De lente is begonnen.
We hebben de eerste warme dag al achter de rug (dankzij de opwarming van de aarde) en we laten de sombere grijze dagen achter ons. Tijd voor een positief verhaal! We zijn er aan toe, na alle negativiteit over de veranderende geopolitieke situatie, handelsoorlogen, landjepik, ongewenste bezoeken en dreigende taal. Niet dat we dit achter de rug hebben, want we zitten er nog middenin. Iedere dag zijn in Oekraïne en Gaza vele slachtoffers te betreuren (en dan heb ik het nog niet eens over andere brandhaarden).
Wat de veranderende wereld duidelijk heeft gemaakt, is dat autoriteiten ineens wel snel tot besluiten kunnen komen en dat productiecapaciteit wel ineens snel kan worden gerealiseerd. De veranderende situatie maakt ons creatief. De ontwikkeling van drones gaat astronomisch snel. Eigen satellieten met eigen raketten in de ruimte brengen vanaf eigen grondgebied – Europa kan het ineens.
Discussies die tot voor kort niet relevant leken, zijn dat nu wel: een eigen Rijkscloud, cloud-soevereiniteit, afhankelijkheid van Big Tech, Quantum Computing en encryptiesleutels, noem maar op. Ik voel een nieuw elan, een drive om de uitdagingen voortvarend ter hand te nemen. Alsof we uit onze winterslaap komen, als jonge koeien springen we de wei in – de vrijheid tegemoet.
Een frisse blik op communicatie
Bestaande communicatie-oplossingen worden tegen het licht gehouden. Niet per se omdat ze verouderd en aan vervanging toe zijn, maar ook en vooral om ze te kwalificeren: zijn ze wel veilig genoeg? Waar wordt de data opgeslagen? Hoe wordt de leverancier en/of fabrikant gefinancierd?
Maar ook vragen als: “Wat kan ik met AI?” (ik moet dit noemen, anders word ik niet meer serieus genomen) en “Hoe kan ik mijn klanten en relaties zodanig bedienen dat zij niet meer realtime antwoord nodig hebben?” spelen een grote rol.
Het is alweer zeven jaar geleden dat in mijn projectteam de klant zei: “Wij willen niet meer gebeld worden.” Ik keek er even van op, maar begreep toen wat ermee werd bedoeld. En ook momenteel voer ik een strategisch onderzoek uit naar hoe een klant de informatiehuishouding zodanig kan aanpassen dat er alleen in uitzonderlijke gevallen nog gebeld wordt. Daarbij worden de gesprekken die dan volgen wel complexer, diverser, en is inzage in het klantprofiel en de database van cruciaal belang voor de juiste toegevoegde waarde.
AI als bondgenoot én concurrent
Dat is het met AI: standaard handelingen, antwoorden, procedures – het kan allemaal met AI. Zelf een afspraak maken met de garage voor een servicebeurt? AI regelt het: auto, kenteken, naam, type