Satellietbedrijf Inmarsat hoeft zijn ontvangstschotels in de Friese plaats Burum voorlopig niet te verhuizen, zo heeft de voorzieningenrechter in Rotterdam bepaald. Internationale afspraken over het grondstation in Friesland wegen volgens de rechter zwaarder dan de wens van het kabinet om de door Inmarsat gebruikte 3,5GHz-frequentieband vrij te maken voor sneller 5G, zo meldt Nu.nl.
Inmarsat verzorgt met zijn grondstation in Burum voor een groot deel van de wereld de nood-, spoed- en veiligheidscommunicatie op zee en in de lucht. De schotels daar maken voor de noodsignalen al ruim dertig jaar gebruik van de 3,5GHz-frequentieband. Die band is door de overheid ook toegewezen voor 5G, om snellere internetverbindingen mogelijk te maken. Verplaatsing van het station naar het buitenland zou noodzakelijk zijn, omdat het park het telecommunicatienetwerk in de weg kan staan. Eerder was daar ook al overeenstemming over, zo leek het.
Vanwege het grote internationale belang is Inmarsat echter verplicht de noodcommunicatie met een betrouwbaarheid van 99,9 procent af te wikkelen. Op het moment dat het kabinet zijn zin krijgt en de frequenties wijzigen, kan deze zekerheid niet meer worden gegarandeerd, zo stelt de rechter.
De rechter vindt dat demissionair staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) voor het vaststellen van die wijziging had moeten aangeven op welke wijze de nood-, spoed- en veiligheidscommunicatie veiliggesteld kon worden. Daarbij had het kabinet ook beter moeten nadenken over de rol van Inmarsat. Het satellietbedrijf vestigde zich immers dertig jaar geleden in Nederland met medeweten van de overheid.
De voorzieningenrechter kon zich ook niet vinden in de argumentatie van Keijzer dat Inmarsat tijd genoeg had om maatregelen te nemen, zoals een verhuizing of overstappen op een andere frequentie. Zelfs als dat zo zou zijn, weegt het belang van een goed werkend noodcommunicatiesysteem volgens de rechter zwaarder.
De staatsectretaris moet van de rechter snel in overleg met Inmarsat en andere partijen om tot een oplossing te komen waarmee de noodoproepen niet in gevaar komen. Bij het uitblijven van een akkoord is de kans groot dat de rechter de wijziging van het frequentieplan zal vernietigen.