Bedrijfs- en missiekritieke communicatiesystemen zijn onmisbaar in grote havengebieden zoals Rotterdam. Naast beproefde netwerken zoals PMR, WiFi en private LTE biedt private 5G nu ook een krachtige nieuwe optie. Axians, met decennialange ervaring, helpt bedrijven in de haven om altijd te beschikken over de meest optimale communicatietechnologie. Maar hoe kies je de juiste oplossing? Wat zijn de valkuilen? En hoe kan een brede ICT-systeemintegrator als Axians hierbij ondersteunen?
De Rotterdamse haven is gigantisch in omvang en er is altijd beweging. “Al die verschillende complexen die je er aantreft, van containeroverslagbedrijven tot aan de petrochemische industrie, de schepen die er rondvaren, vormen een dynamische omgeving”, schetst lead consultant Jan Klamer van Axians. “Dit geldt ook voor de communicatienetwerken en -technologieën die in deze omgeving actief zijn. Niet alleen hebben bedrijven hun eigen (missiekritieke)communicatiesystemen, ook de aanmerende schepen hebben ieder hun communicatiesystemen. Goede voorzieningen voor missiekritische communicatie zijn in een dergelijke omgeving onontbeerlijk en niet zo eenvoudig te realiseren ”
“De haven is een enorm dynamische omgeving, elke dag is de situatie anders. Vandaag ligt ergens een klein schip, morgen een grote, enzovoort. En ook zaken als spiegeling van het water, regen en wind hebben een enorme invloed op de wijze waarop je je antennes plaatst in een dergelijk gebied. Dankzij computersimulaties die de dekking meten kunnen we berekenen waar antennes moeten worden geplaatst We maken daarbij gebruik van modellen die ook rekening houden met de genoemde dynamische omgeving. Vooral ook omdat je niet zomaar iets kan veranderen.”
Jan weet met 35 jaar telecom ervaring waar hij het over heeft. Daarbij levert Axians al vele jaren private mobile networking (PMN) en private mobile radio (PMR) aan bedrijven in het havengebied en kent de problematiek als geen ander.
Economische kosten
“Niet alleen vanuit technisch aspect zijn goed werkende missiekritieke communicatiesystemen in havens extreem belangrijk. Er is natuurlijk ook een bedrijfseconomische factor,” voegt Martijn van Gilse, segmentmanager Transport & Logistiek bij Axians toe.
“Voor dit soort bedrijven is het heel belangrijk dat de communicatie continu betrouwbaar en beschikbaar is. Omdat de marges binnen de Rotterdamse haven flink onder druk staan, moeten (container)bedrijven altijd op de betrouwbaarheid van hun connectiviteit kunnen vertrouwen. Zodat ze altijd door kunnen werken. Downtime kan grote financiële gevolgen hebben. Vandaar dat het communicatienetwerk altijd beschikbaar moet zijn, zonder afhankelijk te zijn van de netwerk beschikbaarheid van een publieke mobiele operator.”
Van portofonie naar private 5G?
Binnen de (Rotterdamse) haven is een heel scala aan communicatietechnologieën in gebruik. Denk aan TETRA- en WiFi-netwerken, maar ook private 4G/LTE. “Je hebt natuurlijk ook nog marifonie en zelfs satellietcommunicatie. Er gaat daar van alles door de lucht”, vervolgt Jan.
“Voor alles geldt natuurlijk een specifieke use case. Portofonie is natuurlijk op spraak gebaseerd. Met de komst van de private 4G- en 5G netwerken zijn weer andere functionaliteiten mogelijk.”
Martijn: ”In de Rotterdamse haven heb je vaak te maken met grote terreinen met veel staal. Een klant van ons in de containeroverslag maakt er gebruik van een private mobile netwerk op basis van 4G en een ander maakt voor de communicatie gebruik van portofonie. Deze klant is onlangs van een Digital Mobile Radio (DMR)-oplossing naar een TETRA-netwerk gemigreerd . Ze hebben ons ook gevraagd een Proof of Concept (PoC)- voorstel te doen voor een private 5G-opstelling. Zodat ze zien wat het voor hun zou kunnen betekenen in de toekomst. De klant heeft hiervoor als één van de eerste containeroverslagbedrijven een private 5G-licentie weten te verwerven. Binnenkort starten we daar een testtraject rondom een private 5G-netwerk.”
Ook voor de petrochemie in de haven kan private 5G veel voordelen bieden, stelt Martijn: “Daar speelt weer een heel andere problematiek. Ik kan me voorstellen dat ze daar ook erg geïnteresseerd zijn in allerlei sensoren, voor luchtkwaliteit, temperatuur en natuurlijk veiligheidsaspecten. Dus dat ze daar heel veel sensoren willen hebben, wat bedraad niet erg kosten efficiënt is. Het voordeel van private 5G is daarbij dat je snelle data kunt combineren met heel veel sensoren.”
Voordelen private 5G
Private 5G biedt volgens Axians dan ook veel voordelen. “Er zitten echt een paar briljante uitvindingen in”, vertelt Jan enthousiast. “Naast dat 5G, zoals bekend, sneller is dan bijvoorbeeld 4G, biedt het nog veel meer mogelijkheden. Onder meer op het gebied van elektromagnetische golven. 5G heeft eigenschappen die het gebruik hiervan betrouwbaarder maken. Hierdoor ben je er zekerder van dat signalen die uitzendt ook daadwerkelijk aankomen. En dat je daarvan een verificatie krijgt. Met private 4G kon je medewerkers en voorwerpen die op het terrein zijn nog niet lokaliseren. Met private 5G kan dat wel.”
“Hiermee zit je wel een beetje op het terrein van TETRA-netwerken, met de man-down-functionaliteit”, vult Martijn aan. “ De integratie van beide netwerken is een interessante ontwikkeling, om zo beter te kunnen monitoren en data te verzamelen. Heel interessant ook vanwege het kostenaspect, denk aan de marges die onder druk staan. Hiermee kun je (missiekritieke)communicatie op een slimme manier automatiseren. Zo gaat alles veel sneller en betrouwbaarder en kun je ook aan de kostenkant voordeel behalen.”
Jan: “Verder heeft private 5G als voordeel dat bedrijven dit bedrijfseigen mobiele netwerk in aparte stukken kunnen onderverdelen (network slicing). Deze aparte stukken kunnen ieder weer apart voor een specifieke functie worden gebruikt. Bijvoorbeeld voor sensoren, de bedrijfskritische communicatie, maar ook voor het netwerkverkeer van de laptops of tablets. Op deze manier heb je als organisatie altijd zelf in de hand welke stukken van het netwerk door een bepaalde dienst worden gebruikt en dat er altijd toegang en dat het netwerk niet te traag wordt. Dit is echt wel een bijzondere functionaliteit van (private) 5G.”
Obstakels
Private 5G biedt voor bedrijven in de Rotterdamse haven dus volop voordelen, maar de implementatie is (helaas) nog niet zo snel gedaan, zegt Jan. Eigenlijk zou voor de hele Rijnmond-regio een eigen private 5G-netwerk beschikbaar moeten komen, de wens van grondeigenaar Havenbedrijf Rotterdam, maar vanwege regelgeving van de Rijksdienst Digitale Infrastructuur (RDI) is dit voorlopig geen optie.
“De RDI geeft alleen voor eigen gebruik een licentie af in een bepaalde frequentie Bedrijven mogen die niet met anderen delen. Veel bedrijven in het Rotterdamse havengebied werken samen voor bijvoorbeeld veiligheid en brandbestrijding. Die mogen dus ook niet het private 5G-netwerk van één van de partijen hiervoor gebruiken. Dit maakt het ingewikkeld”, gaat Jan verder.
“Ze mogen wel samen een TETRA-netwerk hebben, maar voor de 5G-licenties gelden bijzondere eisen. Bedrijven krijgen een licentie voor het eigen grondgebied, perceelgebonden. Dit betekent ongeveer dat de radiogolven bij het hek moeten ophouden. Daar begint het perceel van de buurman en die krijgt natuurlijk een licentie op dezelfde frequentie. Het gaat dus gebeuren dat allerlei buren op dezelfde frequentie gaan zitten en last van elkaar krijgen. Wij als Axians proberen hier binnenkort meer inzicht in te bieden met een nieuw, zeer geavanceerd meetsysteem dat we hebben aangeschaft.”
Vaak complementair
Private 5G is overigens niet voor iedereen zaligmakend, stellen de beide experts. Het hangt af van de use cases waarvoor bedrijven het willen inzetten. “Ook zijn er buiten het havengebied nog volop toepassingen voor private 5G, denk aan sectoren als transport, logistiek, zorg en industrie.
Voor Axians is private mobile networking op basis van private 5G ook een goede aanvulling op het bestaande portfolio. Daarbij zijn de diverse oplossingen min of meer complementair aan elkaar. Private 5G kan hierbij onder meer zaken slimmer of efficiënter inrichten. De verdere integratie tussen Private Mobile Radio (PMR)-oplossingen als TETRA en private 5G bijvoorbeeld, levert voor nu en de toekomst nieuwe en interessante vraagstukken op.
Axians specialist in missiekritische communicatie
Axians kan als system integrator de bedrijven in de Rotterdamse haven verder helpen met het verbeteren van hun (missiekritische) communicatie-infrastructuur. “De grote containerterminals zijn al jarenlang onze klanten. We kennen de omgeving en de problemen waar ze tegenaan lopen of welke ze in het verleden hadden.” Klanten kunnen daarbij vertrouwen op het Remote Service Center van Axians, waar een Nederlands sprekend team 24/7 klaar staat om direct te kunnen ingrijpen waar dat nodig mocht zijn.
“Graag helpen we bedrijven verder met hun digitale transformatie van bijvoorbeeld private 4G naar private 5G. Als klant is het prettig om met een ICT-partij samen te werken die de bedrijfsprocessen kent, deze heeft onderzocht en ook bekend is met de locatie. Zo kan dan makkelijker een private 5G PoC worden gerealiseerd. Voor onze klanten is het dan ook handig dat zij niet vanaf het absolute nulpunt hoeven te beginnen, zeker in een missiekritisch bedrijfsproces”, besluit Martijn.