Ondernemers kunnen tot het einde van dit jaar nog gebruik maken van de subsidieregeling ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’. Hiermee kun je als mkb’er of zzp’er 50% vergoed krijgen voor belangrijke basismaatregelen tegen een cyberincident- of aanval. Denk aan een goede wachtwoordmanager, het maken en testen van back-ups of cyberweerbaarheidstrainingen.
Ondernemers die gebruik willen maken van de subsidieregeling Mijn Cyberhebben dus tot het einde van het jaar om een subsidie aan te vragen. De regeling is beschikbaar voor kleine bedrijven van ZZP tot maximaal 50 werknemers en een jaaromzet tot 10 miljoen euro.
Jacqueline Rijkers, directeur van Apollo Verhuizingen, was net bezig met het herzien van het ICT-beleid toen zij over de subsidieregeling hoorde. “Wij werken nog met een papieren planning, dus wat er ook gebeurt, onze verhuiswagens blijven toch wel rijden. Maar een cyberaanval of -incident zou natuurlijk wel heel vervelend zijn. En toen stuitte ik in een nieuwsbrief van onze verzekeringsmaatschappij op de subsidieregeling Mijn Cyberweerbare Zaak. Perfecte timing!”
De cyberbewustwordingstrainingen die zij en haar collega’s volgden waren ‘een eye opener’, zegt ze. “We hebben veel geleerd, bijvoorbeeld hoe je kunt zien of je wachtwoord gehackt is en hoe je je wachtwoord zo veilig mogelijk maakt. We gebruiken sinds kort een wachtwoordenkluis, waar ook een deel van de subsidie in is geïnvesteerd. Als ondernemer moet je je goed wapenen in deze digitale wereld, want als je dataverkeer plat ligt, heb je meteen een groot probleem.”
Over de aanvraagprocedure is Jacqueline positief. “Het was heel eenvoudig. En als je iets niet goed indient, word je snel gebeld om het recht te zetten. Het is jammer dat nog niet iedereen gebruik maakt van de regeling. Bedrijfsautomatisering is een grote kostenpost, dus alle beetjes helpen.”
“Een waardevol initiatief van de overheid waar we dankbaar voor mogen zijn,” zegt freelancer Suyi Guo. Hij hoorde via een bevriende zzp’er over de regeling en diende snel een aanvraag in voor de aanschaf van nieuwe opslag voor back-ups en een fysieke token voor tweefactorauthenticatie (2FA). Als freelance informatiebeveiligingsadviseur weet Suyi als geen ander hoe cruciaal het is om goed voorbereid te zijn op cyberincidenten- of aanvallen. Het stond hoog op zijn agenda.
“Ik ben nog niet zo lang geleden voor mezelf begonnen. De subsidie kwam precies op het juiste moment,” vertelt Suyi. “Dankzij de subsidie kon ik het allemaal nog net iets beter aanpakken. Ik heb geïnvesteerd in nieuwe hardware, zoals extra opslag voor back-ups en een fysieke token die tweefactorauthenticatie (2FA) een stuk eenvoudiger maakt. Daarnaast heb ik mijn bedrijfsnetwerk verbeterd door een router aan te schaffen met geavanceerde beveiligingsmogelijkheden.”
Suyi vindt de subsidie voor cyberweerbaarheid ‘een tof initiatief’. Hij verbaast zich erover dat nog niet iedereen gebruik maakt van deze mogelijkheid. “Zonde,” zegt hij. Hij doet wat hij kan om daar verandering in te brengen. “Alle zelfstandige ondernemers die ik spreek, wijs ik op deze kans. Toch denk ik dat subsidies alleen niet genoeg zijn. Het ontbreekt veel ondernemers, zeker in het mkb, aan bewustzijn. Meer trainingen zouden hier zeker bij helpen. Zo weten veel mensen wel dat ze hun apparaten moeten updaten, maar begrijpen ze niet altijd waarom dat zo belangrijk is.”