In een tamelijk sombere analyse voorspelt ABN AMRO dat met name de industrie, de sector leisure, de winkelbranche, de voedingssector en de bouw krijgen later dit jaar een aantal economische schokken te verwerken krijgen. Ook de IT- en telecom sector ontkomen niet helemaal aan de malaise, waarbij met name de stijgende rente een rol speelt, aldus de analyse van de bank.
Nergens heeft de stijgende rente zo’n sterk drukkend effect op waarderingen als in de technologiesector. De belangrijkste barometer voor tech-waarderingen is de Amerikaanse Nasdaq 100 index die in het eerste halfjaar van 2022 bijna 30 procent verloor. Maar de waardedalingen in de technologiesector beperken zich niet tot de Nasdaq. Ook private participaties zijn aanzienlijk in waarde gedaald, transactievolumes zijn afgenomen en durfkapitaalinvesteringen zijn ingestort; the Economist spreekt van the great Sillicon Valley shake out. Europa loopt weliswaar achter op deze ontwikkelingen maar kan hier toch niet aan ontkomen, gezien ook de ECB de rentes verhoogt.
Druk op de markt
Nu risicodragend kapitaal schaarser en duurder wordt, staan veel bedrijfsmodellen in de technologiesector onder druk, met name daar waar de winsten ver in de toekomst liggen en de investeringsbehoefte aanzienlijk is. Goede voorbeelden hiervan zijn de techreuzen Google en Facebook die jarenlang verlieslatend waren voordat ze winst maakten (3 en 5 jaar respectievelijk). Nu valt te denken aan flitsbezorgers die elkaar beconcurreren voor marktaandeel en intussen zwaar verlieslatend zijn. Getir, de Turkse flitsbezorger, heeft recent al 4000 werknemers ontslagen (14 procent van het totaal) om op de kosten te besparen en de zogenaamde ‘cash burn’ te beperken.
Kapitaalbehoefte operators
De telecombranche voorziet in de dagelijkse behoefte aan informatie en connectie met de wereld en is daarmee zo verankerd in het dagelijks leven dat consumenten hier niet snel op zullen bezuinigen, stelt ABN AMRO. De markt kenmerkt zich verder als volwassen, met zeer beperkte omzetgroei; en geconsolideerd, met maar drie resterende aanbieders (KPN, VodafoneZiggo, TMobileTele2). Ondanks deze relatieve rust staat de branche voor een enorme transformatie die moet leiden tot een toekomst van 5G, Internet of Things (IoT), cloudapplicaties en kunstmatige intelligentie. De kapitaalbehoefte voor het aanleggen van de benodigde infrastructuur is dan ook groot en datacenters en glasvezelkabels staan daarbij voorop. Stijgende rentes kunnen een remmende factor vormen voor nieuwe investeringen en een verhoogd risico voor lopende projecten, al lijkt dit laatste vooralsnog beperkt omdat renterisico’s doorgaans en grotendeels worden afgedekt bij dit soort infrastructuurinvesteringen. Een grotere rem zijn de toegenomen kosten van materiaal en arbeid. Daarnaast vormen voor datacenters de toegenomen stroomkosten een belemmering en een potentieel financieel risico voor zover zij deze niet kunnen doorbereken (zie ook ons rapport over energiekosten).