Deze week is R.I.O.T.: The Things Network 010 gelanceerd in Rotterdam. Intermax heeft samen met de Rotterdam internet eXchange (R-iX) en Teqplay de lead genomen bij de uitrol van dit open LoRa-netwerk voor het Internet of Things in stad en haven.
LoRa staat voor ‘Long Range Low Power’. Met deze technologie kunnen objecten en systemen met een sensor bij zeer laag stroomverbruik door de lucht informatie uitwisselen. Deze kenmerken maken het een ideaal netwerk voor het Internet of Things (IoT).
Ongekende mogelijkheden
Rotterdam krijgt hiermee een volledig dekkend, vrij toegankelijk LoRa-netwerk voor het Internet of Things. Ludo Baauw, directeur Strategie & Innovatie bij Intermax: “Dankzij de plaatsing van minimaal een twintigtal gateways op strategische locaties biedt dit de stad ongekende mogelijkheden voor sensortechnologie. Denk aan slimme stadsverlichting, het meten van waterniveaus of aan de mogelijkheden voor crowd control. Op een simpele, snelle en zuinige manier kunnen er op grote afstand allerlei soorten slimme meters worden uitgelezen, zonder dat daar dure mobiele abonnementen of veel mankracht voor nodig zijn. Als Intermax willen we hier graag belangeloos een bijdrage aan leveren, vanuit de waarden waar wij ook tijdens ons dagelijks werk voor staan: het moet vernieuwend en veilig zijn, en altijd goed werken.”
Gevarieerde mix van bedrijven
Het netwerk werd in slechts vier weken tijd gerealiseerd door een zeer gevarieerde mix van Rotterdamse bedrijven, overheden en onderwijs. Naast Intermax, Rotterdam internet eXchange en Teqplay maken hier Eneco, de gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf Rotterdam, Teach32, Hogeschool Rotterdam, Willem de Kooning Academie, het HavenLab, het Rotterdam Logistics Lab, CIC (Cambridge Innovation Center) en Deloitte onderdeel van uit. De belangstelling is enorm en de officiële lancering vindt vandaag plaats tijdens het ‘Venture Café’ in het Groothandelsgebouw in Rotterdam.
Bereik vergroten
Het project zit nu volop in de Research & Development fase. “We gaan de komende weken hard aan de slag om het bereik van het netwerk te vergroten. Uiteindelijk willen we bijvoorbeeld bedrijven in staat stellen in privénetwerken eigen sensortoepassingen met deze technologie te faciliteren”, vertelt Baauw.
Bijdrage aan de stad
Baauw: “Voor ons was het gelijk duidelijk dat we een voortrekkersrol wilden nemen in dit gedeelte van het project. We vinden het belangrijk een bijdrage te leveren aan onze stad, en dat is precies wat we hier doen. Bovendien hebben we bij Intermax allemaal een enorme nieuwsgierigheid naar nieuwe dingen, en een constante behoefte kennis over ons vakgebied te delen met anderen. Dat was zo toen we Intermax begonnen 21 jaar geleden, en dat geldt vandaag nog steeds.”