Nederlanders gebruikten in Q1 2022 gemiddeld ruim 3GB aan mobiele data, alleen de Portugezen gebruiken minder. Ook onze buurlanden Duitsland en België staan laag op deze ranglijst. De grootste gebruikers komen uit Finland, die stoken maandelijks gemiddeld 32 GB op per simkaart . Finland heeft met een dekking van 72 procent ook de meeste unlimited databundels ter wereld. De cijfers komen uit onderzoek van het Zweedse adviesbureau Tefficient
Taiwanezen (circa 27 GB), Bahreini (net geen 25 GB) en Maleisiërs (ongeveer 18 GB) gebruiken naast Finnen ook veel mobiele data, terwijl Canadezen (ruim 3 GB), Hongkongers (bijna 5 GB) en Britten (ruim 5GB) het net als Nederlanders betrekkelijk zuinig aan doen.
Griekenland kende de snelste groei in mobiel dataverbruik, met een stijging van 45%. Aan de andere kant van het spectrum zagen Qatar, Peru, Maleisië en Oostenrijk ongewoon trage groeipercentages van slechts 1-3%.
Tefficient kijk niet alleen maar naar simkaarten in mobiele telefoons, maar eveneens naar die in andere apparaten (M2M-simkaarten). Door ook die gegevens mee te nemen in de berekeningen, daalt logischerwijs het gemiddelde mobiele dataverbruik. Wordt alleen naar simkaarten van mobiele telefoons gekeken, dan liggen de dataverbruikcijfers vaak wat hoger.
Overigens verandert het wel of niet meetellen van de M2M-simkaarten niks aan de volgorde op de ranglijst. Wel stijgt bij het weglaten van de IoT simkaarten het verbruik van de gemiddelde Nederlander van een dikke 3 GB naar ruim 5 GB per maand
Data-only blijft het gemiddelde mobiele dataverbruik bepalen, hoewel het aandeel in de basis beperkt is. Oostenrijk werd het eerste land dat 100 GB per data-only SIM per maand bereikte, op de voet gevolgd door Finland.
In het algemeen is mobiel datagebruik nog nooit zo goedkoop geweest, maar de erosie van de inkomsten per gigabyte vertraagde in vergelijking met vorige verslagen. Griekenland zag de snelste erosie met 29%, terwijl India een stijging meldde.
Tot slot stelt Tefficient: “De positieve ARPU-ontwikkeling die we in onze vorige analyse zagen, zette niet door in de eerste helft van 2022. Het mobiele datagebruik groeide langzamer en een kleiner deel van de landen slaagde erin hun ARPU te verbeteren. Gezien de stijgende inflatie vanaf de tweede helft van 2022 hadden wij gehoopt dat de ARPU-verbeteringstrend uit onze vorige analyse zou aanhouden.”
Lees hier het hele rapport: https://tefficient.com/wp-content/uploads/2023/01/Tefficient-industry-analysis-3-2022-mobile-data-usage-and-revenue-1H-2022-per-country-9-January-2023b.pdf