Wie hoort dat je een fabriek gaat bezoeken waar ze smartphones assembleren, denkt al snel dat je uren in het vliegtuig zit en dan waarschijnlijk ergens in China uitstapt. Dat hoeft niet persé, want op een half uur rijden van de Nederlandse grens, in Bocholt, zitten de fabrieken van Gigaset. Hier worden al langer smartphones geassembleerd. Eerder was dat nog een gesloten bolwerk, maar sinds kort laat de onderneming er ook buitenstaanders toe om het productieproces te bekijken. TBM was ter plaatse.
70 procent robot, 30 procent handwerk
De assemblage van smartphones is nog altijd veel handwerk, zo zien we in Bocholt. Medewerkers bouwen daar, geholpen door robotarmen, stap voor stap een nieuwe mobiel op. Uiterst secuur, en met veel testmo- menten. Bijzonder is dat er slechts een paar medewerkers actief zijn in een assemblage- straat. En dat ze niet een onderdeel doen, maar de telefoon langs de hele assembla- gelijn begeleiden. Aan het eind van deze lijn, als het toestel in elkaar is gezet, volgt een uitgebreide test, waarbij elk onderdeel van het toestel wordt gecontroleerd en er ook nog een antennetest volgt. Deze testen zijn behoorlijk vergaand in de smartphone industrie. Het grote voordeel is dat de uitval bij Gigaset in de productie beperkt blijft tot 0,6 procent, terwijl dat bij de meeste fabrikanten op 10 procent ligt. Over Duitse degelijkheid gesproken.
Duidelijk is dat de opbouw van een smart- phone precisiewerk is wat veel geduld vraagt. Bijzonder is ook dat de achterkant van het toestel via de webshop gepersonaliseerd kan worden door klanten. Daarnaast kan er tailor made software op de toestellen worden gezet. Op deze manier produceert Gigaset nu jaarlijks tussen de 200.000 en 300.000 toestellen. Iets wat je je bijna niet kunt voorstellen als je de rust en het geduld in de assemblagestraten ziet. Daarbij speelt het hele proces zich af op een oppervlak van een half voetbalveld, tot en met inpakken voor verzending aan toe. En even terug naar de toekomst. Streven is om ook dit grotendeels handmatige proces binnenkort te robotiseren. Waardoor de productie kan worden opgeschroefd van maximaal 300.000 nu naar 1 miljoen stuks.
Eigen R&D
De productie van de smartphones maakt maar een heel klein deel uit van de faciliteiten op het fabrieksterrein in Bocholt. Een hal verder stampen vier productiestraten volautomatisch 7 miljoen Dect toestellen per jaar in elkaar. En hier is geen sprake van enkel assemblage, maar worden ook de metalen en kunststof onderdelen ter plekke vervaardigd. Ook de producten voor smart home worden ter plekke geproduceerd. Jammer genoeg maakte deze faciliteiten geen onderdeel uit van de toer. Wel kregen we
een rondleiding langs de diverse laboratoria, waarbij alle aspecten rond de smartphone uitgebreid werden getest. Testen die verder gaan dan de standaardeisen voor een smart- phone. Niet alleen worden de test toestellen aan de meest extreme omstandigheden bloot- gesteld, zoals een combivriesoven apparaat waarbij een toestel binnen een seconde van 35 graden naar -15 graden wordt gebracht. Tel daarbij allerlei stof-, val- en vocht/water- testen bij op, nog wat proeven met hand- en zonnebrandcrème en je hebt een beetje een idee wat een toestel moet kunnen doorstaan. Daarbij zijn er ook diverse testfaciliteiten voor audio en signalen, cruciale onderdelen voor de smartphone. De echte R&D afdeling bleef voor ons verboden terrein, waardoor een sneak preview in de toekomst van de Gigaset smartphones er niet in zat.
Wereldspeler
Voor we aan de rondleidingen beginnen, krijgen we een uitgebreide inleiding van marketing manager Jaap Terhaard van Gigaset Nederland. Gigaset is na de afsplitsing van Siemens in 2008met circa 900 medewerkers actief in 56 landen. Vooral op het gebied van DECT-telefoons en DECT single en multicell zijn de Duitsers een grote speler, in Europa zijn ze zelfs marktleider. Daarnaast groeit ook het portfolio én de omzet van producten voor smart home, voor security, comfort en energie, smart care en thuiswoon oplossingen. Nog deze maand maakte de onderneming bekend smart care ook verder uit te gaan rollen naar het business segment.
Verder produceert Gigaset een hele lijn VoIP telefoons. Ook voor derden, waaronder Unify. In 2016 rolde in Bocholt de eerste smartphone van de productieband. Vorig jaar bedroeg de omzet 280 miljoen euro, over de eerste negen maanden van het jaar werd een verlies van 4,5 miljoen euro opgetekend. Sinds de zomer van 2022 is Magnus Ekerot de nieuwe CEO van Gigaset en waait er een frisse wind door het bedrijf. Zo komt er binnenkort een nieuwe uitstraling.
Focus op b-to-b
Met de smartphone productie neemt Gigaset een bijzondere positie in. In een markt waar wereldwijd jaarlijks 1,2 miljard smartphones worden verkocht, is het natuurlijk een hele kleine speler. Maar als enige smartphone producent in heel Europa neemt het een heel bijzondere rol in. Zeker door de security perikelen rond de Chinese aanbieders is dat een absolute pré, zeker voor de zakelijke markt. Dat is dan ook precies waar Gigaset met haar smartphone assortiment de nadruk legt.
Door het personaliseren van de toestellen, het vervangbaar maken van de accu’s en door het verlengen van de accuduur door het laadpercentage te limiteren op 90 procent, wil het merk zich anders positioneren. Door het aanbieden van Android Enterprise, de compta- biliteit met Teamviewer en het binnenkort beschikbare eigen device management systeem maakt het toestel interessant voor de zakelijke markt. Daarbij heeft Gigaset al sinds de start ingezet op specials, als ruggedized toestellen (GX4) of het aanbieden van een alarmknop voor de zorgsector. Naast de GX4 bestaat het portfolio nu overigens uit de GX4 (pro), de GS5 (pro), die ook als seniorentelefoon beschikbaar is, en het vlaggenschip de GX 6. Daarnaast is er Volla Phone als partner met een Google clean toestel.
Om de positie op de zakelijke markt te benadrukken, sloot Jaap af met een aantal klanten in de businessmarkt. Zo is Gigaset naast Nokia en Samsung de derde preferred supplier voor de Deutsche Bahn. Voor het Duitse systeemhuis Tier1 zijn onlangs voor de 18.000 medewerkers toestellen geleverd en voor de Nederlandse aanbieder van zorgtech- nologie Cinnovate is onlangs op verzoek een programmeerbare knop gerealiseerd.
De rondleiding maakt duidelijk dat er vlak over de grens een interessante productiefaciliteit staat waar state of the art telecomtechnologie wordt geproduceerd. Iets om in de gaten te houden.