Energiebedrijf Zonneplan heeft als eerste in Nederland een AI-assistent ontwikkeld die menselijke gesprekken kan voeren. Het prototype is nu live te testen. Deze vooruitstrevende AI-medewerker vormt een belangrijke mijlpaal in Zonneplans AI-strategie en het bedrijf nodigt AI-experts uit om samen de technologie verder te verfijnen. Recentelijk heeft Zonneplan zelfs een nieuw team opgericht dat zich volledig richt op generatieve AI (GenAI).
De nieuwe voice-assistent, Kiki, maakt gebruik van OpenAI’s spraak-API, die slechts drie weken geleden werd gelanceerd. Deze API combineert geavanceerde natuurlijke taalverwerking (NLP) met automatische spraakherkenning (ASR), waardoor Kiki niet alleen woorden kan herkennen, maar ook de context en intentie van gesprekken begrijpt. “In tegenstelling tot veel AI-toepassingen die zich beperken tot keuzemenu’s, kan je met Kiki, zoals de bot heet, een écht gesprek voeren,” aldus Dennis Stolmeijer, Head of Development bij Zonneplan.
AI-experts uitgedaagd: verbeter de voice-assistent
Kiki is nu beschikbaar voor vragen rondom een specifieke vacature en Zonneplan daagt AI-developers uit om de assistent verder te verbeteren. Geïnteresseerden in de vacature voor Senior AI Developer kunnen de bot bellen om haar zelf te testen en hun kennis inzetten om haar te optimaliseren. “We verwachten dat Kiki in de toekomst niet alleen HR-gerelateerde vragen kan beantwoorden, maar ook ondersteuning kan bieden in klantenservice en werkvoorbereiding,” vertelt Timo Verbeek, AI-specialist bij Zonneplan.
AI als strategische kern: een volledig GenAI-team
Deze lancering sluit naadloos aan op Zonneplan’s bredere AI-strategie. Het bedrijf maakt al gebruik van AI-gedreven oplossingen zoals Powerplay, waarmee slimme energievoorzieningen zoals zonnepanelen, laadpalen en thuisbatterijen worden aangestuurd. Het nieuw opgerichte GenAI-team werkt exclusief aan innovatieve AI-oplossingen die Zonneplan verder digitaliseren en automatiseren.
Verbeek benadrukt dat AI bij Zonneplan een aanvulling is op menselijke medewerkers, niet een vervanging. “Door repetitieve taken te automatiseren, kunnen onze medewerkers zich richten op werk waar ze echt een verschil kunnen maken. Tools zoals SpeechBuddy transcriberen bijvoorbeeld automatisch vergaderingen en klantgesprekken en stellen samenvattingen en actiepunten op, zodat er meer tijd overblijft voor inhoudelijke werkzaamheden.”