Telecom is een vrij nieuwe expertise binnen Axians Nederland, aldus Danny. Waar Axians in landen als Duitsland en Frankrijk al groot was in telecom, kreeg Axians Nederland na de overname van Koning & Hartman in 2019 een schat aan telecom expertise in handen.
Zo richt Axians zich vanuit verschillende marktsegmenten op de infrastructuur, connectiviteit en missiekritische communicatie. Private Mobile Networks en Private Mobile Radio vormen een belangrijk onderdeel van het portfolio, naast Unified Communications en voice-recording.
“Door ieder marktsegment te bedienen vanuit een van de zeven expertisegebieden van Axians, zijn we nauw betrokken en hebben kennis van bedrijfs- en missiekritische ICT-infrastructuren bij onze klanten.”
Missiekritische communicatie
Een specialisme, expertise gekoppeld aan een segment in de markt, zo is hoe de Axians organisatie is opgebouwd, vertelt Danny. “Zo zitten we dicht op de markt. Een Private Mobile Network in de industrie, logistiek of transport is heel anders dan in de zorg. De basis van het product blijft hetzelfde, maar de pijnpunten en toepassingen zijn anders waardoor we het product moeten afstemmen op het marktsegment.”
Hij vervolgt: “Missiekritische communicatiesystemen zijn complexe infrastructuren. Het is belangrijk dat wij vanuit verschillende hoeken deze technologie kunnen begrijpen. En dat we het op een makkelijke en efficiënte manier aan elkaar kunnen koppelen. Dat is precies waarin wij vooroplopen. CapX levert ons de technologie én kennis hiervoor en is dus een cruciale speler in ons ecosysteem voor private netwerken. Zij importeren de apparatuur en zorgen dat de certificering op orde is, zodat wij efficiënt die bouwblokken kunnen toepassen en ons kunnen richten op het helpen van onze klanten en doen waar we goed in zijn: het ontwerpen, implementeren en beheren van bedrijfs- en missiekritische netwerken.”
Focus en flexibiliteit
In het verleden werkte Axians met een uitgebreid aanbod aan distributeurs en leveranciers, en haalde zelf ook vaak rechtstreeks apparatuur uit het buitenland. Danny: “Niet de meest optimale aanpak. We hebben daarom niet lang geleden onze leveranciers voor DAS-systemen en voor Private Mobile Networks kritisch tegen het licht gehouden. Daarbij hebben we een inventarisatie gemaakt van de markt, de behoeftes en de trends. En we hebben geselecteerd op partijen die waarde toevoegen aan onze organisatie en aan de oplossing van de klant, of dat nou kennis is, of hardware. En CapX was daar één van.”
Overigens dateert de samenwerking tussen CapX en Axians al vanuit de tijd van private (2G) GSM. Danny: “CapX is een flexibele distributeur met veel kennis en ervaring rond Private Mobile Networks. Ze leveren en implementeren de technologie en denken met ons mee. Als een eindklant ineens besluit dat een systeem snel uitgerold moet worden, heeft CapX vaak wel een oplossing en ergens wat op de plank liggen.”
“Ook het samen testen en troubleshooten en korte lijnen hebben is waar deze samenwerking om draait”, vult Jeffrey aan. “We zijn regelmatig op het kantoor in Delft om met de technische mensen van Axians te schakelen. We kijken voortdurend naar de punten die open staan, waar we nog dingen kunnen verbeteren en wat wij vanuit CapX hierin kunnen betekenen.”
Private network ecosysteem
Danny: “Het is veel meer dan een leveranciers- en klantrelatie, het is echt een partnership. We werken ook samen aan innovatie, onder meer in ons Test & Democenter in Delft, waar ook een private 5G Experience Center in komt. Daarbij hebben we op dit moment samen een lokaal 5G-netwerk in de lucht met testfrequenties met als doel het opbouwen van kennis op het gebied van Private 5G, use cases en ecosysteem.
Het beschikbaar stellen van de nieuwste technologieën om zelf ook kennis en kunde in huis te krijgen is voor ons heel waardevol en zeker niet vanzelfsprekend.”
“Voor ons is dat ecosysteem heel belangrijk. Zo’n Private Network is een samengesteld geheel van verschillende technologieën en oplossingen. Het is voor ons cruciaal om de juiste keuzes te maken in bijvoorbeeld een modem of een smartphone. Dit kunnen we in het testcentrum goed valideren en uiteindelijk de beste keuzes maken voor onze eindklanten. Voor CapX is het weer waardevol dat wij kennis meenemen vanuit onze internationale Axians werkgroepen. Duitsland, Frankrijk en Nederland zijn voorlopers op het gebied van Private Networks binnen de internationale Axians organisatie. Middels internationale werkgroepen wordt kennis gedeeld en opgebouwd op het gebied van het product en de markt. Kennis delen is cruciaal, benadrukt ook Jeffrey: “CapX Nederland werkt als distributeur met meerdere selectieve partners, waarmee zij de kennis onderling versterken. Dit doen wij door middel van trainingen en assessments.”
De komst van 5G
Axians bedient veel klanten in de zorg met Private LTE, zoals Pieter van Foreest en Sint Maarten Zorggroep. Danny: “Zorgpersoneel werkt steeds mobieler en de smartphone of tablet is een mobiele werkplek voor zorgpersoneel. Daardoor wordt personeel automatisch steeds afhankelijker van goede connectiviteit. Het is met name de care-markt waar we actief zijn, maar we merken dat vanuit de hele zorg, dus ook vanuit de cure, veel vraag is naar private 5G. Daarom kijken we met CapX naar de mogelijkheden van 5G binnen de zorg”, vertelt Danny.
“De zorgsector bijvoorbeeld met de huidige toepassingen kan voorlopig prima uit de voeten met private LTE”, vervolgt Jeffrey. Maar door de altijd toenemende vraag naar bandbreedte en nog minder ‘latency’ maar vooral ook het toenemend aantal apparaten met behoefte aan mobiele connectiviteitzal 5G-technologie erg belangrijk gaan worden. Daarom zijn we actief samen met Axians ons klaar aan het stomen voor de komst van 5G. Op termijn zul je zien dat er een groot aantal interessante toepassingen mogelijk wordt. Denk hier bijvoorbeeld aan pintransacties op evenementen of een draadloze connectiviteit voor een robot in een logistieke- of industriële omgeving of het doorgeven van realtime videobeelden van smart camera’s. Voorbeelden te over.”
Sterker door samenwerking
Danny tot slot: “We weten dat door meer bandbreedte en een lagere latency de vraag naar private 5G gaat toenemen. Deze trends zien we al zolang we datacommunicatie doen en dit zet zich gewoon voort. Er gaan allerlei slimme apparaten komen die we aan het private network hangen, die allerlei sensoren verbinden. We verwachten dat dit soort toepassingen de komende jaren explosief gaat toenemen. We zijn daar nu al, samen met CapX, druk mee bezig. We testen en delen kennis met elkaar. Daardoor zal de implementatie van deze toepassingen voor onze eindklanten een stuk sneller en soepeler verlopen.”