Sateliot, het baanbrekende bedrijf achter de eerste lage-aardbaan (LEO) nanosatellietconstellatie die gebruikmaakt van 5G NB-IoT NTN-standaarden, heeft met succes vier extra satellieten gelanceerd als onderdeel van zijn 5G NB-IoT NTN-constellatie. Deze satellieten, ontworpen om de dekking van mobiele telecomoperators op 100% van de planeet uit te breiden, werden ingezet op de SpaceX Transporter-11-missie. De lancering vond plaats op vrijdag 16 augustus om 20:18 CET aan boord van een Falcon 9-raket vanaf Vandenberg Air Force Basein Californië, VS.
Een speciaal evenement in Barcelona bracht de Sateliot-familie en belangrijke belanghebbenden samen om de lancering live te zien, met steun van ESA, GSMA, de Spaanse overheid en meer.
Sateliot werkt samen met telecomoperatoren over de hele wereld, zodat klanten via hun lokale operator verbonden kunt blijven met terrestrische en satellietnetwerken. “Deze lancering brengt ons in een nieuwe ontwikkelingsfase”, aldus Jaume Sanpera, CEO en medeoprichter van Sateliot. “We gaan niet alleen inkomsten genereren, maar we positioneren Spanje ook als een wereldleider in IoT-connectiviteit.”
Geïnspireerd door Antoni GaudÃ’s iconische draak symboliseert de missiebadge voor ‘Revolution’ de veerkracht van Sateliots technologie en de wereldwijde ambities van het bedrijf. De vier vlammen vertegenwoordigen elke nieuw gelanceerde satelliet, waarbij de veelkleurige fragmenten een constellatie van meer dan 100 satellieten in 2028 voorspellen.”
Het vertegenwoordigt ook de revolutie van de 5G NB-IoT NTN-standaard, aangezien Sateliot de kans krijgt om industrieën wereldwijd te transformeren; ongeacht de locatie of infrastructuur, zullen connectiviteitsblackspots tot het verleden behoren.
De technologie zelf is revolutionair, met verbeteringen van eerdere satellieten en als eerste constellatie die standaard GSMA- en 3GPP-ontwikkelingen volledig op satellieten implementeert. Naast het leveren van commerciële diensten, streeft Sateliot ernaar om deze ontwikkelingen te gebruiken om de NTN-community te blijven leiden in toekomstige innovaties. De unieke aanpak van Sateliot, met zijn gepatenteerde “Store and Forward”-technologie, biedt ongeëvenaarde wereldwijde connectiviteit met zijn nieuwe orbitale vlak. Daarnaast is het bedrijf bezig met het ontwikkelen van een certificeringsprogramma voor commerciële terminals om de integratie van hun service in de markt te versnellen.
Vooruitkijkend is Sateliot van plan om tegen 2025 extra satellieten te implementeren en is het actief betrokken bij gesprekken om een ​​Series B-financieringsronde van 30 miljoen euro veilig te stellen. Sinds de oprichting in 2018 heeft Sateliot 25 miljoen euro opgehaald en streeft het naar een omzet van 1 miljard euro tegen 2030.
De technologie van Sateliot, die in eerste instantie meer dan acht miljoen apparaten van bedrijven die de service al hebben gecontracteerd, zal verbinden, wordt gekenmerkt door zijn democratische en toegankelijke karakter. Het is ontworpen om een ​​breed scala aan use cases te ondersteunen voor MKB’s, overheidsadministraties en grote ondernemingen in sectoren zoals landbouw, veeteelt, logistiek en kritieke infrastructuren.
Over Sateliot
IoT-connectiviteit, overal en voor iedereen. Sateliot is de eerste LEO-satellietconstellatie gebaseerd op de 5G-standaard, waardoor ongewijzigde commerciële mobiele NB-IoT NTN-apparaten verbinding kunnen maken vanuit de ruimte. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat terrestrische mobiele telecommunicatie naadloos samengaat met satellietconnectiviteit, en Sateliot leidt deze revolutie. De kosteneffectieve technologie van Sateliot en de mogelijkheid om goedkope commerciële  apparaten te gebruiken om verbinding te maken met satellieten, openen eindeloze mogelijkheden in de onontgonnen markt van enorm IoT in afgelegen gebieden. De missie van Sateliot heeft een wereldwijde impact: IoT-connectiviteit overal en voor iedereen beschikbaar maken. Het bedrijf werd opgericht in 2018 en heeft al een verkooppijplijn van meer dan € 1 miljard opgebouwd bij bedrijven met een gediversifieerd scala aan use cases en geografieën. Het werd opgericht door een groep doorgewinterde ondernemers met uitgebreide ervaring in telecom- en satelliettechnologie.
Business case
Eerder zei de satellietaanbieder dat het klantovereenkomsten heeft getekend met 50 mobiele serviceproviders en met een IoT-serviceprovider genaamd S4IoT. S4IoT is een Mexicaans bedrijf dat zich richt op verschillende sectoren, waaronder landbouw, en een van de klanten is BeeWaze, een Chileens bedrijf dat probeert de wereldwijde voedselzekerheid te verbeteren door middel van digitale monitoring van bijenkorven en bestuiving.
Boeren betalen imkers om hun gewassen te bestuiven, maar ze hebben vaak geen manier om deze activiteit op afstand te monitoren. Dit is het type use case waar Sateliot IoT op mikt met software die IoT-apparaten en satellieten kan integreren met de kernnetwerken van mobiele operators. Dit betekent dat bijenkorven buiten de dekkingsgebieden van MNO’s verbinding kunnen maken met de mobiele netwerken via satelliet, waardoor imkers en boeren hun smartphones kunnen gebruiken om bestuiving te volgen.
Volgens BeeWaze kunnen boeren de technologie gebruiken om het aantal bijen dat elke minuut rond hun gewassen zwermen, bij te houden. Imkers kunnen de temperatuur, het gewicht en de luchtvochtigheid van bijenkorven controleren, evenals de weersomstandigheden in de omgeving. BeeWaze schat dat slechts 15% van de bijenkorven ter wereld momenteel wordt gecontroleerd en citeerde gegevens van landbouwverenigingen die aantonen dat krachtige bestuiving de oogstopbrengsten met 40%-90% kan verhogen.