De ICT-wereld verandert snel. De mogelijkheden rondom AI overtreffen de stoutste verwachtingen. Werknemers vragen zich af of ze op termijn nog wel werk hebben, terwijl AI ook nieuwe banen schept. De geschiedenis herhaalt zich. TBM heeft de afgelopen 20 jaar alle ontwikkelingen gevolgd, geanalyseerd en in perspectief geplaatst.
De afgelopen periode is er wel iets bijzonders gebeurd. De geopolitieke ontwikkelingen gaan sneller dan de ontwikkelingen in de ICT. De VS lijkt tegen Europa te zeggen: ‘Na 80 jaar jullie te hebben geholpen moeten jullie nu maar op eigen benen gaan staan’. Maar kan Europa dit wel met 27 verschillende staten, zijnde nog lang geen Verenigde Staten van Europa? Hoe weerhouden we Poetin van het herstellen van de oude Sovjet Unie? Geen vraagstuk voor TBM, maar wel belangrijk in het geopolitieke spel dat Trump en Musk spelen. Zij proberen de handen vrij te krijgen om alle aandacht op China te kunnen richten. Hierbij speelt Korea, Japan en Taiwan een belangrijke rol. Laatstgenoemde is natuurlijk belangrijk vanwege de chips van TSMC.
Haroon Sheikh van de Wetenschappelijke raad voor het Regeringsbeleid (WRR) hield recentelijk een rede waarin hij duidelijk maakte dat Europa zich volledig afhankelijk heeft gemaakt van China en van Big Tech. Alleen op gebied van het fabriceren van chipmachines speelt Europa een rol (of eigenlijk ASML). Al in eerdere columns heb ik de vraag gesteld of cloudifiseren (vooral naar public cloud) wel altijd zo verstandig is. Eigenlijk wordt de vraag niet meer gesteld. Het adagium is ‘cloud-tenzij’. En ook vandaag, onder de veranderende wereldsituatie (een keerpunt wordt het ook wel genoemd), wordt zonder enige discussie gewoon gekozen voor cloud-applicaties voor onze kritische werkprocessen.
Big Tech, Trump en Musk hebben alle macht over onze economie (en nu indirect ook over onze defensie en onze democratische waarden). En als de tarieven met 20% of meer omhoog gaan kunnen we tekenen bij het kruisje. De week werd in publicaties melding gemaakt dat ‘ook gemeenten AVG-risico’s zien in het beleid van president Trump.
Veel gemeenten constateren dat ze afhankelijk zijn van Microsoft en vrezen voor de impact van de Cloud Act onder Trump.
Niet echt een fijne constatering in wat een feestelijke TBM-editie moet zijn. Het TBM-platform is bij uitstek de omgeving om innovatie en ontwikkelingen in beeld te brengen en te stimuleren. In Nederland is voldoende potentieel om het heft in eigen hand te nemen. Er is voldoende kennis aanwezig. In Europees verband kunnen we werken aan een eigen cloud-omgeving, aan een eigen suite voor de werkomgeving. En het mooie is: als je van scratch begint kan het altijd efficiënter. Kijk maar naar DeepSeek.
In de tussentijd zou iedere organisatie zich steeds kritisch de vraag moeten stellen ‘waar host ik mijn gegevens’, ‘welke organisatie is politiek onafhankelijk’, ‘welke leverancier biedt mij voldoende data-integriteit en -eigenaarschap’ en ‘hoe neem ik mijn eigen afgewogen beslissingen’.
Het MKB loopt soms voorop het digitaliseren omdat men meer durft en gevolgen beter in beeld te krijgen zijn. Soms stapt een MKB-bedrijf wat later in. Dat is onder de huidige omstandigheden misschien wel een voordeel, want nu kunnen afgewogen beslissingen worden gemaakt die toekomstbestendig zijn.
Het platform TBM is daarbij uitermate handig, geeft inzicht en overzicht, verbindt partijen. Dat doet het al 20 jaar en gezien de ontwikkelingen is daar nu en de nabije toekomst nog veel meer behoefte aan.
Daarom alle hulde aan Joost Heessels en zijn team. Gefeliciteerd met 20 jaar TBM en op naar de toekomst die in alle opzichten erg interessant en uitdagend zal zijn!
Bekijk meer van dit soort berichten.