De komst van private 5G biedt nu een volwaardig draadloos alternatief voor WiFi, stelt Bas Piek, CEO van MCS. ”Daarmee is er voor de partijen die willen digitaliseren en die ook de voordelen zien om dit draadloos te doen, een heel mooi alternatief bijgekomen.” Value-add distributeur MCS is al vanaf de start in 1997 betrokken bij de aanleg en het beheer van private netwerken. En bij private 5G waren ze er helemaal vroeg bij, door sinds 2019 deel te nemen aan het Do IoT Fieldlab samen met TU Delft, TNO en vele andere marktpartijen waaronder BTG. Hoofdredacteur Joost Heessels in gesprek met Bas Piek over de kansen van private 5G.
Wat is het verschil tussen 4G en 5G?
“Met 5G heb je tot honderd keer meer snelheid dan dat je met een 4G-verbinding kunt reali- seren. Verder zit de latency bij 5G tot onder de 10 milliseconden. Tegenover meer dan 50 milliseconden voor 4G. Dus met 5G kun je apparaten snel met de cloud laten communi- ceren. Daarnaast biedt het veel meer capaciteit. 4G is nu voor de operators gemaximaliseerd op 20 MHz, 5G is tot 100 MHz. Dat is een snelweg die gewoon een factor 5 is.”
Als je dat vertaalt naar private, wat betekent de komst van 5G dan?
“Private GSM, waar nog steeds veel partijen gebruik van maken, werd ingezet als alternatief om slechte indoordekking te verhelpen. Of omdat bedrijven gewoon in hun eigen pand met elkaar wilden commu- niceren. Maar 2G was vooral voor spraak en sms-alarmering geschikt.
Bij private 4G (LTE) is dat doorontwikkeld naar een IP-netwerk, waar voornamelijk in de zorg zowel data-alarmering als spraak over loopt. De stap die nu naar 5G is gemaakt, is dat er perceel gebonden 5G-spectrum aangevraagd kan worden. Dan kun je maar liefst 50 MHz aanvragen – tien keer zoveel als bij 4G. Daarmee kun je dus wél allerlei apparaten snel en met een hoge bandbreedte met elkaar laten communiceren. Dat maakt private 5G een serieus alternatief voor WiFi. Maar dan wel met afgeschermd, exclusief spectrum.
Je kunt het private 5G-netwerk volledig secure maken en ook volledig on-premise neerzetten. In de nabije toekomst, kun je er ook met WiFi gecombineerde netwerken van gaan maken. WiFi bijvoorbeeld voor je kantoorautomatisering en 5G voor je productieplant. Maar dan wel vanuit één gecombineerd netwerk.”
“Private 5G is nieuw. Daarom hebben wij onze partners uitgenodigd voor kennissessies en webinars over private 5G”
En dat betekent dus nieuwe doelgroepen
“Ik denk dat het zwaartepunt van de 5G use case zit in healthcare, transport, logistiek en in industrie. Als wij naar de zorgsector kijken, dan is private LTE in heel veel gevallen nog meer dan voldoende. Daar gaat het minder om capaciteit en juist meer om betrouwbaarheid. Maar in de logistiek zie je dat veel partijen tot nu toe gedwongen waren om met WiFi te werken, omdat de capaciteit van private 4G onvoldoende was. Met 5G is deze beperking in capaciteit er niet en kan dit veel betrouwbaarder, met een veel hogere mate van quality of service en veel lagere latency. En als apparaten moeten bewegen van A naar B, heb je met 5G naadloze handovers. “
Jullie hebben de afgelopen jaren al veel ervaring opgedaan in testen binnen verschillende Fieldlabs. Wat was de reden om in de 5G Fieldlabs te participeren?
“Wij hebben op dit moment al meer dan vijf private 5G-netwerken uitgerold en in beheer. Zowel in Nederland als in het buitenland. De belangrijkste daarvan zijn de Do IoT Fieldlab-netwerken die wij sinds 2019 samen met TNO en de TU Delft runnen. Wij zijn bewust gaan participeren in het Fieldlab omdat wij voorop willen lopen en ervaring wilden opdoen met 5G.
Dat geeft veel inzichten. Wat zijn de mogelijkheden en uitdagingen? Dan kom je er ook achter dat bepaalde features nog niet klaar zijn, omdat die bijvoorbeeld pas in een volgende release zitten. Hoe fijn is het dat wij dat advies nu al aan onze klanten kunnen geven. Dat is een voorsprong die wij hebben gecreëerd.
Met onze achtergrond in 2G- en 4G-netwerken was het vanzelfsprekend om ook onze pijlen te richten op 5G. Onze partners verwachten ook van ons als expert dat wij daar ook kennis en ervaring mee hebben. Daar hebben wij dus flink in geïnvesteerd.
Wij hebben hele interessante use cases met de fieldlabs mogen doen. Sommigen waren heel wetenschappelijk, om echt te kijken hoe zo’n netwerk reageert in een bepaalde setting. Andere projecten waren ook gewoon heel praktisch.
Kun je wat voorbeelden geven?
“Wij hebben zelf bijvoorbeeld twee 5G-netwerken actief in de glastuinbouw. Een kas zit vol met techniek, en de ruimte in een kas moet optimaal benut worden. Zo min mogelijk kabels en apparatuur, zoveel mogelijk ruimte voor de gewassen. Een kas is door veel glas en metaal een lastig object om van kwalitatieve draadloze netwerken te voorzien.
Je hebt veel last van interferentie door de constructie, maar ook de planten die groeien zorgen voor bepaalde uitdagingen. Zo’n kas is één groot datacentrum. En daar zit zoveel bepalende apparatuur in. Er wordt continue gemonitord of de grond vochtig genoeg is of dat er meer water bij moet. Of denk aan het met AI analyseren van de insecten in de kas. Je kunt vervolgens drones inzetten om de insecten die schade aanbrengen aan de gewassen te vangen en de goede insecten hun gang te laten gaan. Wij laten in deze fieldlabs zien dat 5G deze betrouwbare, kwali- tatieve draadloze oplossing kan zijn voor de Nederlandse kassenbouw, waardoor zij verder kunnen bouwen aan hun positie als wereldleider in deze mooie industrie.
Niet alleen de tuinbouw profiteert nu van 5G. Ook in industriële omgevingen kan deze technologie veel voordelen opleveren. Hoe laat je bijvoorbeeld een robot autonoom rijden in een olie- en gasomgeving, waarbij de robot geen enkel vonkje of iets mag triggeren wat brandgevaarlijk is? Zo’n 5G-netwerk moet dan ook voldoende capaciteit hebben om deze robot via LiDAR zijn omgeving te laten scannen. Maar tegelijkertijd moet de robot met zijn cloudapplicatie in contact staan om waar- nemingen door te geven, te laten analyseren
en terug te krijgen om zijn volgende beslissing te laten nemen.”
Je refereert al een paar keer aan IoT. Dat onderscheidt jullie natuurlijk ook van anderen in deze markt. Jullie zijn natuurlijk ooit begonnen als MtoM partij, wat nu IoT is. En nu komen die twee werelden
bij elkaar.
“Ja, en wij begrijpen beide werelden. Het wordt voor onze klanten super interessant, omdat
de wereld van IoT, waar je data uit apparaten verzamelt om een operatie te managen en
aan te sturen, met de komst van 5G veel meer mogelijkheden gaat bieden.
Heel veel bedrijven denken bij 4G en 5G nog steeds aan telefonie. Terwijl zakelijk 5G veel meer gaat over sensoren, machines, apparaten en platformen die met elkaar communiceren. LoRa is een technologie die speciaal ontwikkeld is voor IoT-toepassingen. Alleen een beperking van LoRa in de hele IoT-keten is nu dat je wel informatie kunt ophalen, je software-updates kunt doen en instellingen kunt aanpassen. Maar je kunt dat apparaat niet besturen. Het
mooie van 5G is dat je daar straks wel de bandbreedte voor hebt. En met de geplande releases binnen 5G kan dit binnenkort ook energievriendelijk, waardoor je sensoren ook batterij gevoed kunt laten werken. Daarnaast biedt 5G mogelijkheden om een drone of een robot aan te sturen of apparaten met elkaar te laten praten en zelf beslissingen laten nemen. Binnen een bepaalde context of bepaalde regels. Dat is wat we met 5G ook daadwerkelijk in de praktijk kunnen gaan toepassen.”
Is jullie portfolio er klaar voor?
“Wij hebben als MCS al voorgesorteerd op
een 5G-portfolio. Zo kunnen wij als volledig gecertificeerde partner een Nokia 5G-netwerk aanbieden. Daarnaast hebben wij van Druid een core die zowel 4G als 5G ondersteunt. Voor de RAN radio hebben wij Baicells hardware. Baicells heeft ook al een paar heel aantrekkelijke 5G-radio’s voor zowel indoor als outdoor oplossingen. Wij kunnen in alle prijs- klassen een business of mission critical netwerk leveren. Ik denk dat dat ons wel uniek maakt. Met Nokia kunnen wij een, noem het maar even een tier 1 netwerk, op operator kwaliteitsniveau leveren. Maar met de combinatie Druid en Baicells kunnen wij ook een heel stabiel kwali- tatief alternatief bieden voor organisaties met een kleiner budget.
Qua hardware hebben wij ook een uitgebreid assortiment aan routers en modems met specifieke karakteristieken die wij uitgebreid testen voordat wij besluiten om de hardware op te nemen in ons portfolio. Door het samengaan met DDS hebben wij nu ook een groot assortiment met de juiste antennes om de hele hardware combinatie goed met elkaar te laten communiceren. Kortom, wij hebben een one-stop-shop concept voor 4G en 5G
voor onze partners. En als managed IoT-distri- buteur hebben wij ook alle randapparatuur en de platformen om apparaten met elkaar te laten communiceren.”
Zijn je partners er klaar voor?
“Er zijn partners die wij niet uit hoeven te leggen hoe ze een goed netwerk moeten uitrollen. Maar je hebt ook partijen die graag onze hulp willen. Dan pakken wij dat natuurlijk samen met hen op. Onze partner is daarbij altijd de partner voor de klant.
Private 5G is nieuw. Daarom hebben wij onze partners uitgenodigd voor kennissessies en webinars over private 5G. Ook hebben wij op ons kantoor demonstraties gegeven aan partners en leveranciers laten spreken.
Onze partners profiteren van het feit dat wij al veel ervaring hebben met het uitrollen van private 5G-netwerken. Deze ervaring zetten wij actief in bij het uitrollen van hun private 5G-netwerken.”
De komst van 5G, de samensmelting met IoT. Dat zal in jullie partnerkanaal ook voor verandering zorgen?
“Zeker. Er zijn partijen aan de operationele IoT-kant die nu vragen naar 5G. En wij hebben private LTE-partners die verder willen uitbreiden naar domotica en zo de richting van IoT opschuiven.
Ik denk ook dat private 5G voor een aantal WiFi-partijen een alternatief biedt. Het wordt interessant hoe de dynamiek tussen OT, waar onze meeste partners zitten, en IT zich gaat ontwikkelen. Wij gaan met 5G een IP-netwerk leveren wat dichter tegen de IT-kant aan zit, maar wat wel vanuit de OT gevraagd wordt. Dat zal ook een aantal IT-partijen interesseren. Dat gaat ook weer wat dynamiek opleveren in het partnerlandschap.”
“Daarnaast biedt 5G mogelijkheden om een drone of een robot aan te sturen of apparaten met elkaar te laten praten en zelf beslissingen laten nemen”