Technische innovaties hebben veel impact op de maatschappij. En als deze innovaties worden bedacht door mannen zal daar vaak een product uitrollen dat met name geschikt is voor mannen. Hoog tijd dus dat het aantal vrouwen in de techniek toeneemt. Dat stelt Chantal Schinkels in haar succesboek ‘De IT girl, die als ondertitel meekreeg; hoe overleef je een door mannen gedomineerde werkvloer.
Wat inspireerde je om een carrière in de tech sector na te streven, en welke obstakels heb je overwonnen?
“Ik ben bij toeval de tech sector ingerold. Natuurlijk had ik altijd wel interesse in de digitale wereld. Zo was ik de eerste scholier die op mijn middelbare school haar profielwerkstuk in de vorm van een website inleverde. Ook daarna bleef ik interesse houden in het bouwen van websites en online marketing. Toch was het de verhuizing naar het Noorden van Nederland wat ervoor zorgde dat ik echt de stap maakte. Het mooie aan werken in technologie is dat je nooit bent uitgeleerd en er is een hele steile leercurve. Wat vandaag lastig is, doe je volgende maand fluitend. Ik heb nooit gemerkt dat ik obstakels moest overwinnen. Totdat ik erachter kwam dat ik minder loon kreeg dan mijn jongere mannelijke collega met minder werkervaring en minder lang werkzaam bij het bedrijf. Ik begreep daar niets van. Ik dacht altijd dat als je maar hard genoeg werkt, je daar ook een bijbehorende beloning voor krijgt. Dat klopte niet. Dat opende mijn ogen en was het startpunt van mijn boek ‘de IT girl’.”
Zijn er specifieke vrouwen in de tech die jou inspireren of gediend hebben als mentors? Hoe belangrijk is mentorship voor vrouwen in de tech?
“Pas oen ik begon met onderzoek voor mijn boek ‘de IT girl’ ging ik nadenken over inspirerende vrouwen. Ik heb er toen ook heel veel gesproken. In mijn omgeving waren het vooral mannen die in technologie werkten. Ik heb helaas nooit een mentor gehad, wel een keer een mentor geweest voor een young professional in tech. De vrouwen die mij inspireren zijn Artie Debien, Inge Bryan, Dame Stephanie Shirley, Melanie Rieback, Haimanti Dekker en Joy Buolamwini.
Het mentorschap is heel erg belangrijk voor vrouwen in de tech. In het mentorschap gaat het om het delen van kennis en ervaringen en elkaar op die manier verder helpen. Je hebt niet alleen een voorbeeld, maar ook iemand waarmee je kan sparren. Dit hoeven trouwens niet altijd vrouwen te zijn. Ik zou juist ook een mannelijke mentor willen hebben.”
Hoe kunnen we de diversiteit en inclusie in de tech sector vergroten, en wat zijn jouw ervaringen op dit gebied?
“Door te stoppen het onderwerp ‘meer vrouwen in tech’ als een business case te zien. Het is geen onderwerp waar op korte termijn geld aan te verdienen is. Het is een andere manier van samenwerken, van mensen aannemen en producten ontwikkelen. Een manier van werken waar iedereen zich senang bij voelt. Ook de huidige medewerkers. Je moet er niet mee bezig zijn als het je alleen te doen is voor het opvullen van vacatures. Het gevaar is dat mensen te snel willen. Maar dit onderwerp is iets van de lange adem. Ga je te snel dan krijg je weerstand en zet je juist stappen achteruit in plaats van vooruit.
Om diversiteit en inclusie in tech te vergroten moet er een synergie worden gezocht in het fixen van het systeem, het betrekken van de mannen en het enthousiast maken van de vrouwen. Vrouwen kunnen echt niet achterover leunen totdat het systeem gefikst is, maar moeten zelf ook aan de slag.”
Wat zijn volgens jou de meest belangrijke technologische ontwikkelingen binnen de tech sector op dit moment, en hoe zie je de rol van vrouwen daarin?
“Natuurlijk AI, in alle vormen en de bijbehorende dataverzameling. Quantumtechnologie is een volgende belangrijke ontwikkeling wat ervoor gaat zorgen dat bepaalde berekeningen binnen handbereik komen.
Beide ontwikkelingen kunnen vervelend uitpakken voor vrouwen als ze zich niet gaan bezighouden met technologie. De wereld is al eerste stappen aan het zetten naar een AI-first maatschappij. Als vrouwen nu niet op deze rijdende trein springen, dan zal dat consequenties hebben voor de toekomst. Niet alleen voor de ontwikkelingen zelf, maar juist voor de carrière perspectieven van vrouwen.”
Chantal Schinkels is zelfstandig social tech & e-commerce expert. Daarnaast schrijft ze blogs en columns voor media als Frankwatching en AG Connect en publiceerde twee boeken, ‘Het Koopinfuus’ en ‘De IT girl’. De laatste was genomineerd voor managementboek van het jaar 2022.
Wat zou je jonge vrouwen willen adviseren die geïnteresseerd zijn in een carrière in de tech sector?
“Het mooie aan de huidige tijd is dat veel mensen die nu aan het werk zijn scholing moeten krijgen om bij te blijven. Door de komst van nieuwe technologieën zie ik dat ook mensen die al jaren in tech werken toch bepaalde kennis missen. Daarom is juist nu het moment om in te springen. Je zult zien dat je kennis van onschatbare waarde is voor veel werkgevers. Kies voor een bedrijf waar jij je fijn voelt en vertrek als je met lood in je schoenen naar het werk gaat. Dan is het tijd voor een andere omgeving. Zoek gelijkgestemden op, ook buiten het bedrijf en denk ook eens na over het opstarten van je eigen bedrijf. “