“Kun je het zó uitleggen dat ook ík het snap?” Met deze standaardvraag voor haar technisch onderlegde mensen plaveide Simone van Putten haar succesvolle pad in de tech wereld. De kennis die ze zo opdeed was de troef die haar in staat stelde, en stelt, om het verschil te maken in een door mannen gedomineerde omgeving.
Wat inspireerde je om een carrière in de tech sector na te streven en welke obstakels heb je overwonnen?
“Mijn oorsprong ligt in sales en al vrij vroeg in mijn salescarrière kwam ik in de telecomsector terecht. Daar ben ik, op een kort zijsprongetje na, altijd gebleven. De techniek, die een ongekende meerwaarde aan bedrijfsprocessen verleent, fascineert mij mateloos. Ik ga graag de dialoog aan met onze klanten om samen te ontdekken hoe technologie daadwerkelijk impact heeft, bijvoorbeeld door efficiëntie te verhogen of de veiligheid op de werkvloer te bevorderen.
Zonder technische achtergrond was het geen sinecure om de complexiteit van de technologie eigen te maken. Door intensieve samenwerking en uitleg van mijn collega’s – vaak mannen met een rijk technisch inzicht – heb ik me de stof eigen gemaakt. Ik daagde hen uit om de technische materie te vertalen naar begrijpelijke concepten, met de standaardvraag: ‘Leg het zo uit dat ik het snap.’ Dit is vaak een valkuil voor technici, die zich kunnen verliezen in vakjargon en ingewikkelde uiteenzettingen. Ingewikkelde technische details ontrafelen en in heldere bewoordingen vertalen werd uiteindelijk mijn troef. Het stelde mij in staat om het verschil te maken in een door mannen gedomineerde omgeving, terwijl ik ook de diepgang van mijn kennis etaleerde.”
Simone van Putten startte 28 jaar geleden een bedrijf in verhuur van mobiliteit, waaronder portofoons. Inmiddels is haar onderneming, Flash Connectivity Group, vanuit de Rotterdamse haven uitgegroeid tot een internationale speler op het gebied van oplossingen voor kritische communicatie.
Zijn er specifieke vrouwen in de tech die jou inspireren of gediend hebben als mentors? Hoe belangrijk is mentorship voor vrouwen in de tech?
“Niet expliciet in de vorm van een vrouw. Ik heb bewondering voor iedereen die succesvol is in zijn of haar vakgebied en heb een geweldig team mannen en vrouwen om mij heen. Van beiden leer ik veel. De kracht van een team ligt in de diversiteit van kwaliteiten en de bijdrage van elk lid aan het collectief. De combinatie van deze vaardigheden leidt tot effectievere resultaten en een prettige samenwerking.
In mijn beginjaren als ondernemer heb ik veel geleerd van een mentor, een zeer ervaren ondernemer en medeoprichter van ons bedrijf. Zijn zakelijke inzicht was van onschatbare waarde en zijn leiding heeft de basis gelegd voor mijn eigen leiderschapscapaciteiten. Toen hij uit het bedrijf stapte, nam ik de leiding over, een natuurlijke volgende stap in mijn ontwikkeling.
In de beginjaren, tijdens onze interacties met banken en leveranciers, werd er vaak ten onrechte aangenomen dat ik slechts de assistente was. Ik reageerde hier altijd op met een hartelijke lach. Deze misverstanden weerspiegelden de heersende tijdgeest. Door deze situaties met een ontspannen en diplomatieke houding te benaderen, bleef onze zakelijke relatie onaangetast en zelfs versterkt.
Voor vrouwen in tech, een wereld die nog steeds door mannen wordt gedomineerd, is mentorschap bijzonder waardevol; het bevordert professionele groei, technische vaardigheden en netwerkontwikkeling.”
Hoe vergroten we de diversiteit en inclusie in de tech sector, en wat zijn jouw ervaringen op dit gebied?
“Mijn ervaringen op dit gebied hebben me laten zien dat verandering moet beginnen bij de top van een organisatie; ik adviseer leiders om diversiteit en inclusie te omarmen. Onderzoek van McKinsey laat zien dat een divers (leiderschaps)team ruim 25 procent meer winst maakt, omdat ze een bredere reeks standpunten en benaderingen overwegen en de culturele nuances beter begrijpen. Ook is het belangrijk om een cultuur van openheid en dialoog te stimuleren, waar iedereen zijn of haar ervaringen en perspectieven kan delen. Dit helpt om bewustzijn te creëren en te onderhouden, en om iedereen aan boord te krijgen en te houden bij het streven naar een meer diverse en inclusieve sector.
Het managementteam van Flash Connectivity Group bestaat voor 50 procent uit mannen en 50 procent uit vrouwen. Deze samenstelling roept vaak de vraag op of ik daar bewust voor kies. Mijn antwoord is steevast dat ik kies voor de juiste persoon op de juiste plek en onvoorwaardelijk geloof in gelijke kansen voor iedereen; dat is misschien dan precies de reden dat er een natuurlijk evenwicht in mijn organisatie is.”
Wat zijn volgens jou de meest belangrijke technologische ontwikkelingen binnen de tech sector op dit moment, en hoe zie je de rol van vrouwen daarin?
“De wereld wordt steeds complexer en de snelheid van verandering is ongekend. Niet alleen op technologisch en ecologisch vlak, maar ook de beschikbaarheid van human resources blijft een van de grote uitdagingen van het komende decennium. Voor de meer routinematige functies zal de beschikbaarheid van arbeidskrachten op termijn sterk afnemen. Wij voorzien een wereld waarin ICT steeds meer een dominante rol gaat spelen. Het delen van waardevolle informatie over werkprocessen en betrouwbare communicatie tussen mensen, machines en systemen hebben hier een belangrijk aandeel in. Niet elk systeem afzonderlijk, maar gekoppeld in een veilige omgeving die voldoet aan de geldende regelgeving en kwaliteitsstandaarden. Dit maakt digitalisering en automatisering niet alleen wenselijk, maar ook essentieel. Diversiteit in tech-teams brengt meer verschillende perspectieven met zich mee wat de creativiteit en innovatie absoluut stimuleert. Verschillende achtergronden en ervaringen leiden vanuit mijn jarenlange ervaring tot een bredere reeks ideeën en oplossingen.”
Wat zou je jonge vrouwen willen adviseren die geïnteresseerd zijn in een carrière in de tech sector?
“Aan jonge vrouwen die een carrière in de technologie overwegen, zou ik willen zeggen: Streef jouw ambities na. De technologische sector biedt ongekende kansen voor wie vastberaden is en lef toont. Jouw potentieel is grenzeloos en met hard werken en de juiste instelling ben je niet alleen succesvol, maar pionier je ook in nieuwe technologieën die onze samenleving vormgeven en verbeteren. Er is een sterke vraag naar diversiteit van gedachten en benaderingen in tech; jouw unieke perspectieven zijn onmisbaar en dragen bij aan de creatie van technologie die echt resonantie vindt in een diverse maatschappij. Rust jezelf uit met kennis, wees onverschrokken in het najagen van kansen en wees een actieve speler in de vormgeving van een toekomst waarin technologie hand in hand gaat met vooruitgang.”