Â
BIPT bevestigt dat in heel België twee spelers – en na bijna twintig jaar liberalisering van de telecommarkt – een ‘significante macht’ hebben behouden. In Vlaanderen is dat Proximus/Telenet, in Brussel Proximus/Brutélé en in Wallonië Proximus/VOO. Telenet is volop bezig aan een charmeoffensief met als doel zowel met Brutélé als met VOO samen te werken. Mocht dit lukken dan zou er een landelijk duopolie Proximus/Telenet ontstaan, een situatie die Proximus dan weer wil vermijden.
Voor BIPT is het duidelijk dat vooral de consument de te dure rekening betaalt. Dat komt vooral door de bundels, triple met internet, TV en vaste telefonie of quadruple met mobiele telefonie erbij. Bijna 80 procent van de consumenten koos in 2017 voor één van deze formules. Orange als derde speler is er tot op heden niet in geslaagd deze machtspositie te doorbreken omdat volgens hen hun aankoopprijzen bij beide partijen te hoog liggen.
Het rapport geeft vier topics die moeten aangepast worden
Lagere tarieven voor de groothandelsprijzen: Tot op vandaag betaalde Orange een percentage van de retailprijzen aan de gebruiker. Dit wordt nu aangepast naar een model gebaseerd op de kostprijs met een ‘redelijke’ en nader te bepalen marge daar bovenop. BIPT maakt zich sterk dat sommige prijzen aan de gebruiker al in augustus met 20% zouden kunnen dalen.
Toegang tot de glasvezel van het duopolie: Zeker voor Proximus ligt dat gevoelig. Zij hebben er eerder al mee gedreigd om hun investering van meer dan drie miljard euro terug te schroeven. Zij willen vooral vermijden dat de concurrent zou kunnen inbreken tot vlak bij de gebruiker. BIPT stelt een meer ‘centrale’ toegang voor, zoals eerder in de liberalisering een vorm van colocatie werd uitgewerkt (BRUO en BROBA ten tijde van Belgacom).
Internet only: Operatoren zoals Orange konden dat niet aanbieden omdat ze door hun leverancier verplicht werden een bundel aan te bieden, aan te kopen aan groothandelsprijzen. De verschuiving van de gebruiker naar ‘internet only’ waar hij zowel kan streamen (Netflix) als TV kan kijken en VoIP kan telefoneren zet een rem op prijsgunstige aanbiedingen van onder andere Orange.
Deregulering waar mogelijk: BIPT houdt in haar maatregelen rekening met specifieke verschillen. In zones waar reeds drie operatoren actief zijn of in gebieden met slechte dekking zullen de maatregelen milder zijn.
Â