHz-band voor satellietverkeer om noodcommunicatie met schepen en vliegtuigen te verzorgen. Omdat het 5G-netwerk van providers op 3,5GHz dit satellietverkeer te veel zou storen, kunnen providers deze frequentieband nog niet gebruiken. Inmarsat wil het grondstation in Friesland wel verplaatsen naar een nieuwe locatie in Griekenland, maar die verhuizing zal pas op z’n vroegst in januari 2023 zijn afgerond.
Het bedrijf kan eind volgend jaar echter wel frequentieruimte vrijmaken voor 5G-providers, maar hier heeft het satellietbedrijf ongeveer vier maanden voor nodig. Inmarsats systemen moeten namelijk aangepast worden aan de frequenties van de providers, maar pas na de veiling is bekend welke 3,5GHz-frequenties providers gaan gebruiken. Daardoor lijkt de kans klein dat providers inderdaad per 1 december 2023 de 3,5GHz-band kunnen gebruiken voor 5G. Overigens mogen die providers in dit geval nog maar twee derde van hun gewonnen frequentieruimte gebruiken, tot Inmarsat definitief is vertrokken uit Nederland.
De minister verwacht de 3,5GHz-frequenties pas na de zomer te kunnen veilen, omdat het Nationaal Frequentieplan moet worden gewijzigd 2x50MHz in plaats van 100MHz
De minister verwacht de 3,5GHz-frequenties pas na de zomer te kunnen veilen aangezien het Nationaal Frequentieplan op de schop moet. Zo wilde minister Adriaansens in eerste instantie een blok van 100MHz beschikbaar stellen voor het opzetten van private 5G-netwerken. Na kritiek van marktpartijen ziet de minister hiervan af. Het plan is nu om twee blokken van 50HMz te creëren.
Verschillende uitbaters van lokale netwerken, waaronder een bedrijf dat actief is in de Rotterdamse haven, waren hier echter op tegen. Zij hebben nu een vergunning om frequentieruimte boven in de 3,5GHz-band te gebruiken. In het eerdere voorstel van het ministerie zouden deze bedrijven dus moeten migreren naar 100MHz onder in de 3,5GHz-band en daardoor veel apparatuur moeten vervangen. Het in Rotterdam actieve bedrijf dreigde daarom onder meer met schadeclaims.
“Inmiddels heb ik op basis van de verschillende zienswijzen en extern onderzoek een weging gemaakt en kom ik tot een keuze voor de bandindeling van de 3,5 GHz-band waarbij voorlopig 2×50 MHz voor lokaal gebruik zal worden bestemd in een definitief te nemen besluit tot wijziging van het NFP. Adriaansens erkent dat deze oplossing niet voor iedereen optimaal is; twee blokken van 50MHz betekent onder meer dat partijen minder frequentieruimte kunnen gebruiken dan één los 100MHz-blok. Met deze oplossing blijft migratie van lokale partijen binnen de 3,5GHz-band wel overzichtelijk volgens de minister en kunnen ‘de gevolgen voor uitloop van de veiling beperkt blijven’.
De keuze voor deze voorlopige bandindeling van 2×50 MHz zal worden geëvalueerd rond 2026 waarbij weging van alle belangen zal plaatsvinden. Als in 2026 wordt gekozen voor een verschuiving van de bandindeling in de 3,5 GHz-band, dan ligt het voor de hand om deze verschuiving in 2030 te effectueren. Voor een verschuiving van de bandindeling zal opnieuw een wijziging van het NFP noodzakelijk zijn”, schrijft minister Adriaansens in de brief.
Lees hier de brief van de minister https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/kamerstukken/2022/12/21/verslag-formele-telecomraad-6-december-2022/verslag-formele-telecomraad-6-december-2022.pdf