De uurtarieven voor flexibele arbeidskrachten gaan in 2022 met gemiddeld 7 procent omhoog. In de ICT ligt de stijging over het algemeen ruim boven de tien procent. Elektrotechnisch ingenieurs spannen de kroon met een verwachte stijging van boven de 40 procent.
Intelligence Group en HeadFirst Group stellen elk kwartaal op basis van de recruitment- en arbeidsmarktdata van Intelligence Group, gecombineerd met de inhuurdata van HeadFirst Group unieke inzichten over arbeidsmarkt gerelateerde thema’s ter beschikking. Dit keer doen ze voor het eerst een voorspelling voor het komend jaar op basis van de beschikbare data.
De verwachte tariefstijging in 2022 is gemiddeld 7%. Voor alle hoogopgeleide professionals ligt de verwachting op 5% en voor de meer praktische en operationele beroepen (blue collar) op minimaal 7%.
De grootste tariefstijgingen worden verwacht bij elektrotechnisch ingenieurs, managers verkoop en marketing, managers ICT, databank- en netwerkspecialisten en technici bouwkunde en natuur.
Ook in de ict gaan de uurtarieven fors omhoog. De grootste tariefstijgingen worden verwacht bij managers ict: liefst 14,3 procent. Het inhuren van systeembeheerders, databank- en netwerkspecialisten gaat gemiddeld 12,8 procent meer kosten.
Koplopers zijn dit jaar de elektrotechnisch ingenieurs. Hun verwachte tariefstijging ligt boven de 20 procent, volgens het rekenmodel zelfs op 40,4 procent. Bij deze beroepsgroep ligt de vacaturegraad veruit het hoogst. Het aantal openstaande vacatures per duizend banen bedraagt liefst 193.
Bij managers ict ligt de vacaturegraad op 93, bij databank- en netwerkspecialisten op 75 en bij software- en applicatieontwikkelaars op 43. Buiten de ict ligt de vacaturegraad hoog bij managers verkoop en marketing (81). Hun verwachte tariefstijging bedraagt 15,3 procent.