Ingenieur en uitvinder Marty Cooper belde 3 april 50 jaar geleden de markt voor mobiele telefoons in toen hij voor het eerst belde in een straat in New York City met een telefoon die iets minder dan een kilo woog en een batterijduur van 25 minuten had.
Op 3 april 1973 stond Marty Cooper op een hoek van Sixth Avenue in New York en haalde een telefoonboek uit zijn zak. Vervolgens toetste hij een nummer in een groot, crèmekleurig apparaatje en hield het tegen zijn oor terwijl voorbijgangers hem aanstaarden. Cooper, een ingenieur bij Motorola, belde zijn tegenhanger bij rivaliserende firma Bell Laboratories om hem triomfantelijk te vertellen dat hij belde met “een persoonlijke, draagbare, draagbare mobiele telefoon”. Hij herinnert zich dat het even stil was aan het einde van de lijn. “Ik denk dat hij met zijn tanden aan het knarsen was”, zegt de nu 94-jarige Cooper lachend in een interview voor de BBC..
De commerciële versie van het prototype van Marty Cooper, de Motorola Dynatac 8000X, werd 11 jaar na dat eerste telefoontje uitgebracht, in 1984. Destijds werkte het in slechts twee Amerikaanse steden. Die telefoons werden verkocht voor $ 4.000 toen ze voor het eerst beschikbaar kwamen, het equivalent van $ 11.700 nu .
“Er was geen berichtgeving, geen camera. Dertig minuten gesprekstijd, 10 uur om de batterij op te laden, ongeveer 12 uur stand-bytijd en een antenne van 15 cm aan de bovenkant.” Hij woog ook 790 g (1,7 lb) – bijna vier keer het gewicht van de iPhone 14, namelijk 172 g.
Cooper en zijn team bij Motorola ontwikkelden de commerciële mobiele telefoon DynaTAC 8000X in de vorm van een baksteen tien jaar nadat een prototype was gebruikt voor dat eerste gesprek.
“Tegen de huidige waarde was het meer dan $ 10.000 om een mobiele telefoon te hebben”, zei Cooper tijdens het MWC23-interview. “Ze waren duur en ze werkten niet erg goed. Eén ding wisten we absoluut: op een dag zou iedereen een telefoon hebben.”
Vanaf dat eerste mobiele gesprek blijkt uit gegevens van GSMA Intelligence dat de mobiele industrie is gegroeid tot 5,4 miljard unieke mobiele abonnees eind 2022 en op schema ligt om tegen 2030 6,3 miljard te bereiken. Er zijn ook wereldwijd meer dan 8,4 miljard SIM-verbindingen.