De universele smart home-standaard Matter is begin november in Amsterdam officieel gelanceerd. Met Matter kunnen gadgets van tientallen fabrikanten met elkaar samenwerken. Matter moet alle stappen van de introductie van verbonden objecten in huis vereenvoudigen, van aankoop tot installatie en bediening, welk systeem je ook gebruikt.
Matter is een gezamenlijke ontwikkeling van de drie toonaangevende fabrikanten van smart home-systemen (Amazon Alexa, Google Assistant, Apple Homekit), aangevuld met Samsung en zo’n 280 fabrikanten van domotica-accessoire.
Sinds Matter officieel is uitgebracht, iets meer dan een maand geleden, zijn er 190 producten gecertificeerd of staan ze in de rij voor testen en certificering van Matter. Het gaat om onder meer bewegende zonwering, aanwezigheidssensoren, meteorologie apparaten, slimme stekkers, deursloten, verlichting, gateways, platform componenten en op Matter gebaseerde softwaretoepassingen.
In de steeds breder wordende wereld van de smart home was steeds meer behoefte aan een gemeenschappelijk samenwerkingssysteem dat uitgaat van het internetprotocolprofiel en elk element in een gedefinieerde en herkenbare sfeer plaatst, zodat we nieuwe componenten aan ons domoticasysteem kunnen toevoegen zonder de vrees dat het ingewikkeld moet worden geconfigureerd of helemaal niet wordt herkend. Met Matter communiceren aangesloten objecten aan domoticasystemen (via Bluetooth) hun aanwezigheid, hun kenmerken en maken ze een eenvoudige koppeling mogelijk die gemeenschappelijk is met alle andere controllers in uw huis: u kunt een licht aanzetten vanaf uw iPhone met “Hey siri doe het licht in de keuken aan” en uitdoen vanaf een Echo Dot met “Alexa, doe het licht in de keuken uit” of handelen op een knop op het scherm.
Het doel is uiteindelijk dat apparaten van tal van fabrikanten naadloos in een smart home gebruikt kunnen worden, doordat de apparaten met elkaar kunnen ‘praten’. Door Matter kunnen consumenten straks met een app of spraakassistent alle ondersteunde apparaten bedienen. Matter-apparaten communiceren met elkaar via het Internet Protocol (IP). Matter kan ook volledig via het lokale wifi-netwerk van de gebruiker werken en is niet afhankelijk van een internetverbinding.
Nieuwe apparaten en updates
De eerste nieuwe apparaten die Matter ondersteunen, zoals slimme lampen, thermostaten en stekkers, verschijnen de komende weken. Bestaande apparaten moeten via software-updates door fabrikanten worden voorzien van Matter-ondersteuning. Sommige oudere apparaten zullen voor zulke updates niet meer geschikt zijn.
Begin oktober werden de technische specificaties van de eerste versie van Matter afgerond. Sindsdien zijn er 190 producten voor de standaard gecertificeerd. Onder de fabrikanten die al apparaten hebben laten certificeren zijn ook specifieke smart home-merken, zoals Tuya, Sengled, Eve, Nanoleaf, en Somfy.
‘Belangrijk moment’
Matter is ontwikkeld door de Connectivity Standards Alliance (CSA), waarin honderden techbedrijven samenwerken. “Dit is een mijlpaal, een belangrijk omslagpunt voor het Internet of Things. Matter heeft de kracht om een meer verbonden, veiliger en nuttiger smart home te creëren”, aldus CSA-topman Tobin Richardson.
Installatie en bediening
Het instellen van slimme apparaten kan dankzij Matter een stuk eenvoudiger worden. Een app kan straks bij de installatie automatisch alle compatibele apparaten in het netwerk laten zien.
Meerdere apparaten kunnen worden bediend via één app, zoals Google Home of Apple’s Home-app, of via spraakassistenten als Siri, Google Assistant of Amazon Alexa.
Via Matter-bridges zijn ook apparaten die met andere protocollen werken, zoals Zigbee en Z-Wave, te koppelen. Zo krijgen de Philips Hue-bridges in het eerste kwartaal van 2023 een update waarna ze met Matter werken. Vervolgens zijn de meeste slimme Hue-lampen met elke Matter-controller te bedienen.
Eerste productcategorieën
De eerste Matter-specificatie dekt nog niet alle productcategorieën. Momenteel is er ondersteuning voor slimme lampen, stekkers, schakelaars, thermostaten, sensoren, sloten, airco’s, zonwering en media-apparaten zoals tv’s.
In een later stadium volgen andere categorieën, waaronder beveiligingscamera’s en huishoudelijke apparaten zoals robotstofzuigers.
Rookmelders en garagedeuren
Behalve aan de Matter-ondersteuning voor beveiligingscamera’s en huishoudelijke apparatuur werkt de CSA-alliantie de komende tijd nog aan de ondersteuning van automatische garagedeuren en hekken, rookmelders, koolmonoxidemelders, sensoren voor luchtkwaliteit en voor detectie van bewegingen en aanwezigheid. Fabrikanten kunnen dat soort apparaten pas in de loop van 2023 met Matter laten werken.