Een uitspraak in het octrooigeschil met Nokia heeft ervoor gezorgd dat de verkoop van smartphones door Oppo en haar dochter OnePlus op de Duitse markt onmiddellijk is stopgezet. In een officiële verklaring zegt het bedrijf dat het de situatie probeert op te lossen en tot die tijd de verkoop en marketing zal stopzetten.
Een octrooigeschil tussen leverancier van netwerkapparatuur Nokia en verschillende smartphonefabrikanten uit China zorgt nu voor onrust op de smartphonemarkt: volgens een bericht in Wirtschaftswoche heeft de regionale rechtbank München een verkoopstop uitgevaardigd voor smartphones van Oppo en dochteronderneming OnePlus.
Reactie
OnePlus heeft als reactie al alle toestellen uit zijn online winkel verwijderd, en op de website van Oppo is zelfs geen productinformatie meer te vinden over de smartphones. Voorlopig mogen wederverkopers zoals MediaMarktSaturn en telefoonmaatschappijen echter Oppo-telefoons doorverkopen die al in hun voorraad zitten. Ondersteuning is ook nog steeds gegarandeerd. Zij zouden zelfs nieuwe producten kunnen betrekken van dochterondernemingen in het buitenland, bij voorbeeld in Nederland. Nokia zou zich hiertegen echter kunnen verweren met een inbeslagname door de douane.
Nokia spant in Duitsland en andere Europese landen al jaren een rechtszaak aan tegen de schending van drie patenten op het gebied van 4G- en 5G-technologie – en eist een licentievergoeding van 2,50 euro voor elke verkochte smartphone. De getroffenen vinden dit onevenredig hoog, maar hebben wellicht geen keus. Niet alleen OnePlus en Oppo zijn getroffen door het geschil, ook tegen Vivo loopt blijkbaar een rechtszaak.
Oppo en OnePlus hebben samen een marktaandeel van ongeveer 10 tot 12 procent in Duitsland. Het verkoopverbod zal daarom waarschijnlijk gevolgen hebben voor de komende kersthandel, waarin hoe dan ook knelpunten in de levering dreigen te ontstaan.
Knelpunt in verkoop
Met een daling van de verkoop van mobiele telefoons met ruim tien procent, zou het besluit van Oppo wel eens kunnen leiden tot een tekort aan mobiele telefoons in Duitsland. Vooral als het octrooigeschil met Nokia niet voor Kerstmis kan worden opgelost. Nokia klaagt ook Vivo aan, een andere fabrikant van de BBK-groep, waartoe ook Oppo behoort, op grond van enkele van dezelfde octrooien. Vivo zou ook gedwongen kunnen worden de Duitse markt binnen zes maanden te verlaten. Dit zou betekenen dat nog eens tien procent van het aanbod van mobiele telefoons in dit land verloren gaat. Als gevolg daarvan zouden met name de laagst geprijsde aanbiedingen niet langer beschikbaar zijn op de Duitse markt.
De Duitse brancheorganisatie Bitkom waarschuwt dat in Duitsland in 2022 minder mobiele telefoons zullen worden verkocht dan in het jaar daarvoor vanwege het chipgebrek. Als de smartphones van Oppo, OnePlus en uiteindelijk Vivo uit de schappen verdwijnen, kunnen andere fabrikanten het gebrek aan aanbod wellicht niet compenseren omdat zij niet over de chips beschikken. Voor de consument zou dit hoogstwaarschijnlijk ook hogere prijzen betekenen.