In delen van Nederland veroorzaken omvormers van zonnepanelen nog altijd problemen met draadloze communicatie, bijvoorbeeld via het C2000-netwerk. De storingen bemoeilijken zo de communicatie van de hulpdiensten, politie, brandweer en ambulance. Zo’n verstoring kan bij de consument thuis leiden tot trager internet, verbindingsproblemen met bellen, storing tijdens het televisie kijken of een haperende babyfoon. De oorzaak van dit soort storingen ligt bijna altijd bij installaties die niet volgens de gestelde richtlijnen en normen zijn aangelegd en/of het gebruik van omvormers die niet voldoen aan de Europese richtlijnen.
Onlangs nog veroorzaakte een installatie met zonnepanelen twee jaar lang problemen bij het ophalen van vuilnis in een gemeente in West-Brabant. Hier worden voor het ophalen van het vuilnis chips ingezet, die berekenen wanneer de vuilniswagen moet voorrijden. Diverse (technische) partijen hadden zich in de afgelopen jaren over dit probleem gebogen, maar niemand kon het probleem traceren, laat staan oplossen.
Uiteindelijk deed de gemeente een storingsmelding bij Agentschap Telecom. Uit onze test bleek dat een fors stoorsignaal, afkomstig uit een woning, het uitlezen van de chip ernstig beïnvloedde”, aldus het Agentschap Telecom. “Het stoorsignaal bleek vanuit de zonnepaneelinstallatie van de woning te komen. De bewoners waren verrast, maar het verklaarde wel diverse storingen die zij zelf ook overdag ondervonden. Zo lukte het opladen van hun elektrische auto niet altijd en waren er problemen met internet en televisie via de vaste lijn bij daglicht.”
Niet alleen C2000
Met name installaties in het middensegment (installaties met vijftig tot vijfduizend panelen) zorgen voor de problemen, vertelde Eddie Hut van AT onlangs tegenover Elektropraktijk. “Omdat PV-installaties op hoogte zijn geplaatst, verspreiden stoorsignalen zich verder via aansluitkabels. En omdat de storing ook waarneembaar was op het C2000-netwerk liep daarmee de dekkingsgraad van dit netwerk van politie, brandweer en andere hulpdiensten terug.” Volgens telecomexpert Frank Beijen komt de storing niet alleen voor bij C2000 en bij zendamateurs, die het als eerste ontdekten. “Ook mobiele netwerken, en WiFi, hebben hier mogelijk last van. Alleen valt het daar door het aantal masten wellicht wat minder op. Maar ook op die netwerken zul je minder dekking en bandbreedte hebben dan zonder de ondeugdelijke PV installaties.”
Niet nieuw
De klachten zijn al langer bekend, al in 2019 ging het Agentschap Telecom met vertegenwoordigers van de installatiebranche om tafel om het probleem op te lossen. Verder blijkt uit het jaarverslag 2020 van het Agentschap Telecom. ‘Helaas veroorzaken sommige zonnepaneelinstallaties ernstige storingen op het C2000-netwerk, dat door politie-, brandweer- en ambulancediensten gebruikt wordt’, is te lezen in het Jaarbericht 2020. ‘Deze zonnepaneelinstallaties liggen hoog en zenden de hele dag stoorsignalen uit. Als er niets gedaan wordt, wordt het probleem steeds groter.’
Het Agentschap Telecom stelt bezorgd te zijn over deze ontwikkeling. De bruikbaarheid van de frequentieruimte staat volgens het AT op het spel door dit zogenaamde ‘man-made noise’. “Bij zonnepaneelinstallaties zit het stoorpotentieel in de gebruikte componenten en/of de installatiewijze. Aan de installatie kan wat gedaan worden, maar de gebruikte apparatuur voldoet helaas regelmatig niet aan de wettelijke eisen (EMC-richtlijn).” Vorig jaar al vertelde toenmalig staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat na kamervragen dat bepaalde fabrikanten van omvormers van de markt geweerd moesten worden.
Branche aanspreken
De oplossing van het probleem ligt dus volgens Agentschap Telecom in eerste instantie bij de fabrikant. Hut: “Naast fabrikanten en installateurs speelt de groothandel een rol door goede voorlichting en de juiste installatievoorschriften mee te leveren. En ook de opleidingsinstituten kunnen nog beter werk afleveren. Bovendien moet er strenger toezicht komen op RVO-subsidies, bijvoorbeeld alleen subsidie geven aan partijen die de installatie volgens NEN 1010 hebben geïnstalleerd. Tot slot is er de opdrachtgever, die natuurlijk mag aannemen dat de installateur weet wat hij doet, maar controleer of hij een erkende installateur is en specialist in de installatie van PV-panelen. En ook of hij bekend is met het ‘lussenverhaal’.
Daarnaast mag er alleen PV-apparatuur op de Europese markt worden gebracht met een CE-markering. En omdat we het hier hebben over opdrachtgevers uit het middensegment, mag je zeker verwachten dat zij met gekwalificeerde en goed opgeleide installateurs werken. Maar wij zien nog altijd dat te veel opdrachtgevers hoofdzakelijk een prijsgedreven keuze maken. De installateur moet in ieder geval installeren volgens NEN 1010 en de installatievoorschriften van de fabrikant”, zegt Hut, die eraan toevoegt dat een samenvatting van installatievoorschriften te vinden is in NPR5310.
Tips voor een storingsarme PV-installatie staan op: www.agentschaptelecom.nl/onderwerpen/tips/voorkom-storingen-door-zonnepanelen
Ook dit kan je netwerk verstoren
Vanaf 150 euro koop je een signaalversterker oftewel gsm repeater waarmee je je mobiele signaal ook kunt krijgen op plekken binnen waar je nu mogelijk nog geen bereik hebt. Deze zijn geschikt voor woning en bedrijf en werken voor alle drie de operators en bieden een bereik tussen de 50 en 5.000 meter. Het lijkt een oplossing voor de verminderde mobiele bereikbaarheid die u binnenshuis heeft, maar helaas veroorzaakt de netwerkrepeater vaak storingen. Deze storingen kunnen ervoor zorgen dat anderen in de omgeving van uw GSM-signaalversterker niet meer kunnen bellen en internetten. In het ergste geval zijn de nooddiensten daardoor niet meer bereikbaar via 112. Daarom mag je een dergelijke repeater alleen gebruiken als ze door een van de mobiele providers is geleverd en geïnstalleerd.
Ook energiezuinige ledlampen kunnen voor storingen in huis zorgen, bijvoorbeeld van de tv, radio of de WiFi. Daarnaast kan het zijn dat je ongemerkt storing veroorzaakt op hulpdiensten. Het probleem zit in de dimmer. Het kan ook gebeuren dat je een gewone lamp vervangt door een ledlamp.