Volgens het laatste onderzoek van Canalys, nu onderdeel van Omdia, groeide de wereldwijde smartphone verkoop in het eerste kwartaal van 2025 met 1% op jaarbasis. De bescheiden groei vond plaats te midden van aanhoudende macro-economische tegenwind, voorzichtig consumentenvertrouwen en een vertraagde verwerking van de kanaalvoorraad. Samsung nam wereldwijd de leiding met een marktaandeel van 20%, gevolgd door Apple met een aandeel van 18%. Xiaomi kwam op de derde plaats met 14% en behield daarmee zijn marktaandeel van vorig jaar. Vivo en OPPO stonden respectievelijk op de vierde en vijfde plaats, met elk een marktaandeel van 8%.
Te veel voorraad
“De algehele omgeving bleek in het eerste kwartaal van 2025 volatieler dan verwacht, terwijl de wereldmarkt zich bleef herstellen”, aldus Amber Liu, Research Manager bij Canalys. Na een sterke afsluiting van 2024 hebben leveranciers grote voorraadvolumes in verkoopkanalen geduwd om marktaandeel te winnen. Maar de tragere doorverkoop dan verwacht verlengde de voorraadcycli, waardoor de verkoopmomentum begin 2025 werd afgeremd. In tegenstelling tot het herstel van 2024, dat werd aangedreven door een upgradecyclus na de pandemie en de betaalbaarheid voor de massamarkt, blijkt het herstel dit jaar kwetsbaarder te zijn.
Economische tegenwind smartphone verkoop
“Het voorzichtige consumentenvertrouwen, aangejaagd door mondiale macro-economische uitdagingen, zorgde voor een domper op de typische seizoensgebonden opleving in het eerste kwartaal”, aldus Sanyam Chaurasia, Senior Analist bij Canalys. Zelfs feestdagen in belangrijke markten, zoals de ramadan, zorgden voor een zwakkere vraag dan verwacht. Als reactie op een geleidelijker volumeherstel geven leveranciers prioriteit aan winstgevendheid, terwijl ze actief en flexibel blijven met marktinvesteringen. Tactieken omvatten dynamische kanaalincentives om de verkoop te stimuleren, samenwerking met distributeurs om de financiering in opkomende markten uit te breiden en flexibele kanaalprijsstrategieën om een evenwicht te vinden tussen algehele winstgevendheid en prijsconcurrentie.
Duurdere onderdelen
“De toenemende wereldwijde handelsspanningen zorgen voor nieuwe onzekerheden voor smartphoneleveranciers in 2025”, aldus Liu. In de VS worstelen leveranciers zoals Apple, Samsung en Lenovo al met een zwakkere binnenlandse vraag en de dreigende stijging van de operationele kosten als gevolg van de dreigende invoerrechten. Als reactie hierop heeft Apple begin april de leveringen versneld en de voorraad voor het tweede kwartaal naar voren gehaald om mogelijke kostenstijgingen te beperken.
Hoewel de volledige omvang en timing van de nieuwe invoerrechten nog onzeker zijn, bereiden leveranciers zich voor op hogere componentprijzen en een zwakkere exportvraag in de getroffen markten. Om de blootstelling te verminderen, versnellen leveranciers en partners in de toeleveringsketen hun diversificatiestrategieën, verplaatsen ze productielocaties, herzien ze sourcingmodellen en optimaliseren ze de logistiek. Deze dynamiek zal naar verwachting de winstgevendheid verstoren en de planningscycli in de wereldwijde smartphonesector in 2025 verlengen.