Avaya Holdings zou van plan zijn om de controle over het bedrijf over te dragen aan geldschieters, zo meldt persbureau Bloomberg. Het bedrijf zou hierover in onderhandeling zijn met investeerders Apollo Global Management, Ares Management en Invesco. Volgens Bloomberg maakt het overdragen van die controle deel uitmaakt van een lopende Chapter 11 faillissementsaanvraag. Dit zou Avaya in staat stellen te blijven opereren en uit te zoeken hoe schuldeisers terug te betalen. Het bedrijf zou het faillissement al aan het eind van de maand kunnen aanvragen.
Om Avaya financieel te ondersteunen tijdens het faillissement is het “telecommunicatiebedrijf ook besprekingen begonnen met geselecteerde geldschieters over mogelijke financiering door de schuldenaar”, aldus Bloomberg.
Avaya moet nu opnieuw in actie komen omdat de belangrijkste schuldeisers de druk opvoeren. Zo zijn er schuldeisers die aansturen op een faillissementsaanvraag, maar ook schuldeisers die druk zetten achter reorganisaties. Daarnaast dreigen aandeelhouders met ‘class action’-zaken: collectieve rechtszaken wegen gebrekkige financiële verantwoording over tegenvallers in de omzet en rode cijfers die opliepen tot 1,3 miljard dollar. Het is op dit moment onduidelijk wat er gaat gebeuren; een chapter11-procedure zou mogelijk deze maand nog geëffectueerd kunnen worden.
Lees ook: https://tbmnet.nl/haalt-avaya-de-winter/
Historie
De financiële crisis van Avaya kwam vorig jaar op de voorgrond toen het bedrijf de voormalige CEO Jim Chirico ontsloeg en verving door Alan Masarek, voorheen een leidinggevende van Vonage.
Masarek zei destijds dat hij zijn achtergrond en jarenlange ervaring met cloudcommunicatie wilde inzetten om “Avaya naar hernieuwde groei en winstgevendheid te stuwen”.
De plannen van het bedrijf om verder te gaan liepen echter al snel spaak. In augustus daalden de inkomsten van Avaya in het derde kwartaal met 20% op jaarbasis tot 577 miljoen dollar, volgens het winstverslag. Het derde kwartaal liet ook verliezen zien in de range van $1,3 miljard-$1,4 miljard.
Bovendien leende Avaya in juni 600 miljoen dollar. Het bedrijf heeft een groot stuk converteerbare schuld die afloopt in 2023. Afgelopen zomer kondigde Avaya kostenbesparende maatregelen van $225 miljoen-$250 miljoen aan en voerde later een ontslagronde door.
Faillissement 2017
In 2017 kwam Avaya uit zijn eerste Chapter 11 faillissement als een publiek bedrijf met ongeveer $350 miljoen in contanten. Het had minder dan de helft van de debetstand die het had toen het eerder dat jaar een aanvraag indiende.
Op dat moment was Tom Eggemeier, nu interim CEO van Zendesk, president van omnichannel customer experience en call center solution provider Genesys.
“Het is duidelijk dat Avaya achterloopt op het gebied van innovatie en het leveren van toonaangevende technologieën, en men zou moeten aannemen dat hun huidige financiële toestand die uitdagingen alleen maar zal verergeren. Dit heeft tot gevolg dat partners zorgvuldig nadenken over nieuwe vendor partnerships om hen in de toekomst zo goed mogelijk van dienst te zijn,” zei Eggemeier destijds.