Rex Vermeulen is al 16 jaar vaste columnist van TBM. Sinds vorig jaar besteedt hij zijn column aan het profiel en visie van de leden van The Taste of ICT. Deze keer Marko de Jong, CEO/Founder van SPS|Continuïteit in ICT.
Om met dat ‘zwart-wit’ van Marko te starten: zo heb ik hem ook leren kennen. Ik kende hem zijdelings, omdat ik wat marketingopdrachten bij SPS Continuïteit in ICT had gedaan. Daar had ik echter niet zoveel met hem te maken. Dat kwam eigenlijk pas toen hij werd voorgedragen voor de Taste of ICT. Hij werd lid, maar had daar wel zijn bedenkingen bij. En dat merk je dan ook aan hem. Wel aanwezig, maar toch nog niet echt. Die kat en die boom…Moest hem vaak ook wel overtuigen om te komen ‘anders wordt het nooit wat, Marko’ En opeens was het er! Iets sloeg in hem om en omarmde letterlijk alles. Warmte, lachen, diepe gesprekken, betrokkenheid, advies geven, advies vragen. Hij had kleur bekend. Fijne vent!
Het is 30 graden als we hebben afgesproken op het terras van Loetje aan de Reeuwijkse Plas. Niks mis mee. Met gekreun en gesteun plaatst hij zich op de stoel tegenover mij ‘ Ik heb gisteren voor het eerst een sessie gehad met een personal trainer…er moeten wat kilootjes af’ . Nou, volgens mij eten al die bodybuilders biefstuk. ‘Kom maar door’.
29 jaar geleden heb je de keuze gemaakt om in IT te gaan?
Nou, dat was zelfs een aantal jaren eerder. Mijn eerste stappen in IT heb ik gezet bij het Oracle software en systeemhuis Adept, wat later overging in K2* Groep NV. Ik heb mij daar gevormd tot UNIX en Oracle specialist. Ik maakte toen ook kennis met Gensys, een remote monitoring systeem dat ontwikkeld was door het gemeentelijk rekencentrum Rotterdam. Niet wetende dat dit de basis zou zijn van de rest van mijn carrière.
Heb je die interesse in IT van huis uit meegekregen?
Ja en nee. Mijn vader was ondernemer. Hij had een schildersbedrijf en meerdere doe-het-zelfzaken. Dus dat is heel wat anders. Daar komt zeker het ondernemen vandaan. Hij haalde ook altijd alles uit elkaar. En dat deed ik dan ook. Dat ‘onderzoekende’ heb ik uiteindelijk wel gehouden. Daar heb ik ook mijn studie bij gezocht: Digitale techniek. Komt bij dat ik dyslexie bleek te hebben. Dan is het echt handiger om wat meer een exacte kant te kiezen en een beetje bij taal weg te blijven. Mijn vader heeft trouwens wel mijn broer voor het schilderwerk kunnen behouden. Dat vind ik mooi.
Je vertelde dat Gensys de basis was voor het vervolg in IT. Hoe zit dat?
Gensys was een remote monitoring oplossing voor Unix, VMS, Oracle en applicatiebeheer op afstand. In mijn tijd bij K2 hebben we dit een tijd als dienst geleverd bij enkele grote klanten van de K2. Om succesvol te blijven, moest het wel verder worden uitgebouwd, omdat de markt evolueerde en hier om vroeg. Hier was bij K2* geen animo voor. Na een paar keer aandringen, bedacht ik om dit zelf te doen en een bedrijf te starten rondom GENSYS. En zo is SPS Continuïteit in ICT ontstaan.
Je zegt ‘ik’. Ben je alleen begonnen?
Nee, zeker niet. In de eerste zes maanden waren er 8 ‘helden’ bij. Jan Bosman (met pensioen), Erik van de Aar (Software architect), Cees-Jan Janssen (Sr specialist), Martin Peters (architect), Richard de Jong (ZZP-er geworden), Gijs Hogenelst (met pensioen), Jack Jagt (met pensioen) en Chris Verbruggen (Software architect). Zie je die functies er tussen haakjes achter staan? Met de meesten werk ik dus nog steeds samen. Daar ben ik echt enorm trots op en blij mee.
Je lijkt me toch niet zo’n makkelijk baasje. Hoe kan dat dan?
Ik ben ook niet makkelijk. Ik ben enorm eigenwijs en bedrijf die eigenwijsheid met ongekende passie en gedrevenheid. Je moet echt wel stevig in je schoenen staan om een (zakelijke) discussie met mij aan te gaan en mij te kunnen overtuigen. Maar met diezelfde passie en gedrevenheid wil ik voor de mensen om mij heen zorgen. Het beste is dan maar net goed genoeg voor ze. Net zoals in ons werk moet de beloning van het hoogste niveau en de beste kwaliteit zijn. Events, feesten met de allerbeste live muziek, reisjes…Het geeft mij enorme voldoening om mijn mensen hiermee te belonen. En ik haal geen ‘geintjes’ uit. Ik zeg wat ik denk, speel de bal en niet de man en heb een enorm rechtvaardigheidsgevoel. In combinatie met al mijn manco’s is dat toch blijkbaar iets waar mensen graag bij blijven. En ik bedank ze hierbij daarvoor!
Veel aan de mensen om je heen te danken?
Jazeker! En ik moet (helaas) vaststellen dat ze het steeds beter zonder mij kunnen. Het bedrijf voelt als een familie en sinds een paar jaar kunnen we het ook echt een familiebedrijf noemen: de volgende generatie (mijn zonen Roland en Dennis) zijn er ook echt een onderdeel van uit gaan maken. En om meer in mijn rol als ambassadeur/adviseur/innovator te kruipen zou me nooit lukken zonder Linda (Verweij). Zij heeft de dagelijkse leiding over geheel SPS. Daar is ze door de loop der jaren ingegroeid. En dat zijn er straks 25! Best een mooi verhaal. Zij was mijn dansmaatje op de dansschool. Ze vertelde eens dat ze op zoek was naar iets anders en toen heb ik haar gevraagd bij SPS Continuïteit in ICT te komen werken. Als er een voorbeeld is van trouw, consistentie, de kracht om constant te veranderen, duidelijkheid ( maar altijd met gevoel) en iemand met een goede kijk op de toekomst, dan is het Linda. Een prachtig mens om mee samen te werken!
Het mag dan ook duidelijk zijn dat we een van onze beroemde feesten gaan vieren om dat Linda eens goed duidelijk te maken!
En dan weer een feest bij het 30-jarig bestaan?
Uiteraard. Twee mooie, grote feesten in het vooruitzicht. En ik zoek de bands/muziek uit. Fijn!!
En Gensys is na 30 jaar nog steeds de basis?
Nou, eigenlijk is het meer ‘de Gensys methodiek van werken’ die onze basis is. Want op basis van Gensys heeft SPS Continuïteit in ICT zich (ook) ontwikkeld tot een managed service provider met behoorlijke dominantie.
Leg dat eens uit?
Vanuit onze unieke oplossing en werkwijze die we steeds verder hebben kunnen volmaken, hebben we een volwaardige slimme ERP oplossing gecreëerd met bijbehorende werkwijze voor de MSP. En daarvoor zijn wij zelf, vanuit onze MSP dienstverlening, het ultieme voorbeeld.
Maar je verkoopt het ook aan collega MSP’s?
Dat is anders ontstaan. Onze manier van werken trok de aandacht en collega’s hoorden over de unieke mogelijkheden. De slimste trekken zich dan niet zoveel aan van het feit dat het bij een collega vandaan komt en benutten juist de praktijkervaring van SPS. Door de Gensys methodiek konden ze zo doorstoten naar het hoogste niveau van serviceverlening.
Niet omdat het nodig is, maar meer om onze collega’s helemaal gerust te stellen, trekken we de muur tussen onze twee disciplines steeds hoger op.
Hoe kijk je sowieso tegen collega’s/concurrentie aan?
Heel eerlijk? Daar kijk ik niet echt naar. Allereerst gun ik ieder het zijne…echt waar! Maar nog veel belangrijker: ik wil onze energie er niet aan verspillen. We geloven sterk in eigen visie en kracht en kunnen ‘ons kunstje’ het allerbeste. Daar heb ik geen enkele twijfel over. Ik wil me dan ook niet laten afleiden. We varen nu bijna 30 jaar een strakke koers en doen dat met succes. En uiteraard hebben onze collega’s weer hun eigen ding waar ze het beste in zijn. En zo krijgen we allemaal een deel. Prima!
Er komt nog 30 jaar aan…
Ja, heerlijk! Ik wil echt nog mijn missie vervolmaken: duidelijk maken dat de “Gensys Methodiek van Werken” voor iedere (Managed) Service Provider ‘the way to go is’. Ik weet dat ik daar soms irritant vasthoudend aan kan zijn, maar het is echt mijn geloof. Dat mag toch? En mijn aandachtspunten daarbij: Bouw je organisatie rondom één strakke werkwijze die de basis vormt voor al je diensten. Zorg dat alle processen (technisch en administratief) geïntegreerd zijn en automatiseer zoveel mogelijk. Wees in control over de gehele Business IT keten, pak de regie en realiseer rust (lees continuïteit) voor zowel de klant als je eigen organisatie. Wat je beheerd veranderd door de jaren heen, maar de manier waarop is de constante en samen met GENSYS de basis van onze succesformule.
Ik zie dat je opgelucht bent dat je dat even kwijt kon. Heb je daar voldoende mensen voor in huis?
We blijven investeren in kennis en ontwikkeling: wij zijn constant mensen aan het aannemen of ze zijn op opdrachtbasis bij ons aan het werk. Er gaan nu 80 loonstroken de deur uit. Dat zal in de aankomende jaren waarschijnlijk naar 120 groeien.
Het geheel motiveer ik dan om te blijven denken en open te staan voor verandering. In een omgeving van beheer…die eigenlijk een constante moet zijn. Een prachtige uitdaging.
Dat kun je ook overleggen met de maten in de Taste of ICT club. Wat ga je de volgende sessie met ze bespreken?
Ik hoor altijd eerst graag aan waar ze allemaal mee bezig zijn. Het is een mooi, bijzonder clubje mensen. Gaaf om te horen wat ze bezig houdt. Maar ik wil het ook wel hebben over de overnamegolf die ons nu overspoelt. SPS Continuïteit in ICT is echt een ‘private owned’ bedrijf en dat wil ik ook graag zou houden. Maar er zijn er in de club veel die daar anders over gedacht hebben. Ik ben best wel benieuwd waarom.
We kijken op ons horloge en zien dat er drie uur om is. Time flies….In die drie uur heeft Marko volop verteld over alle prachtige eigenschappen en mogelijkheden van ‘de Gensys Methodiek’. Je hebt een missie of niet. Mijn missie om Marko als mens neer te zetten is met name geslaagd door zijn teksten niet te herhalen. Ik hoop dat hij niet teleurgesteld is.
Hij wurmt zich met hetzelfde gekreun en gesteun weer achter de tafel vandaan. Ik krijg een dikke knuffel en we stappen allebei in de auto…Fijne vent!
Rex Vermeulen is directeur van Mantor Business Partners. Hij, en zijn bedrijf, zijn al meer dan 20 jaar actief in de telecommunicatie en ICT-branche. Zij geven advies over bedrijfsvoering en marktcommunicatie. Ook organiseren zij bijeenkomsten en platformen ten behoeve van kennisoverdracht. Hierdoor dragen zij bij aan de professionalisering van de branche en spelen ze een belangrijke rol bij het verbinden van de verschillende partijen in de keten.
Vijf jaar geleden is Mantor Business Partners gestart met The Taste of Ict. Beleidsbeslissers en makers uit de ICT-branche vormen een society waarin ‘proeven’ centraal staat. Prachtige distillaten of gerechten vormen de basis. Een connaisseur presenteert deze traktaties en draagt zijn kennis over. Daarna worden actuele ICT-vraagstukken behandeld en bediscussieerd. Op locatie en op reis. Besloten en op niveau. Het gewenste niveau wordt in eerste instantie gewaarborgd door de selectie van beleidsmakers uit de branche. De exclusiviteit wordt verder verhoogd door het beperkt aantal toegestane leden.