GFT (Gemeinschaft Fernmelde-Technik eG.), sinds begin 2022 ook actief in Nederland, keek afgelopen week tijdens een feestelijke najaarsconferentie terug op 50 jaar geschiedenis van het bedrijf. De coöperatieve inkoopvereniging voor ITC en beveiligingstechnologie vierde deze gelegenheid in het Museum für Kommunikation in Berlijn. Samen met ongeveer 200 gasten, waaronder leden, partners, leveranciers en medewerkers. Hieronder ook vertegenwoordigers van haar Nederlandse partners van onder meer Geuzenet, Kwebbl en New Aspect.
Tijdens de ceremonie maakte GFT een spannende reis door de afgelopen 50 jaar. Dit via een bedrijfsfilm, gebaseerd op het werk van historici van het Keulse Geschiedenis Bureau. Deze benadrukte met name de solidariteit van GFT met haar leden, partners en leveranciers. De gasten werden ook getrakteerd op een kleurrijk programma van live interviews, een goochelshow en privérondleidingen door de schatkamer van het museum voor communicatie. De ceremonie werd muzikaal begeleid door de legendarische Weimar band ‘Rest van Best’.
Inzicht in verleden en heden
Samen met Rolf Kalthöfer, een van de oprichters van GFT, Gerhard Förtsch, voormalig eerste voorzitter van het VAF Bundesverband en lid van de raad van toezicht van GFT, alsmede Thomas
Schmieske, Head of Channel Central Europe bij Unify (partnerbedrijf), werden de belangrijkste punten uit de geschiedenis van het bedrijf doorgenomen.
Kalthöfer herinnerde zich de stemming onder de oprichters van het bedrijf, toen ze elkaar op 16 oktober 1972 ontmoetten in het Sylter Hof in Berlijn. De onafhankelijke telecommunicatie-installateurs bedrijven waren op het idee gekomen om met een gezamenlijke organisatie hun eigen inkoop-, opslag- en distributiediensten te bundelen. Ze wilden niet langer afhankelijk zijn van buitenstaanders, maar zelf een sterke regulerende invloed te hebben op de telecommunicatiemarkt. En volgens Kalthöfer moest deze horde gezamenlijk worden genomen. “de oprichters waren zich ervan bewust dat het alleen actie kon ondernemen als alle leden, zelfs de kleinste, zich bij deze gemeenschap zou aansluiten wat betreft de inkoop. Alleen dan zou de inkoopvereniging sterk kunnen worden”, aldus Kalthöfer.
De oprichters kozen daarom voor de rechtsvorm van een coöperatie voor GFT,
Omdat het de moderne principes van samenwerking tussen zelfstandigen belichaamt.
Waarbij zelfbeschikking en zelfbestuur van ondernemers in samenhang met het wettelijke mandaat van de coöperatie het beste gerealiseerd kan worden. Want bij alle beslissingen over hun eigen bedrijf blijven de leden absoluut onafhankelijk. Besluiten in het kader van de algemene vergadering worden genomen in overeenstemming met het beginsel: “Eén lid, één stem”.
En dit principe werkt nog steeds, zoals Gerhard Förtsch opmerkte. “De leden zijn ook concurrenten, wat de neiging tot samenwerking kan bemoeilijken. Maar het beginsel “één lid, één stem” schept een hoge mate van vertrouwen.
De transparantie van de Algemene Vergadering en de missie om winst te bevorderen in plaats van te maximaliseren zorgen er ook voor dat we ons niet opgelicht voelen”, aldus Förtsch.
In zijn coöperatieve structuur is GFT consequent gericht op de eisen en belangen van de aangesloten systeemhuizen.
“Vanuit concurrentieoogpunt hebben wij belang bij een goed functionerende markt, waar de marktmacht van individuele ondernemingen beperkt is. Maar omgekeerd hebben wij er ook belang bij dat onze producten en diensten bij alle marktdeelnemers bekend zijn. Dit is waar de samenwerking met GFT, die onze marktpenetratie via haar platforms vergemakkelijkt?
marktpenetratie via zijn platforms”, aldus Thomas Schmieske over de samenwerking in de inkoopvereniging vanuit het oogpunt van de partnerfabrikanten.
Huldiging en afscheid
Een bijzonder hoogtepunt van de avond was het eerbetoon aan en het afscheid van
van Rudolf H. Saken, woordvoerder van de Raad van Bestuur van GFT. Gedurende 21 jaar had hij
van de coöperatieve inkoopvereniging voor ITC en beveiligingstechnologie
een toonaangevende industriële speler in Duitsland gemaakt. Zijn taken in de managementfunctie worden op 1 oktober 2022 overgenomen door Birger T. Aasland, die samen met Dr. Stefan Touchard de Raad van Bestuur zal vormen.
Als erkenning voor zijn prijzenswaardig werk en grote inzet voor GFT heeft Saken het Gouden Ereteken van de brancheorganisatie voor coöperaties DGRV gekregen.
Dit is de hoogste onderscheiding in het Duitse coöperatieve systeem en is
en wordt toegekend voor bijzondere en langdurige diensten aan de samenwerking.
werk. De gouden speld werd hem uitgereikt door de voorzitter van de
Dr. Peter Hanker, voorzitter van de Associatieraad van de Coöperatieve Vereniging.
In zijn lovende toespraak bracht Dr. Hanker hulde aan Saken’s bijzondere diensten in en voor het coöperatieve systeem en benadrukte met name dat hij
er trots op was zulke persoonlijkheden “in onze gelederen te hebben, die et overtuiging en succes bewijzen wat een sterke en belangrijke vorm van ondernemen de
coöperatie is? Met voorbeeldige expertise en snelle besluitvaardigheid, leidde hij het GFT soeverein en met vaste hand.”
Tijdens zijn professionele loopbaan heeft Saken de markttoetredingen van GFT in Oostenrijk en Nederland begeleid.
Bovendien, als voorzitter van de beroepsvereniging van commerciële goederen en diensten
en dienstencoöperaties en als lid van de raad van bestuur heeft hij de fusie van twee regionale coöperatieve verenigingen tot een Coöperatieve vereniging regio’s e.V. begeleid. Dr. Hanker bedankte Saken namens de meer dan 2.400 leden van de coöperatieve vereniging
voor zijn werk en wenste hem het allerbeste voor de ‘derde fase van zijn leven’.
In zijn afscheidswoord bedankte Saken iedereen voor de geweldige avond, alsmede
voor de goede samenwerking met de leden, de raad van toezicht en het personeel van de coöperatie. “Ik raad u de GFT aan. let op uw bedrijf. Ik weet dat u bij mijn collega’s Aasland en
Touchard en het personeel in uitstekende handen zijn. Ik wil hen allemaal bedanken voor de vele jaren van uitstekende samenwerking”, aldus Saken tot slot.