Het zal u vast niet zijn ontgaan dat een clubje hippies -Milieudefensie genaamd- het afgelopen jaar het opnam tegen een van de machtigste en rijkste bedrijven ter wereld. Milieudefensie won een rechtszaak gericht tegen Shell (Koninklijke Olie), waarin de rechter oordeelde dat Shell haar CO2 uitstoot in 2030 met 45% moet hebben teruggebracht.
Dankzij de druk van Milieudefensie en als gevolg daarvan vervolgens de druk van media en publieke opinie, gaat Shell nu door de knieën en gaat zij nu versneld verduurzamen. Diep respect voor Milieudefensie!
Wat ik me nu afvraag is; wie zijn de hippies in onze branche? Waar heb ik het over? Er worden jaarlijks wereldwijd 2 miljard nieuwe smartphones geproduceerd. Daarvan is circa 250 miljoen een Apple iPhone. Voor de productie van één enkele iPhone is onder meer 34 kilogram erts, 100 liter water en 20,5 gram van het uiterst giftige cyanide noodzakelijk. Iedereen begrijpt dat die nieuwe iPhone gepaard gaat met zaken als: ontstaan van broeikasgassen, gevaarlijk afval, toxische stoffen, mijnbouw naar schaarse delfstoffen etcetera.
Des te belangrijker is het dan dat zo’n iPhone een lang en fijn leven krijgt en niet na twee jaar ongebruikt in een keukenla belandt. Want diezelfde kwalitatief hoogstaande iPhone kan nog makkelijk een tweede, derde en soms zelfs wel vierde leven mee. En voor iedere volgende gebruiker is deze iPhone zijn trots. Op dit principe is de Apple Refurbished branche gebaseerd. Hergebruik is duurzaamheid in optima forma.
In de TBM van oktober stond een uitgebreid artikel met de titel ‘Apple ontmoedigt de refurbished- en reparatiemarkt voor iPhone’. In dit artikel werd uit de doeken gedaan hoe Apple -wellicht het rijkste en machtigste bedrijf ter wereld- het de refurbished markt moeilijk maakt door zaken als: Een Touch ID of Face ID die defect raakt, is niet meer te repareren. Een batterij die vervangen wordt, leidt ertoe dat in het beginscherm van de iPhone er dagenlang de melding ‘battery repair’ komt te staan. En bij de iPhone 13 werkt de Face ID niet meer als het scherm wordt vervangen.
Apple zal zich verdedigen dat bovenstaande allemaal valt op te lossen door een Apple Certified partij. Forza heeft recent bij zo’n partij eens opgevraagd wat de reparatie van een Face ID op een iPhone X, XS, 11 of 12 kost. Afhankelijk van de oorzaak bedragen die kosten tussen de € 250 en € 500 (exclusief BTW). Voor die bedragen kopen wij één of twee volledige nieuwe toestellen in. Kortom, de prijzen en voorwaarden van Apple Certified en de refurbished markt gaan totaal niet samen.
Al het bovenstaande staat volledig haaks op alles wat met duurzaamheid te maken heeft. De EU voert een ‘Right To Repair’ beleid, hetgeen inhoudt dat een device te allen tijde gerepareerd moet kunnen worden. Zijn de leden van het Europees Parlement de hippies die Apple op de kniëen krijgen? Geen idee. Feit is wel dat Apple plotseling het hieboven genoemde issue met de iPhone 13 heeft opgelost in haar meest recente iOS Update.