Petra Cleassen is voor veel vrouwen in tech een inspiratiebron. Als voorzitter van de brancheorganisatie BTG zet ze zich vanaf het eerste uur in als voorvechtster voor meer vrouwen in tech. Dat doet ze onder meer via het programma Women in Tech als onderdeel van de BTG activiteiten. Daarnaast is onlangs de peergroup Young Women in Tech van start gegaan.
Wat inspireerde je om een carrière in de tech sector na te streven en welke obstakels heb je overwonnen?
Ik kwam toevallig terecht in de tech sector via een bestuurlijke rol bij een hele grote computervereniging met destijds ruim 185.000 leden. Vervolgens mocht ik voorzitter zijn bij de TMA (Telecom Management Associatie) en bracht ik een fusie tot stand tussen de TMA en Vereniging BTG in 2014. Kennelijk klaarde ik die klus professioneel en werd ik gevraagd om directeur te worden van BTG en bestuurder van destijds genoemd TGG, de dochterorganisatie van BTG nu genoemd BTG Services.
Vanaf toen werd mijn belangstelling gewekt om meer vanuit de technische inhoud aan de slag te gaan. Mijn 14,5 jaar algemeen directeurschap bij het NIMA en de bijbehorende NIMA-C kennis, deed de rest. In 2015 ben ik direct, samen met het Bestuur van de BTG, aan de slag gegaan met een rebranding en herpositionering van de BTG Vereniging.
Dat was de start van een nieuwe fase van BTG Vereniging en naderhand bij de serviceorganisatie BTG Services. Verdiepen van de organisatie met boeien en verbinden op inhoud. Aan de ene kant met onze ‘Gebruikers’, over het algemeen grote corporates, zowel bedrijven als overheid. En aan de andere kant de ‘Solution Partners’, die diensten en oplossingen leveren voor onze gebruikers. De combinatie van organisaties aan de ene kant en solution partners, gekoppeld aan onze service organisatie BTG Services, maakt BTG als brancheorganisatie uniek. Zo verbinden we vraag en aanbod permanent aan elkaar.
Belangenbehartiging kwam om de hoek kijken, gebaseerd op een stevig inhoudelijk en financieel fundament. De contacten voor Consultatierondes en structurele gesprekken in het Haagse met de overheid en dergelijke kwamen op gang en al snel werd BTG als volwaardige partner gezien voor deze consultatierondes.
De verbinding vervolgens met bedrijven, het onderwijs/wetenschap en de overheid zorgde ervoor, dat we werken in de triple helix opzet.
Het aangaan van strategische partnership met branches enzovoort , het mogen en kunnen participeren in landelijke initiatieven zoals de Tech Denk Tank (borging van 8 branches), het deelnemen in de NL Coalitie voor AI in het Onderwijs, zitting kunnen nemen in de Koepelraad van de Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering, onze internationale inbreng via organisaties als Intug en Euwena en meest recent het aantreden in de beleidscommissie. Normalisatie ICT van de NEN. En gaan gewoon door!! BTG Building Bridges to a sustainable Society.”
Zijn er specifieke vrouwen in de tech die jou inspireren of gediend hebben als mentors? Hoe belangrijk is mentorship voor vrouwen in de tech?
Inspirerende vrouwen vind je zeker in de tech. Kijk vooral naar de vrouwen op topposities bij de drie landelijke operators, bij overheidsinstanties zoals bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) , maar ook bij de diverse bedrijven in de tech sector. Nationaal en internationaal haal ik voortdurend het net op om geïnspireerd te blijven. Bijvoorbeeld deze maand met de instelling van de Peergroup BTG Women in Tech waar we topvrouwen koppelen aan de technische onderwerpen, aan innovaties . Inmiddels hebben we ook een programma opgezet waar we jonge vrouwen koppelen aan professionals.
BTG heeft begin juni de launch gedaan van de Peergroup “Young Women in Tech.” Binnen de bestaande groep BTG Women in Tech maken we zo de koppeling naar Young Women in Tech, hebben we een programma opzet; ‘Shadow Tech’. In dit programmaonderdeel koppelen we jonge vrouwen aan de professionals. Zo brengen we de interactie tot stand tussen deze youngsters en professionals. Co-creatie pur sang.
Hoe kunnen we de diversiteit en inclusie in de tech sector vergroten, en wat zijn jouw ervaringen op dit gebied?
Het is een taak van de overheid om diversiteit en inclusie te promoten en aan bedrijven zelf om dit mede in te zetten. Vanuit BTG zijn we hiermee aan de slag via onze Expertgroepen en Peergroups. We hebben als maatschappij hierin een gezamenlijke verantwoordelijkheid en vanuit BTG rekenen we dit bij onze ‘corporate social responsoibility’, oftewel CSR beleid. Dus geborgd van hoog tot laag in al onze geledingen en gremia.
Wat zijn volgens jou de meest belangrijke technologische ontwikkelingen binnen de tech sector op dit moment, en hoe zie je de rol van vrouwen daarin?
AI en alle ontwikkelingen op het vlak van communicatie technologie staan hier voorop. Uiteraard gecombineerd en complementair aan duurzame digitalisering, cybersecurity, gecombineerd met connectiviteit en continue beschikbaarheid van netwerken zowel nationaal als internationaal. Veelal nieuwe technologieën waar het dus eenvoudiger zou moeten zijn om in door te groeien. Dat biedt volop kansen voor jonge vrouwen met ambitie en skills. Daarbij voegen ze ook weer noodzakelijke skills toe die kan zorgen voor versnelling en verbetering van deze ontwikkelingen.
Wat zou je jonge vrouwen willen adviseren die geïnteresseerd zijn in een carrière in de tech sector?
Volg de vrouwen in de tech sector; kijk naar de mogelijkheden die er zijn ook binnen universiteiten en andere opleidingsinstituten op dat vlak, idem bij het bedrijfsleven en de gezondheidszorg. Een stevige digitale infrastructuur in Nederland en ook in Europa is noodzakelijk. Digitalisering is een vast thema geworden in ons leven en het belang ervan neemt alleen maar toe. Innovatie is een must. Maar laat je vooral niet afschrikken door al die technische kennis die soms over ons heen komt. Daar moet je gewoon doorheen kijken. Als vrouwen kunnen we samen bouwen aan realisme en vooral onze persoonlijke verantwoordelijkheid in deze nemen. Juist vanuit onze empathische attitude, authenticiteit, eigenheid, kennis en kunde, kunnen we een absolute meerwaarde bieden aan de innovatie kansen die de tech in Nederland biedt en die je vooral ook moet ‘zien’.