Het zal je maar gebeuren, dat je hardwerkende vader onverwacht overlijdt en iedereen jouw kant uitkijkt. Je bent immers de wettige erfgenaam van een bedrijf, zonder de benodigde kennis van zaken. Het overkwam Yentl de Groot en haar broer dit voorjaar, toen hun vader onverwacht overleed aan een hartstilstand. “We hebben direct allebei onze baan opgezegd. We wilden het als familie oplossen en het bedrijf voortzetten”, vertelt Yentl, die op dat moment werkzaam was als tandartsassistente. “In principe heeft het bedrijf gewoon doorgedraaid, we zijn zelfs gegroeid. Maar op een gegeven moment moet je strategische beslissingen nemen en wordt het lastiger.”
“Het bleek al snel te veel en toen zijn we verder gaan kijken voor een goede oplossing. Philip Prins van Selcom wees ons toen op Paul, waarmee mijn vader al in gesprek bleek te zijn over samenwerking. In juli kwamen we in contact met Paul en toen is het snel gegaan. We zagen het allemaal zitten. We voelden de connectie. Paul kon zich heel goed in onze situatie inleven, dat heeft de doorslag gegeven” Inmiddels zijn de handtekeningen gezet en maakt Selcom als apart bedrijf onderdeel uit van CapX. Een groot deel van het Selcom personeel en het magazijn verhuist straks mee van de bestaande vestiging in Nieuwleusen naar een nieuw onderkomen in Nijkerk. Haar broer gaat niet mee, maar Yentl heeft haar draai gevonden als marketeer en blijft aan boord. Pre-sales medewerker Jasper Keijzer en Philip Prins, verantwoordelijk voor techniek en support, zijn beiden bij het gesprek aanwezig.
Selcom
Wie wil begrijpen waarom de samenwerking tussen Selcom en CapX zo goed past, moet wat dieper in de achtergrond van met name Selcom duiken. Zoals gezegd distribueert Selcom hardware voor missie- en bedrijf kritische communicatieoplossingen, met een sterke focus op push-to-talk; mobiele radio communicatie, paging en accessoires. Dus veel portofoons, traditioneel, maar ook op 4G. Het heeft enkel A-merken in het assortiment, waaronder Hytera, Kenwood en sinds vorig jaar heeft Selcom het LTE merk Caltta aan het portfolio toegevoegd.”. De technische dienst zal zoals gewoonlijk voor service, programmering en trainingen zorgen. Echter zal Selcom de reparaties uitbesteden, onder andere aan eigen fabrikanten van de A-merken. Selcom bedient momenteel zo’n 150 resellers in de Benelux. Toen 4G private LTE enkele jaren geleden kwam opzetten, zochten Philip en Lucien al contact met Paul. Ze zagen dat door deze nieuwe technologie de markt voor missieen bedrijf kritische communicatie sterk zou veranderen, vertelt Philip “Tetra is een 30 jaar oude technologie, die zal op termijn verdwijnen, De verwachting is dat dit met de komst van 5G nog verder doorzet. Een portofoon die op 4G werkt biedt veel meer mogelijkheden, denk aan video telemetrie en is veel eenvoudiger te bedienen en te onderhouden. Daarbij levert missie kritische communicatie problemen op bij de publieke providers, waardoor branches als de industrie en ziekenhuizen bijvoorbeeld voor deze oplossingen gaan.
” In de toekomst worden portofoons steeds meer geïntegreerd in de private LTE-omgeving. Ze houden een functie, naast smartphones, omdat ze robuust zijn en eenvoudig te bedienen, zo verwacht Philip. “Private LTE en traditionele portofonie kunnen dan over hetzelfde netwerk lopen.
“ En daar komen de werelden van Selcom en van private mobile networks distributeur CapX bij elkaar.
Slim platform
Maar Selcom heeft nog een bijzonder product in haar portfolio, wat in de toekomst weleens cruciaal zou kunnen zijn en een aanjager voor de combinatie Selcom en CapX. Want op de achtergrond is een eigen software platform gebouwd, dat luistert naar de naam CommCheck, en wat beschikt over een aantal unieke functionaliteiten. Philip daarover:” Fabrikanten hadden al eigen platforms, maar wij mistten bepaalde functies en zijn toen zelf een platform gaan ontwikkelen. Eerst via een SDK-koppeling met bestaande platformen. Later hebben we dat uitgebouwd tot een heel eigen platform. Dat heeft enorme voordelen. Zo kunnen we voor een eindklant binnen vijf dagen aanpassingen op maat doen. Klanten kiezen nu ook bewust voor ons, omdat we hun specificaties kunnen doorvoeren.”
Aan de ene kant ziet Philip een overgang naar 4G/5G netwerken, aan de andere kant is er nog wel degelijk vraag naar push-to-talk. “De haventaxi Rotterdam gebruikt het voor klanten om een taxi te bestellen, we zien er ook steeds meer IoT toepassingen. Denk aan een detector aan de muur die ziet als iemand op de grond ligt en dan alarm kan slaan. Een applicatie die ook door een van de rijkste Nederlanders wordt gebruikt, die wel beveiliging, maar geen camera’s in de privé vertrekken wil.” Ook voor CapX is dit platform interessant, voor het monitoren van de infrastructuur, bijvoorbeeld als er een storing is in een sensor of cel. Philip: “We kunnen ook al monitoren voor 4G. Bijvoorbeeld op een superjacht voor als er een storing of een brandmelding is in de machinekamer, dan gaat direct een melding naar de portofoon. Dat kan ook voor LoRa WAN. “
Toekomst
Voorlopig is er nog volop werk aan de winkel. Zo moet het hardware portfolio worden aangepast, moet er een bestelplatform komen met nieuwe functies, ook voor de verhuur. Waarbij de orderverwerking naar een online omgeving gaat. Daar kan dan ook CapX gebruik van maken. Daarnaast moet het al bestaande serviceplatform hierin worden geïntegreerd.
De nieuwe eigenaar Paul van Gasselt tot slot: ”Selcom en CapX gaan nu verder als twee zusjes onder de CapX Holding. We gaan intensief samenwerken en behouden de naam Selcom, die in de traditionele portofonie wereld een begrip is. Met de komst van Selcom kunnen we nog meer een totaaloplossing leveren. Standaard is bij ons maatwerk. En elk bedrijf dat nu telecom levert, kan dit aan zijn portfolio toevoegen. Daarbij vragen we wel dat je bereid bent om te investeren in kennis. Want als je je niet wilt onderscheiden, hoef je bij ons geen klant te worden.”