Enter your email Address

TBM
    • Home
    • Mobility
    • ICT
    • MissieKritisch
    • Telecom
    • Connexie
      • b-to-c
      • België
    • Achtergrond
    • Vacatures
    • Evenementen
    • Magazines
      • TBM
      • OFM
    Facebook Twitter LinkedIn
    Facebook Twitter LinkedIn
    TBM
    • Home
    • Mobility
    • ICT
    • MissieKritisch
    • Telecom
    • Connexie
      • b-to-c
      • België
    • Achtergrond
    • Vacatures
    • Evenementen
    • Magazines
      • TBM
      • OFM
    TBM
    Home»Kritische communicatie»Private mobiele netwerken cruciaal voor betrouwbare connectiviteit in de zorg
    Kritische communicatie

    Private mobiele netwerken cruciaal voor betrouwbare connectiviteit in de zorg

    26 oktober 20247 Min leestijd
    Private mobiele netwerken cruciaal voor betrouwbare connectiviteit in de zorg
    Delen
    Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp

    Connectiviteit is in de zorg cruciaal, weet technologiespecialist in deze sector CLB als geen ander. Vaak gaat het om kritische communicatie, waarvoor private LTE zeer geschikt is. Onlangs heeft CLB, samen met CapX, haar eerste private netwerk aangelegd bij een zorginstelling. En er zullen er zeker meer volgen, als het aan directeur Niels de Bruin ligt.

    Als Niels de Bruin in zijn jonge jaren niet zo slecht tegen zijn verlies had gekund, was hij nu waarschijnlijk geen directeur/grootaandeelhouder van technologiespecialist voor de zorg CLB geweest. Tijdens zijn stageperiode trof hij in De Rijp een bedrijf in de problemen aan. En dat was lastig, omdat Niels, zeker in die tijd, slecht tegen zijn verlies kon. Het maakte in elk geval dat zijn handen jeukten om een omslag te weeg te brengen en van CLB een succesvolle organisatie te maken. En dat terwijl hij na zijn stageperiode een salaris kreeg van de helft van het minimumloon, en later, ter compensatie daarvan, enkele aandelen in het bedrijf. Plus een dominante baas waarmee hij overigens uitstekend overweg kon. Maar hoe anders is de situatie ruim 30 jaar later. Van een paar aandelen is hij inmiddels eigenaar geworden van een zeer succesvolle specialist in innovatieve zorgtechnologie. Vanuit het prachtig in het groen gelegen hoofdkantoor in Oosterhout ondersteunt CLB met ruim 225 medewerkers meer dan 841 zorginstellingen op meer dan 2.000 locaties.

    Het belang van connectiviteit

    Om al die zorgtechnologie optimaal te kunnen inzetten, is connectiviteit steeds belangrijker geworden, vertelt Niels. “CLB bestaat sinds 1981 en tot 15 jaar geleden werkten we met allemaal gesloten systemen. Vaak werd dan wel gecommuniceerd met mobiele devices via Dect of pagers. Door alle ICT-veranderingen is dat, zeker de laatste vijf jaar, enorm veranderd. Onze afhankelijkheid van connectiviteit is nog veel groter geworden. Het zit ook niet meer allemaal binnen onze eigen invloedsfeer. Daarbij is de kwetsbaarheid en de kritische factor van onze systemen ook nog eens toegenomen. En dan te bedenken dat we zo’n 1.800 verschillende systemen hebben draaien. Ik kan er niet een noemen waarbij de klant niet in paniek zou raken als het niet werkt.”

     

    Tijd of volume als kritische factor

    Daarbij kan het gaan om situaties die super tijd kritisch zijn, zoals op de intensive care, waar de systemen van CLB over mensenlevens waken. Of over de nachtzorg bij een zorg instelling. Waarbij met relatief weinig personeel gedurende de nacht zo’n 10.000 cliënten worden bewaakt over 300 gebouwen. Als daar de connectiviteit niet werkt, hebben ze ook een groot probleem. De meeste cliënten slapen, maar het volume is groot. Net het tegenovergestelde van de intensive care; veel mensen voor weinig cliënten. Maar in beide situaties en alles daartussen is connectiviteit key. In klanttevredenheid enerzijds, maar zeker ook in wet en regelgeving, stelt Niels. Zo voldoet CLB aan de MDR, Medical Device Regulations. Waarbij je gewoon geacht wordt om 100% betrouwbaarheid te geven. Niet 100% beschikbaarheid. Dat bestaat niet, maar 100% betrouwbaarheid wel.

     

    Beperkingen bestaande WLAN

    De grootste verandering binnen connectiviteit van de laatste 10 jaar is dan ook de verschuiving naar mobiliteit, met name door de komst van WLAN omgevingen. “Op heel veel projecten werkt dat erg goed. Maar je loopt tegen problemen aan bij projecten waar WLAN ook door andere gebruikers wordt toegepast. Waarbij de connectiviteit voor meerdere toepassingen wordt gebruikt, of bijvoorbeeld in zorginstellingen waar bewoners hun eigen WiFi abonnementen bij een internetprovider hebben. Daar heeft een private mobiel netwerk volgens Niels zeker toegevoegde waarde. Met private 2G heeft CLB nooit gewerkt, sinds een jaar of 7 wel met private LTE over 4G. “De bandbreedte die we over het algemeen vragen is niet zo groot.”

    Ook de eigen hardware die CLB ontwikkelt, zit traditioneel op een IP-Poort, maar de nieuwste generatie heeft ook LTE-ontsluiting. “Dat werkt super. Het is snel inzetbaar, betrouwbaar en kosten efficiënt.”

     

    Kinderziektes voorbij

    De eerste jaren dat private LTE beschikbaarwas kreeg CLB bij klanten vooral te makenmet private LTE netwerken die door andere technologie aanbieders waren aangelegd. “We zagen daar in het begin vooral de nadelen. Dat kwam vaak omdat er te veel van het netwerk werd gevraagd. Dan wilden ze het WLAN-stuk helemaal loslaten en alles over dat netwerk laten lopen. Dat worden dan wel heel veel datastromen. Of er moesten ineens 500 smartphones mee uitgerold worden. Maar we zagen het wel steeds beter worden. Een jaar geleden vonden we dat het volwassen was en we het zelf konden inzetten.”

    De eerste installatie was bij Philadelphia, een landelijk opererende zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Een organisatie met relatief veel kleine locaties. Niels: ”Ze hadden overal WLAN, maar dat gaf de nodige connectiviteitsproblemen op die locaties. Bouwkundig vaak, in nieuwbouwpanden waar ze die dekking niet goed voor elkaar kregen. En toen hebben ze gezegd, ja wij willen dat op een andere manier gaan oplossen. De eerste locatie waar we zijn gestart, was Vierhouten. Daar draaide een DECT systeem, maar ze wilden ook met data aan de slag.”

     

    Betrouwbare leverancier

    Vervolgens was het zaak een betrouwbare leverancier te selecteren Voorzichtigheid is geboden, ook in de leverancierskeuze, vaak gaat het om systemen die meer dan 15 jaar blijven draaien. “In die speurtocht hebben we vooral gekeken naar het bedrijf achter de oplossing. Welke support kunnen we verwachten als het fout gaat. Toen kwamen we bij CapX uit, wat specifieker bij Paul van Gasselt en Jeffrey Timmers. We voelden daar de passie om het goed te doen. Ze keken ook naar een oplossing die toekomstbestendig is. En ja natuurlijk gaan er wat dingen niet helemaal goed, maar die zijn snel opgelost en de klant is tevreden. En dat maakt het kopieerbaar voor hun andere locaties.“

    Reden voor CLB om private LTE nu ook mee te nemen in aanbestedingen waar ze voor inschrijven. Onlangs heeft CLB, samen met ICT Timmers, haar eerste private netwerk aangelegd bij een zorginstelling. En er zullen er zeker meer volgen als het aan directeur Niels de Bruin ligt. CapX heeft hierbij, als value added distributor voor private 4G en 5G systeem componenten, ICT Timmers geadviseerd over de benodigde onderdelen en deze geleverd. Naast hardware levert CapX ook software en diensten zoals systeem ontwerp, aangevuld met site survey op locatie.

     

    Overstap naar private 5G

    Overigens is de stap naar private 5G voor CLB nog niet zo prangend, stelt Niels. “Voor ons biedt LTE 4G meer dan genoeg bandbreedte. Wij vragen niet veel bandbreedte, wij vragen wel heel hoge beschikbaarheid en heel hoge betrouwbaarheid en die hebben we hiermee. Voordeel van private 5G is wel dat je niet meer afhankelijk bent van het netwerk van de klant, maar helemaal je eigen netwerk kunt beheren. Dat maakt de afhankelijkheid voor je connectiviteit nog een stuk kleiner (zie kader). Private netwerken vergroten in elk geval de betrouwbaarheid en snelheid van mobiele connectiviteit. En dat is voor de klanten van CLB en voor de onderneming zelf een zorg minder.

     

    De voordelen van private 5G

    Private 5G biedt een betrouwbare oplossing voor zorginstellingen door onafhankelijkheid van lokale netwerken, zoals WiFi, te garanderen. Dit vermindert netwerk gerelateerde storingen en geeft leveranciers volledige controle en inzage. Vergeleken met WiFi vereist private 5G minder basisstations, minimaliseert het interferentie en verlaagt installatiekosten. Daarnaast kunnen LoRa-netwerken, gebruikt voor apparaten met laag energieverbruik zoals sensoren en paniekknoppen, via private 5G worden gekoppeld aan zorgsystemen. Dit verhoogt de betrouwbaarheid en beveiliging, terwijl communicatie versleuteld wordt en prioriteit aan kritieke zorgtoepassingen wordt gegeven.

    Gerelateerd

    Vorige artikelPrivate 5G biedt nieuwe kansen voor bedrijfskritische communicatie, ook in de havens
    Volgende artikel CTOUCH lanceert nieuwe software en samenwerkingstools

    Gerelateerde berichten

    NAVO

    NAVO komt met strengere eisen voor operators; kansen voor private 5G en missiekritische infrastructuur

    Hacktic lanceert eerste ATEX-gecertificeerde iPhone 16 Pro Max in Europa

    Hacktic lanceert eerste ATEX-gecertificeerde iPhone 16 Pro Max in Europa

    TBM Magazine
    citymesh

    Blijf up to date

    Altijd het laatste telecom en ICT nieuws in je mailbox.

    Evenementen

    Aankomende evenementen

    jun 17
    17 juni - 19 juni

    TCCA Critical Communications World

    jun 19
    12:30 - 17:30 CEST

    Partner Event BusinessCom en Barracuda

    jun 23
    16:00 - 19:00 CEST

    Techdrinks Den Bosch

    jul 3
    Gehele dag

    Cloud Expo Beach Party 2025

    sep 5
    5 september - 9 september

    IFA Berlijn

    sep 10
    16:00 - 19:00 CEST

    TechDrinks Utrecht

    Bekijk kalender
    Vacatures
    • KPN

      Account Director Integratie Accounts

      • Overal
      • KPN
    • Enreach

      Partnermanager  

      • Overal
      • Enreach
      • Full Time
    • Commercieel medewerker binnendienst Selcom

      • Nijkerk
      • Full Time
    • X2com

      Inside Partner Manager bij X2com

      • Heikampweg 5a, 5249 JX Rosmalen
      • X2com

    TBM - de Business Tool voor ICT-reseller- is ooit gestart als magazine voor telecomkanaal en heeft zich ontwikkeld tot kennis- en netwerkplatform voor alle ICT-resellers actief in voice, collaboration en werkplekbeheer.

    Over TBM
    • Home
    • TBM Magazine
    • Abonnement
    • Adverteren
    • Contact
    • Algemene voorwaarden
    Contact

    Schoolstraat 61
    6512 JC Nijmegen

    024-3454150
    tbm@magentacommunicatie.nl

    © 2025 TBM Het IT en Telecom platform van de Benelux | TBM is onderdeel van Magenta Communicatieprojecten B.V yeps

    Typ hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk op Esc Esc om te annuleren.

    We gebruiken cookies om je de beste ervaring op onze site te bieden.

    Je kunt meer informatie vinden over welke cookies we gebruiken of deze uitschakelen in de .

    X
    TBM
    Privacyoverzicht

    Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.

    Strikt noodzakelijke cookies

    Strikt noodzakelijke cookie moet te allen tijde worden ingeschakeld, zodat we je voorkeuren voor cookie-instellingen kunnen opslaan.

    Als je deze cookie uitschakelt, kunnen we je voorkeuren niet opslaan . Dit betekent dat elke keer dat je deze site bezoekt het nodig is om cookies weer in te schakelen of uit te schakelen.

    Cookies van derden

    Deze site gebruikt Google Analytics om anonieme informatie zoals bezoekersaantallen en meest populaire pagina's te verzamelen.

    Door deze cookie aan te laten staan help je onze site te verbeteren.

    Schakel eerst strikt noodzakelijke cookies in om je voorkeuren op te slaan!