Microsoft begint op 1 oktober in Europa met het loskoppelen van Teams uit Microsoft 365-abonnementen. Het betekent dat nieuwe Office 365-abonnementen met € 2 per gebruiker per maand worden verlaagd, exclusief Teams. Bedrijven kunnen Teams afzonderlijk kopen voor € 5 per gebruiker per maand. Bestaande bedrijven blijven bij hun huidige pakket of stappen over op het nieuwe model. Met deze stap wil Microsoft bereiken dat de Europese Commissie haar stappen in aanloop naar een antitrust onderzoek stopzet.
Bij abonnementen voor grote bedrijven verdwijnt de optie om Microsoft 365 en Office 365 met Teams te nemen en wordt Teams een add-on van 5 euro per maand per gebruiker. Er gaat standaard 2 euro per maand per gebruiker van de prijs af. Voor kleine bedrijven en frontlineabonnementen komt er een optie met en zonder Teams. Bij Frontline scheelt dat 0,50 euro per maand per gebruiker, bij kleine bedrijven 1 euro per maand.
Lees hier alle wijzigingen
Microsoft werkt hiernaast met betere interoperabiliteit met andere software. Zo komen er api’s om software van derden te kunnen koppelen Office-programma’s. Ook zullen de webversies van Office-software gaan samenwerken met andere aanbieders, zo is de bedoeling.
Onderzoek voorkomen
Door deze extra maatregelen wil Microsoft voorkomen dat de EU-regelgevers een officieel antitrustonderzoek doorzetten, zoals ze dat in juli aankondigden. In mei berichtte TBM hier al over. Dit naar aanleiding van een klacht uit 2020 van rivaal Slack die beweerde dat de praktijk van Microsoft om de twee diensten te bundelen concurrentievervalsend was. Slack, dat inmiddels is overgenomen door Salesforce, heeft EU-ambtenaren gevraagd om Microsoft te dwingen Teams los van zijn Office-software te verkopen. Met de extra maatregelen wil Microsoft voorkomen dat er een antitrustonderzoek zou komen, het eerste in meer dan tien jaar. Dit nadat het in het verleden had geprobeerd juridische gevechten met de Europese Commissie te voorkomen. Het blijft onduidelijk of het aanbod van de techgigant met betrekking tot Teams voldoende zal zijn om de zorgen van toezichthouders weg te nemen. Voor partijen als Slack lijkt het nieuws een paar jaar te laat te komen, nu Microsoft met Teams zo’n dominante marktpositie heeft opgebouwd. Aan de andere kant biedt het concurrenten de mogelijkheid door het openstellen van Teams hun product hieraan te koppelen.