Velen wachten met ingehouden adem op Windows 10 Mobile, de opvolger van Windows Phone 8.1. Helaas is er nog steeds geen definitieve exacte datum van lancering. Duidelijk is echter wel dat de Lumia 950- en Lumia 950 XL-smartphones, die in december op de markt komen, uitgerust zullen zijn met Windows 10 Mobile als besturingssysteem. Je begint je af te vragen: is Microsoft een marktlancering via de achterdeur aan het plannen? Levert het nieuwe besturingssysteem toch minder toegevoegde waarde dan we hadden gehoopt? Het tegendeel is waar, zeker vanuit het perspectief van de IT-beheerder.
Sinds de release van Windows Phone 8.1 in 2014 heeft Microsoft een aantal projecten bij grote corporate klanten binnengehaald, waarmee soms duizenden devices gemoeid zijn. Dit was voornamelijk ter vervanging van BlackBerry’s. Waarom kozen zij voor Windows Phones? Deze toestellen bieden op deze schaal niet alleen een competitieve prijs, maar blinken vooral uit in de mogelijkheden om ze op afstand te beheren met een oplossing in Mobile Device Management (MDM) of Enterprise Mobility Management (EMM).
Daar borduurt Microsoft met Windows 10 op voort. Voor zakelijke doeleinden biedt Windows 10 Mobile veel voordelen en innovaties die andere bekende besturingssystemen niet bieden. Geen enkele andere fabrikant verenigt beheer van de mobiele en klassieke werkplek op deze manier. De beheeromgevingen voor pc’s en telefoons zijn nagenoeg identiek, wat beheerders een breed spectrum aan nieuwe security- en productiviteitsmogelijkheden biedt. Een voorbeeld is het uitrollen van apps in de Windows Store via een Virtual Private Network (VPN). Bij de huidige oplossingen voor client management is dat niet mogelijk.
Verenigd beheer voor de mobiele en klassieke werkplek
De innovaties puur gericht op de zakelijke gebruiker zijn ook van belang. Zo is het voor organisaties die eigen ontwikkelde applicaties in gebruik hebben met Windows 10 beter mogelijk om die in de bestaande omgeving te integreren. Daarnaast voor ziet Microsoft in een Business Store Portal voor elke klant. Dit portaal kan gebruikt worden om alle apps die binnen de organisatie in gebruik zijn te beheren. Gekoppelde EMM-oplossingen, zoals Silverback by Matrix42, maken het toewijzen, uitrollen en terugnemen van zakelijke software eenvoudig. Nog een belangrijke nieuwe feature is dat alle Windows 10-apps die zijn geprogrammeerd als ‘universal app’ kunnen draaien op alle mobiele devices en niet alleen onder Windows 10. Hierdoor worden de kosten van (cross-platform) development sterk beperkt en voor bedrijven betekent het ook dat er meer applicaties beschikbaar komen en dat het makkelijker wordt om medewerkers toegang tot bedrijfsapplicaties te bieden.
Met deze ontwikkelingen maakt Microsoft het nieuwe besturingssysteem tot een open, innovatieve basis die het leven van IT-beheerders makkelijker maakt en eindgebruikers duidelijke voordelen biedt. Met Windows 10 hebben gebruikers voor het eerst toegang tot één geïntegreerd systeem waarin zij hun pc’s, laptops, tablets en smartphones kunnen benaderen. In de zakelijke omgeving betekent dat het dagelijks werk voor eindgebruikers soepeler en makkelijker verloopt, dat de supportdesk minder vaak repetitief werk hoeft te verrichten en dat securitymaatregelen makkelijker in te bouwen zijn.
Als je deze voordelen optelt bij het feit dat Windows het populairste besturingssysteem voor pc’s is, mag het duidelijk zijn dat veel organisaties Windows 10 Mobile op de agenda hebben staan. Zij slaan met dit nieuwe besturingssysteem namelijk twee vliegen in één klap. Windows Phone ligt op dit moment qua marktaandeel flink achter op andere besturingssystemen, maar de nieuwste generatie heeft wel een unieke propositie. Een propositie die met name de IT-beheerder veel voordeel biedt.
Anne-Jan van der Vlugt, Country Manager Benelux Matrix42