Steeds meer mensen hebben last van trage verbindingen als ze draadloze netwerken werken. Dat komt omdat de 2,4 GHz-frequentie die we in hoofdzaak gebruiken, overvol is. We hebben dat niet alleen te danken aan alle consumentenrouters die in nagenoeg ieder Nederlands huishouden te vinden zijn.
Ook de bestaande DECT-telefoons en onze magnetrons gebruiken de 2,4 GHz, waardoor het nu drukker is dan ooit op deze frequentie. Volgens het Agentschap Telecom dat in Nederland toeziet op het gebied van frequenties, zijn deze problemen op te lossen als meer mensen overstappen op de 5GHz-band.
Onderzoek dat het agentschap liet uitvoeren onder gebruikers van 2,4 GHz-frequenties toont aan dat de verbinding bij twintig procent van de metingen op 180 locaties in steden en ‘slecht’ tot ‘heel slecht’ is. Vooral in winkelcentra zijn de storingsniveaus en het aantal actieve netwerken extreem hoog. Hier vonden de onderzoekers gemiddeld meer dan 50 accesspoints, die zorgen voor de nodige performanceproblemen. Als je overstapt op 5 GHz heb je minder problemen. Van de datadoorvoertesten met deze frequentie kreeg 91 procent als resultaat ‘erg goed’ en 9 procent ‘goed’. Vandaar het advies om als het kan over te stappen. Probleem is echter dat je er dan wel zeker van moet zijn dat al je apparatuur geschikt is om op die frequentie te werken. Dat is namelijk nog niet bij alle apparatuur het geval. Er zijn nog veel devices die alleen maar 2,4 GHz aankunnen.
Overigens zijn er verschillende ontwikkelingen in de branche geweest om de kwaliteit van wifi-verbindingen hoog te houden. Voorbeelden zijn Dynamic Frequency Selection (DFS) en band steering om automatisch over te schakelen op een andere frequentie, Transmit Power Control (TPC) dat de signaalsterkte van een access point kan terugdraaien als hij ergens een krachtiger signaal tegenkomt en Adaptive Noise Immunity (ANI), waarbij een access point selectief luistert naar netwerken. In plaats van alles af te luisteren in de omgeving houdt het access point in dit geval alleen rekening met echt relevante netwerken, waardoor ruis en interferentie verminderen.
Met dit type technologieën, die je voornamelijk in de professionele apparatuur tegenkomt, is de nodige winst te behalen voor wat betreft prestaties van draadloze netwerken. Vooral bedrijven, die in toenemende mate afhankelijk zijn van goede wifi-dekking, moeten goed nadenken over fundamentele keuzes op dit gebied. Wie kiest voor prijs, komt uit bij een consumentenproduct, dat lang niet alle gevallen de features biedt die je als bedrijf nodig hebt. Maar als kwaliteit en betrouwbaarheid nodig zijn met het oog op bedrijfskritische processen, ligt een keus voor een professionele oplossing toch echt voor de hand. Anders kan goedkoop zomaar duurkoop zijn. En stap je over naar 5GHz, let dan goed op dat al je devices met die frequentie om kunnen gaan.
Jan Buis – Lancom Systems