Cabaretiers Van Kooten en De Bie zongen het al: ‘zoek jezelf broeder, zoek en blijf alleen jezelf’. Het recente overlijden van Wim de Bie deed deze klassieker weer langskomen.
Dit voorjaar kwam via de verschillende media en ook bij het satirische programma ‘Even tot hier’ (in het lied van Imca Marina, een levende legende) aan de orde dat de (zomer)vakantie voor velen erg belangrijk is. Niet naar een vliegbestemming kunnen wegens tekort aan vliegtuigen is een ramp. Nederlanders werken het hele jaar om het hoogtepunt te beleven tijdens de drie weken zomervakantie (bron nu.nl). Ik vergeet even gemakshalve de medeburgers die het vakantiegeld (als ze dat al ontvangen) moeten inzetten om schulden in te lossen.
Het hele jaar ploeteren voor de drie weken zomervakantie. Negenenveertig weken ploeteren, ongelukkig zijn, zware werkdruk, deadlines halen, enzovoort.
In de zestiger jaren zei Toon Hermans (ook zo’n icoon) in aanloop naar een liedje dat ‘de mensen van deze tijd moeër zijn dan de mensen van vroeger, omdat de mensen van nu veel minder werken’. Ja, hoe deden ze dat vroeger met werken op de vijf werkdagen én op zaterdag(ochtend)? Andere arbeidsethos? Andere gewoonten? Minder moeten? Minder mantelzorgen? Minder vrijetijdsactiviteiten?
De nieuwe (aanstormende) generatie lijkt genoegen te nemen met minder inkomen en daardoor minder te werken en meer te genieten van vrije tijd. En dan wil de regering dat vrouwen een uur meer gaan werken om het tekort aan arbeidskrachten op te lossen? Volgens mij lossen we daar het probleem niet mee op.
Belangrijke vraag is volgens mij; waarom gaan zovelen op de arbeidsmarkt zo gebukt onder hun werk, werkdruk? We weten allemaal dat we een tekort aan arbeidskrachten hebben, de redenen zijn bekend.
Waar gaat dit verhaal toch naar toe, zult u zich misschien afvragen…
Mijn punt is, dat we als ICT-branche zuinig moeten zijn op onze mensen. Zuinig zijn betekent niet alleen goede arbeidsvoorwaarden en bijbehorende vergoedingen. Geen vals zuinig zijn om te voorkomen dat ze vertrekken, maar gemeend en empathisch betrokken zijn. Zuinig zijn betekent ook zorgen voor de medewerkers, zorgen dat zij niet overbelast raken, geen levertijden afspreken die de druk intern onverantwoord hoog maakt, onder druk van de klant.
Ook de klanten moeten zich ervan bewust worden dat er sprake is van krapte op de arbeidsmarkt en dat deze krapte ook in de ICT-branche aanwezig is. Dat betekent dat klanten zich eerder moeten realiseren dat een project moet worden opgestart. Dat vraagt beter management van projecten en vooral goed vooruitkijken en prognotiseren. Misschien moeten we vanuit onze branche daarvoor meer awareness creëren bij onze klanten.
Dit is een oproep aan eindgebruikers, (ICT-)managers, servicemanagers om beter lifecycle management toe te passen in hun eigen omgeving, langere doorlooptijden te plannen.
Dit is een oproep aan onszelf binnen de ICT-branche om onze klanten hierbij te helpen. En om te zoeken naar (creatieve) mogelijkheden om de medewerkers meer voldoening en lol te geven in hun werk. Want je wilt toch dat de medewerkers in jouw organisatie die 49 weken met plezier hun werk doen?
Ik gun iedereen zijn vakantie, maar ik gun ook iedereen een mooi leven met nét zoveel plezier in zijn/haar werk als ik dat (bijna iedere dag) mag ervaren. Laten we zuinig zijn op elkaar, laten we het doen voor elkaar.
Ik wens u een relaxte zomer met een fijne vakantie en (erom heen) fijn werk toe. En blijf vooral jezelf, broeder/zuster/hen.
Marcel Ederveen