Angeline van Dijk is Inspecteur-generaal van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur.
Met haar organisatie draagt zij bij aan de beschikbaarheid, continuïteit en betrouwbaarheid van de Nederlandse digitale infrastructuur.
Wat was jouw meest verrassende inzicht of les in 2024, zowel zakelijk als privé?
Mijn privé inzicht in 2024 was dat ik zonder mijn gevoel voor humor en het vermogen om zaken licht te maken niet had kunnen omgaan met de ziekte van een van mijn kinderen. Zakelijk gezien merkte ik tot mijn geluk dat ik het vertrouwen dat ik stel in mijn collega’s dubbel en dwars terugkrijg. Dat maakt samenwerken leuk en effectief.
Welk besluit of strategie in je organisatie heeft dit jaar de grootste impact gehad en waarom?
De strategische keuze om vroegtijdig in het AI Safety & Security Lab te investeren. Dat is niet alleen noodzakelijk voor de kwaliteit van de inrichting en uitvoering van het toezicht op de AI Act door de RDI. Het blijkt ons ook een cruciale kennispositie te geven binnen Nederland, Europa en daarbuiten. Daarmee kunnen we de samenleving, beleidsmakers en andere toezichthouders versterken in het verantwoord gebruik, effectieve regulering van en toezicht op AI.
Welke technologische innovatie of trend binnen de IT/Telecomsector vind je op dit moment onderbelicht, maar zal in de toekomst groot worden?
Wellicht niet totaal onderbelicht, maar nog wel eens onderschat: De transformatieve impact van generatieve AI op cybersecurity.
Generatieve AI biedt grote kansen voor beveiliging, maar kan ook misbruikt worden voor steeds geavanceerdere cyberaanvallen. Het is dus essentieel om hier nu actie op te ondernemen. De bewustwording van de risico’s is nog beperkt en de impact wordt onderschat; “eerst zien, dan geloven”. Dat is begrijpelijk door andere prioriteiten en beperkte middelen. Mijn zorg is echter dat organisaties te laat handelen als ze pas maatregelen nemen nadat problemen zijn ontstaan. Daarom ook onze publicatie met de AIVD op dit onderwerp.
Als je één bedrijf binnen de sector mocht kiezen dat écht het verschil maakte in 2024, welke zou dat zijn?
Als toezichthouder dragen we bij aan een gezonde markt en digitaal veilige samenleving. We hebben veel bedrijven en instellingen daarin goede stappen zien zetten, daar kan ik er (als onpartijdige en onafhankelijke inspectie) niet één in het bijzonder uitlichten. Uiteraard valt er altijd nog wat te verbeteren en daarom houden we goed de vinger aan de pols.
Wat is de grootste uitdaging of kans die je ziet voor de sector in 2025, en hoe gaan jullie als organisatie hiermee om?
Cybersecurity is in het huidige geopolitieke klimaat steeds belangrijker. Als toezichthouder zijn wij een van de spelers in deze context en zullen we ons steeds proactiever opstellen richting de markt. Kansen liggen daarbij ook in de regelgeving. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de regulatory sandboxes binnen de AI Act.
Wij zijn op dit moment bezig met de AI Act sandbox-pilot, waarbinnen bedrijven tijdens de ontwikkelfase regelgeving vraagstukken kunnen indienen, waarna we uitleggen hoe de regelgeving van toepassing is op hun product. Dit is leerzaam voor zowel de bedrijven als voor ons. Het stelt hen in staat om binnen de regels te innoveren, terwijl wij inzicht krijgen in hun uitdagingen. Door deze samenwerking werken we aan oplossingen die innovatie stimuleren en de veiligheid waarborgen.
Daarnaast ontwikkelt de digitale infrastructuur zich naar hyperverbonden ecosystemen en een steeds grotere integratie van apparaten, toepassingen en verbindingen. Aanvankelijk geïsoleerde risico’s sijpelen uiteindelijk door naar het totale stelsel en kunnen zo een risico vormen voor veilige en weerbare gebruikers. Het ecosysteem is steeds minder overzichtelijk en met name de invloed en rol van derde partijen binnen deze systemen vormen een risico voor de weerbaarheid van het totale stelsel.
We spreken daarom als toezichthouder de bedrijven en instellingen die wel onder ons toezicht vallen aan en stimuleren hen om hun verantwoordelijkheid te nemen voor de keten en toeleveranciers.
Wat is je persoonlijke mantra of leidraad voor het komende jaar, zakelijk en privé?
Mijn mantra in het leven is probeer goed te doen en wijs te zijn; denk vanuit het hart en handel met drive en bezieling.
Welk onverwacht advies zou je de lezers willen meegeven om zichzelf of hun bedrijf in 2025 verder te laten groeien?
Zie alle EU-regelgeving niet alleen als last, maar ook als kans om je voor je concurrentiepositie positief te onderscheiden met digitaal veilige producten en diensten waar burgers en bedrijven op kunnen vertrouwen.