Diversiteit, inclusiviteit, Women in Tech; allemaal termen die we de laatste jaren vaak voorbij zien komen. Veel organisaties zijn bezig met thema´s als Women Empowerment en Girls Day. Ze zetten recruiters in om meer vrouwen aan boord te krijgen en toch, en toch… is de tech-sector vrijwel de enige sector waar vrouwen ondervertegenwoordigd zijn.
Op dit moment werken er circa 19 procent vrouwen in tech, HR en Marketing niet meegerekend. In 2022 stond de teller nog op 21 procent. En dat is jammer, want juist teams met vrijwel evenveel vrouwen als mannen presenteren doorgaans beter. Meer diversiteit leidt tot kwaliteit, blijkt uit vele onderzoeken. Vrouwen denken anders, handelen impulsiever, kunnen goed luisteren, zijn vindingrijk en behoorlijk creatief.
Sinds mijn eerste werkdag bij TBM ben ik bezig om meer vrouwen in ons magazine te laten (ver)schijnen. Hen een podium te geven en te laten zien wat ze hebben bereikt. De powervrouwen die iets hebben neergezet, een bedrijf zelfstandig hebben opgericht, aan het roer staan van een grote organisatie en zich elke dag inzetten om onze sector mooier te maken. En, we boeken progressie. In elke editie staan er weer meer vrouwen in TBM, met interviews, columns en als gast in de rubriek Icons of ICT.
Ik heb de afgelopen maanden veel vrouwen gesproken en wat mij opviel, was dat er een grote groep vrouwen per toeval in de tech wereld is beland. Ook ik ambieerde vroeger geen carrière in de techniek; maar ben 18 jaar geleden ook toevallig het vak ingerold. Tot op de dag van vandaag heb ik daar geen spijt van gehad. Tech is een sector die nooit verveelt, nooit stilstaat en waar je jezelf elke dag weer kunt ontwikkelen.
Wel had ik destijds moeite van het vinden van de juiste rolmodellen en mentors. Vrouwen die ik als voorbeeld kon nemen, aan wie ik om advies kon vragen en bij wie ik mijn eigen uitdagingen bespreekbaar kon maken. Vrouwen die iets bijzonders hadden neergezet en het pad al hadden bewandeld. 18 Jaar geleden zag de wereld er behoorlijk anders uit, de vrouwen in Tech waren op één hand te tellen en het was moeilijk om met ze in contact te komen. LinkedIn stond nog in de kinderschoenen en het was not done om zomaar een vrouwelijke CEO aan te spreken voor advies.
Gelukkig zijn de tijden veranderd, kunnen we elkaar makkelijker vinden en zijn de connecties sneller gemaakt, ook dankzij verschillende mentorgroepen en coaching programma’s. Tegenwoordig bestaan er organisaties als RightBrains, waar vrouwen zich kunnen aansluiten om te connecten met andere vrouwen en hun kennis kunnen delen. Ook een brancheorganisatie als BTG (cover) zet zich in voor meer inclusiviteit.
Ik ben dan ook waanzinnig trots dat er zoveel powervrouwen hebben deelgenomen aan deze editie. Zij zijn de rolmodellen dankzij wie er ongetwijfeld nieuwe Petra’s, Terry’s, Chantals, Tisha’s, Lieke’s, Astrid’s, Nicoles, Viviannes, Simones en Sebnems gaan kiezen voor tech! Via hen, en de vele andere rolmodellen die er zijn, gaan we er ongetwijfeld komen: een tech wereld waarin vrouwen zich, net als mannen, optimaal vertegenwoordigd voelen. Eindelijk!