De Yealink stand op de ISE is tevens het meeting point voor de Lydis crew. We spreken Peter Muylle, Productmanager AV bij Lydis, de full-service distributeur op het gebied van AV, Telecom en Security over de innovaties van Yealink.
Welke innovaties of nieuwe producten presenteren jullie dit jaar op de ISE, en hoe sluiten deze aan bij de groeiende vraag naar hybride werkoplossingen?
De ISE is een belangrijke beurs voor onze markt, waar we inzicht krijgen in zowel recente als toekomstige innovaties. De stand van Yealink is dit jaar een duidelijk hoogtepunt, met een reeks nieuwe ontwikkelingen. Een van de meest opvallende vernieuwingen is de introductie van een nieuwe generatie Android-toestellen. Deze zijn uitgerust met de nieuwste technologieën en tevens voorbereid op de toekomst door het gebruik van geavanceerde chipsets. Hierdoor kan Yealink AI-toepassingen, zoals camera-tracking, sneller uitvoeren. De toestellen zijn ook compatibel met het toekomstige besturingssysteem van Microsoft (MDEP), waarvoor een specifieke chipset vereist is.
Daarnaast blijft Yealink zich richten op de Pro-AV-markt, met producten die specifiek geschikt zijn voor grotere en complexere omgevingen. Denk hierbij aan het gebruik van het Dante (Digital Audio Network Through Ethernet)-protocol in de nieuwe microfoons en luidsprekers, evenals een volledig nieuwe DSP en bijbehorende accessoires. Deze producten combineren technologische expertise met gebruiksgemak, wat niet alleen ten goede komt aan eindgebruikers, maar ook aan de partners die deze oplossingen configureren en implementeren.
Hoe zie je de rol van Unified Communications evolueren in 2025, en welke ontwikkelingen en technologieën spelen daarin een sleutelrol?
UC speelt al geruime tijd een belangrijke rol in zakelijke communicatie en zal dat in 2025 blijven doen. Grote spelers zoals Microsoft, die in de Benelux een groot marktaandeel hebben als communicatieplatform, blijven hierin het voortouw nemen. Het is positief om te zien hoe fabrikanten intensief met hen samenwerken, niet alleen om een toekomstvisie te realiseren, maar ook om praktische oplossingen te ontwikkelen die deze visie ondersteunen.
Er is de laatste tijd veel aandacht voor AI en Meeting Equity. Een goed voorbeeld hiervan is de integratie van Microsoft Copilot in vergaderingen, die notulen, samenvattingen en taken kan vastleggen. Copilot kan ook, op basis van stem en gezichtsherkenning, deelnemers in de vergaderzaal persoonlijk aan de notities toewijzen. Uiteraard met inachtneming van de privacywetgeving. De nieuwste toestellen van Yealink dragen hieraan bij door ervoor te zorgen dat elke deelnemer afzonderlijk in beeld komt, inclusief naam, net zoals je dat zou doen wanneer je vanuit je eigen werkplek deelneemt aan een vergadering.
Wat zijn de belangrijkste trends binnen de AV-markt die organisaties moeten inzetten om relevant te blijven in een snel veranderende omgeving?
Een trend die niet te negeren valt, is AI. Slimme toestellen kunnen ons bijvoorbeeld helpen om tijdens vergaderingen beter in beeld te komen, terwijl spraakmodellen het mogelijk maken om lange vergaderingen snel samen te vatten.
Desondanks mag deze vooruitgang niet ten koste gaan van de veiligheid of duurzaamheid. Gelukkig staan deze aspecten bij Lydis, Yealink en onze partners hoog in het vaandel. Zowel software- als hardware fabrikanten zorgen ervoor dat alleen de juiste mensen en systemen toegang hebben tot gevoelige informatie. Ook op hardware gebied is het belangrijk dat oplossingen zonder zorgen in een bedrijfsomgeving kunnen worden geïmplementeerd en dat ze niet snel achterhaald zijn of niet meer mee kunnen met nieuwe technologische ontwikkelingen.
De ISE is hét Europese platform voor connectiviteit en samenwerking. Wat hopen jullie dit jaar uit de beurs te halen, zowel qua partnerships als marktinzichten?
Persoonlijk vind ik het waardevol om voor onze partners en klanten de Booth Tour bij Yealink te verzorgen. Dit benadrukt niet alleen de sterke samenwerking tussen Yealink en Lydis, maar voegt ook een persoonlijk element toe aan de rondleiding voor onze klanten. Dit biedt ons vaak direct inzicht in hoe de nieuwe producten worden ontvangen en welke oplossingen mogelijk nog gewenst zijn.
Daarnaast biedt het natuurlijk ook een uitstekende gelegenheid om mensen te ontmoeten die je doorgaans alleen via Teams of e-mail spreekt. Hoewel we via Teams met enkele klikken met iemand aan de andere kant van de wereld kunnen communiceren, heeft een persoonlijke ontmoeting nog steeds een duidelijke meerwaarde.
Welke uitdagingen zien jullie in de markt voor komend jaar, en hoe spelen jullie in op thema’s zoals AI, duurzaamheid, beveiliging en gebruiksgemak?
De ontwikkelingen in de AV-markt gaan razendsnel. Nog geen tien jaar geleden bevonden vergaderzalen met video zich in de beginfase, en waren ze voornamelijk te vinden in grote bedrijven, vaak in speciaal ontworpen kamers met een aanzienlijk prijskaartje. Vijf jaar geleden verschenen de eerste videobars voor Teams op de markt, en langzaam werd ook in de meer ‘normale’ vergaderzalen video-integratie geïntroduceerd. In de korte tijd sindsdien is zowel de vraag naar als het aanbod van oplossingen enorm toegenomen, mede door de pandemie en de opkomst van AI.
De grootste uitdaging voor alle betrokkenen is het bijhouden van deze evolutie en het bepalen welke oplossingen relevant zijn voor de specifieke situatie. Niet elke organisatie heeft altijd de nieuwste videobar of audiotechnologie nodig en het is niet altijd noodzakelijk om overal AI in te zetten. Tegelijkertijd wil je anticiperen op de behoeften voor de komende twee tot drie jaar. Zowel van een merk als klant. In mijn rol ben ik blij dat ik kan bijdragen door aan beide kanten de vinger aan de pols te houden en me zoveel mogelijk te (laten) informeren. Op deze manier kunnen we voor iedere situatie altijd de best passende oplossing bieden.