Flash Connectivity Group is dé expert op het gebied van business- en missiekritische communicatie in de markt. Al bijna 30 jaar voorziet deze innovatieve specialist talloze petrochemische en logistieke bedrijven in Nederland en België van communicatiemiddelen en netwerken. Maar niet alleen daar, Flash is actief in diverse andere branches, zowel lokaal als internationaal. Met expertise in communicatietechnologieën zoals TETRA en DMR, gekoppeld aan spraak en data, is het geen verrassing dat Flash helemaal klaar is voor de komst van private 5G. Dit sluit naadloos aan bij de toekomstplannen van Flash en van Wim Stam, Chief Technology Officer van de organisatie.
Met hun sterke positie in missiekritische communicatie lag het voor de hand dat Flash bij de opkomst van 4G, ook private netwerken voor haar klanten wilde aanbieden. “We zagen een groeiende vraag naar breedbanddata- netwerken vanuit onze klanten. Het probleem was dat er op dat moment geen privaat spectrum beschikbaar was,” legt Wim uit. “Er kwam een frequentieband, maar deze was openbaar. Maar zoals altijd bij Flash, ging ons team op zoek naar wat wel zou werken.” “Samen met Odido (toenmalig T-Mobile) hebben we een oplossing ontwikkeld waarbij we 4G-connectiviteit leveren aan onze klanten, met een hoge beschikbaarheid via het publieke netwerk van Odido,” vervolgt hij. “Hiervoor werd PrioCom opgericht. Met veel succes bieden we de ‘gouden SIM-kaart’ aan met prioriteit op het Odido-netwerk. De SIM bevindt zich daarbij in een soort virtueel privé-netwerk.”
De belofte van private 5G
Sinds december 2023 is private toepassing van het 5G-spectrum beschikbaar, en Flash was natuurlijk een van de partijen die hiervoor een vergunning kregen. “Met private en deels publiek 5G heb je nu toegang tot serieuze breedband en kun je echt missiekritische netwerken bouwen,” zegt Wim. “5G biedt voordelen als lage latentie en veel bandbreedte. Het mooie is dat je een privé datanetwerk kunt bouwen, dat geschikt is voor mobiele communicatie voor mobiele gebruikers en zelf de betrouwbaarheid kunt garanderen.”
Maar het wordt ook complexer, merkt hij op. “Met 5G-netwerken heb je meer partijen nodig om dat ecosysteem te bouwen. Je hebt randapparatuur nodig, SIM-kaarten, applicaties, hosting. De huidige systemen, zoals TETRA, zijn meer ingebed; de push-to-talk applicatie is daarbij onderdeel van de standaard.”
De keuze voor een oplossing hangt ook af van het soort bedrijf, voegt hij toe. “Werk je lokaal, landelijk of zelfs internationaal? Wil je alleen spraak of ook data? Voor een regionaal of landelijk opererend bedrijf hoef je geen privaat netwerk te bouwen. Maar voor een fabriek- sterrein of gebouw is het vaak slimmer om een lokaal systeem te bouwen. Daarbuiten kun je dan via dual-SIM of roaming het publieke netwerk gebruiken. En als de klant alleen spraak nodig heeft, kan dat prima met TETRA of DMR.”
Portfolio en klanten
Wim merkt op dat de komst van 5G op termijn een verschuiving in het portfolio
zal betekenen. “We hebben nog altijd veel TETRA- en DMR-gerelateerde business. Dat zal de komende 10 jaar veranderen,” legt hij uit. “Nieuwe technologieën komen meestal geleidelijk en niet met een Big Bang. Daarom bieden we klanten met lopende TETRA- contracten een hybride oplossing, zodat ze
de mogelijkheden van breedband kunnen verkennen. Een voorbeeld hiervan is een partij in de Europoort, waar we hun huidige systeem hebben aangepast en uitgebreid voor smart devices met een push-to-talk applicatie. Vanuit zo’n hybride ecosysteem kunnen ze naadloos migreren naar een nieuw platform.”
“Het belangrijkste voor ons is om oplossingen te bieden die de continuïteit van de bedrijfs- voering van onze klanten waarborgen,” benadrukt hij. “Welke technologie dat onder- steunt, is van minder belang dan de oplossing zelf.” Flash is van oudsher sterk in diverse sectoren, waaronder de industrie, petro- chemie, logistiek, zorg, openbare veiligheid en luchtvaart. “We hebben langdurige relaties met onze klanten en spreken voortdurend met hen over betrouwbaarheid en beschikbaarheid,” vervolgt Wim. “Omdat ze ons kennen als sterke en betrouwbare service-organisatie kunnen we gemakkelijk discussiëren over use cases op basis van 5G en bekijken hoe we met die technologie toegevoegde waarde kunnen leveren.”
Flash verwacht dit jaar de eerste private 5G-netwerken uit te rollen. “We hebben twee leveranciers geselecteerd; Athonet en Ericsson, elk met hun eigen specifieke kenmerken en toepassingsgebieden.”
Klant centraal
Volgens Wim betekent de komst van private 5G een verdieping van de rol als systeem- integrator. “We willen weten welke uitdagingen er spelen bij het bedrijf en hoe we hun operationele processen kunnen verbeteren met onze oplossingen,” legt hij uit. “We kiezen voor een integrale aanpak, zodat onze klanten zich kunnen focussen op hun eigen bedrijfs- processen. Ons business development team kent de uitdagingen in de branche van onze opdrachtgever en kan daardoor een uitstekend advies uitbrengen.”
“Ook met private 5G streven we ernaar het voor de klant zo eenvoudig mogelijk te maken,” vervolgt Wim. “De klant hoeft maar één nummer te bellen voor ondersteuning of vragen over inhoud en toekomst, en dat is het nummer van Flash. Als systeemintegrator zijn wij verantwoordelijk voor de totale werking van zijn oplossing, 24/7.”
“Wij stellen de klant voorop, gevolgd door de technologie,” concludeert Wim tot slot. “Met onze ervaring en marktleiderschap in missie- kritische communicatie kunnen we voldoen aan elke communicatiebehoefte, inclusief private 5G vanaf nu!”