Het Internet-of-Things blijft groeien en de afgelopen drie jaar heeft KPN fors geĆÆnvesteerd in nieuweĀ IoT-netwerkenĀ enĀ dienstverleningĀ waarmee organisaties de kansen die Internet of Things biedt ook kunnen verzilveren. Bijvoorbeeld het optimaliseren van bedrijfsprocessen, het verbeteren van de klantervaring of het ontwikkelen van nieuwe (disruptieve) businessmodellen. Eind 2017 is KPN gestart met deĀ uitrolĀ van LTE-M op de bestaande infrastructuur.
āMet het toevoegen van LTE-M aan het connectiviteits-portfolio kunnen klanten van KPN voor alle denkbare IoT-toepassingen en -vraagstukken een oplossing realiseren,ā aldus Carolien Nijhuis, directeur Internet of Things bij KPN. āDe afgelopen tijd hebben onze klanten LTE-M al kunnen testen op verschillende locaties in Rotterdam en Den Haag en nu hebben ze de mogelijkheid LTE-M landelijk in te zetten voor hun IoT-oplossingen.ā
Een voorbeeld waar LTE-M voor gebruikt kan worden is een slimme meter, die regelmatig data uitwisselt en waarvoor de indoordekking goed moet zijn.Ā Enexis NetbeheerĀ kiest ervoor om LTE-M op termijn in te zetten voor zijn slimme meters. āWe verwachten veel van LTE-M: goedkopere modules en een verbeterde dekking. Met de landelijke beschikbaarheid van LTE-M door KPN kunnen wij een nieuwe stap maken in ons smartmeter productā aldus, Annemieke Bulters, manager Slimme Meters van Enexis Netbeheer.
Naast slimme meters zijn ook wearables en mobiele betaalautomaten, toepassingen die met LTE-M verbinding zullen gaan maken. Ook is LTE-M uitermate geschikt om ātrack en traceā te ondersteunen. Om klanten te helpen met het succesvol inzetten van Internet of Things, biedt KPN sinds eind vorig jaarĀ KPN Things. Met dezeĀ schaalbare en startklare oplossingĀ kunnen bedrijven en organisaties IoT-toepassingen gemakkelijk implementeren en opschalen. KPN Things biedt onder meer apparaten, data en consultancy en is beschikbaar voor alle IoT-netwerken van KPN, waaronder nu dus ook LTE-M.