Notebooks en tablets worden doelbewust gemaakt om slechts een beperkte tijd mee te gaan. Dat fenomeen wordt ‘planned obsolescence’ of ‘geplande slijtage’ genoemd, en komt vooral voor bij elektronica.
Robuuste professionele notebooks en tablets zijn enkele van de weinige computerproducten die tegen deze wijdverspreide trend van snelle vervanging in gaan. “De computers en tablets van Panasonic Toughbook onderschrijven dan ook ‘geplande duurzaamheid’ in plaats van ‘geplande slijtage’”, stelt Lisbeth Lashmana, Marketing Manager Benelux.
Hoge herstelkosten, onvervangbare onderdelen of stopgezette productondersteuning zijn enkele kenmerken van geplande slijtage die gebruikers ertoe wil aanzetten zo snel mogelijk voor de aankoop van een nieuwe versie te kiezen. Gewone notebooks en tablets worden dan ook vaak ontwikkeld met de bedoeling dat de technische componenten relatief snel kapotgaan of beschadigd geraken. Ook worden batterijen vaak ingebouwd zodat de gebruiker ze onmogelijk kan vervangen of voor een beter type kan kiezen. Displays worden vastgelijmd, waardoor het scherm erg vatbaar is voor beschadiging bij stoten en valpartijen. Daarnaast worden de interne componenten geregeld vastgezet in het geheel, zodat het apparaat niet kan worden geüpgrade of hersteld wanneer dat nodig of gewenst is.
In het licht van kostenbesparing en groene bedrijfsvoering is er verandering op komst. Zaken zoals duurzaamheid en TCO worden steeds belangrijker bij de aankoop van apparatuur. Ook programma’s waarbij oude toestellen worden teruggekocht om ze een tweede leven te geven of te recycleren passen hierin.