Vaak is er geen haast bij om de gebruikte elektronica weg te doen en smartphones blijven meestal liggen vanwege de onzekerheid over wat er met persoonlijke data kan gebeuren. Bovendien weet twee derde (65 procent) van de Nederlanders niet dat oude apparaten doorverkocht kunnen worden aan, bijvoorbeeld, refurbishers. Daarnaast is niet altijd duidelijk hoe zo’n proces in z’n werk gaat.
Wat levert het op?
Oude elektronica naar de milieustraat brengen, levert – naast meer ruimte in de rommellade – niet direct iets op. De apparaten worden meestal uit elkaar gehaald en de losse onderdelen worden, indien mogelijk, gerecycled. Het inleveren van elektronica bij, bijvoorbeeld, een refurbishment-aanbieder is beter voor het milieu. De gebruikte apparaten worden namelijk zodanig opgeknapt, dat ze opnieuw bruikbaar zijn en dus langer meegaan. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan een circulaire economie en het terugdringen van e-waste. Refurbishment stimuleert duurzamer gebruik van allerlei apparaten, zoals koptelefoons, e-readers, consoles, computers en smartphones, en verlengt de levensduur van deze producten, wat weer waardevolle grondstoffen en CO2-uitstoot bespaart. Zo draagt het verkopen van gebruikte elektronica dus bij aan een betere wereld. Bovendien verdient de verkoper er op deze manier ook nog eens een extra zakcentje aan.
Is het niet veel gedoe om oude toestellen op te sturen?
Wie van zijn oude apparatuur af wil, kan het proberen zelf te verkopen. Het instellen van een verkooppagina op een onlinemarktplaats en contact houden met eventuele geïnteresseerden kost tijd en moeite, maar het opsturen van oude apparaten naar een professionele opkoper is vaak een stuk eenvoudiger. Zo stelt reBuy, in- en verkoper van refurbished elektronica, consumenten een paar korte vragen over de functionaliteit en uiterlijke staat van hun apparaat en doet op basis daarvan een bod. Na akkoord stuurt de consument het product kosteloos op, waarna het uitgebreid getest wordt door een technicus. Vervolgens wordt op basis van deze beoordeling het bod direct uitbetaald of wordt er een nieuw bod gedaan. Een nieuw bod komt tot stand indien de technicus een defect heeft gevonden dat de consument zelf niet had opgemerkt. Wordt er niet akkoord gegaan met dat tegenbod? Dan kan het product kosteloos worden teruggestuurd. Voor verkopers is het hierbij van belang dat ze kiezen voor een opkoper die de producten gratis retourneert wanneer het tegenbod hen niet bevalt en dat de producten verzekerd zijn bij de verzending. Â
Is mijn oude data wel veilig?
Het kan ook voorkomen dat oude telefoons in de kast blijven liggen, omdat mensen bang zijn dat hun data in verkeerde handen vallen. Door producten naar een betrouwbare opkoper te sturen in plaats van particulier door te verkopen of weg te gooien, zijn verkopers ervan verzekerd dat alle data professioneel verwijderd worden. Vooraf alvast zelf de data verwijderen en het apparaat terugzetten naar fabrieksinstellingen helpt natuurlijk wel om dit proces te versnellen.
Het is in ieder geval aan te raden om oude apparaten nooit zomaar in de prullenbak te gooien. Zowel voor de portemonnee als voor het milieu kunnen ze nog aanzienlijke waarde hebben.
Over het onderzoek
Het onderzoek betreft een steekproef en is uitgevoerd door CG Panel in opdracht van reBuy. In totaal hebben 1.034 Nederlanders van achttien jaar en ouder verschillende vragen beantwoord over duurzaam leven en de reputatie van refurbished producten. De looptijd van het onderzoek betrof acht dagen.
Zes op de tien Nederlanders hebben twee of meer ongebruikte elektronicaproducten in huis
3 Min leestijd
Vorige artikelIn deze uitgave van Connexie onder meer
Volgende artikel Samsung Galaxy A80 vanaf begin juli in Nederland verkrijgbaar