Met enkele decennia aan ervaring in missie- en bedrijfskritische communicatie, gekoppeld aan een as-a service model dat een abonnement op innovatie biedt, is managed service provider en system integrator Axians helemaal voorbereid op de komst van private 5G. Vergeet daarbij niet dat een dergelijk radionetwerk altijd naadloos moet integreren in je hele digitale ecosysteem, waarschuwen Otto van den Wijngaard en Edwin Kanis van Axians. Samen met hen bespreken we de propositie van Axians in deze nieuwe markt.
Missiekritsche communicatie zit in ons DNA, begint Otto enthousiast. Zeker als de naam van Koning & Hartman valt, sinds enkele jaren onderdeel van Axians en de partij die portofonie naar Nederland bracht. “We hebben zo’n 20 jaar geleden ook de grondslag gelegd voor private mobile networking. Onze hele organisatie is er op ingericht. Van radiodesign tot onderhoud en beheer. Eerst met 2G, DAS systemen voor indoordekking, toen 4G en nu dus 5G. Ondertussen zijn we met onze klanten en hun behoeften meegegroeid. Daardoor is het een heel organisch proces geweest. Wij zijn samen met deze techniek opgegroeid en volwassen geworden.”
Otto is als Manager Business Development & Innovation intensief betrokken bij de introductie van private 5G. “Aan de ene kant help ik onze segment managers binnen enterprise, public en operators. Aan de andere kant houd ik me bezig met innovatie. Ik probeer een paar jaar vooruit te kijken. Wat zijn nieuwe ontwikkelingen qua hardware of software die voor ons interessant zijn om toe te voegen aan ons portfolio? Dat kan ook gaan over samenwerkingen met vendoren of andere partijen die iets bieden wat wij niet in huis hebben.”
Missiekritische diensten Een van de innovaties waar Otto zich de afgelopen jaren in heeft verdiept, is dus private 5G. Een technologie die vooral een grotere bandbreedte, enorme aantallen devices die je er op kunt aansluiten en hoge betrouwbaarheid biedt. Dat alles leidt ook tot een low latency en dus tot real-time connecties. “Denk aan een zorgapplicatie waarin je realtime de hartmonitoring wilt volgen. Of bij de containerterminal waar je realtime onbemande voertuigen kunt volgen en direct stilzetten bij een noodstop. Of in de maak – industrie waar je robots wilt aansturen en controleren.”
“Je maakt gebruik van dezelfde techniek als de mobiele operators gebruiken”, gaat Otto verder, “ maar jij zit aan het stuur. Je kunt zelf de security bepalen. “Daarnaast zien we ook dat de IT- (kantoor)omgeving steeds meer samenkomt met de OT-omgeving op de werkvloer. Met private mobiele netwerken kunnen we die specifieke groepen van elkaar scheiden in aparte virtuele gebruikersgroepen.”
“Een andere meerwaarde van private 5G-netwerken is dat deze helemaal al op de toekomst zijn voorbereid. Hoewel de standaard nog steeds in ontwikkeling is, kunnen met deze netwerken onze klanten alvast wel de innovatie bieden wanneer zij daar in hun digitale transformatieproces aan toe zijn.”
Complexer
Private 5G is een compleet ecosysteem, dat veel verder gaat dan een radionetwerk met een eigen core. Hyperconnectiviteit noemt Edwin Kanis dat. In zijn rol als Director Marketing & innovation kijkt hij altijd over de volle breedte van het IT-portfolio van Axians en benoemt dan ook het belang van een goede integratie.
“Wij bieden een complete oplossing waarbij klanten verzekerd zijn van het hele beheer, onderhoud, releasemanagement en implementatie van hun private 5G-netwerk”
“Zonder de integratie in jouw IT-omgeving heb je er niks aan. Dat luistert net wat nauwer dan bij private 4G. Als je het koppelt aan je brandmelder of een kritische zorgapplicatie. Ligt dat eruit, dat kan tonnen kosten of erger, mensenlevens. Je moet klanten de garantie kunnen bieden van integratie, bouw en onderhoud. Het is een hele keten die je levert. En die hele keten, dat hebben wij allemaal zelf in huis. Van radiodesign tot implementatie, onderhoud en beheer. Maar ook het aansluitende portfolio van networking, datacenters, data-analytics, cybersecurity, business applicaties en werkplekken.
Waar Axians zich met het Telecom portfolio zich in onderscheidt, is dat de ICT system-integrator voor deze beheerde private 5G-netwerken niet alleen de netwerkkant verzorgt, maar ook de bijkomende implementatie en te gebruiken oplossingen voor zijn rekening kan nemen. Kortom; het aanbod is veel breder dan alleen de netwerk kant.
“We gaan natuurlijk veel verder dan het leveren van een paar dozen”, gaat Edwin verder. “Wij bieden ook de daadwerkelijke implementatie en integratie met de diensten en oplossingen die zij (willen) gebruiken. Dit met behulp van de expertise die we in ons netwerk met specialisten in huis hebben. Dat maakt van Axians de meest veelzijdig specialist in digitale transformatie.”
Volle IT-breedte
Otto vult aan: “Vooral dat hele integratieproces van het omliggende ecosysteem is waarin wij echt onderscheidend zijn. De integratie in het hele (IT) ecosysteem van klanten is ontzettend belangrijk. Zonder deze integratie heb je niets aan het netwerk. Koppelen met het hele ecosysteem bepaalt het succes van dit soort oplossingen.”
Edwin noemt het voorbeeld in de ouderen- en gehandicaptenzorg. “Vaak grote instellingen over een groot oppervlak. Voor zorgalarmering of valdetectie wil je dat de signalen gegarandeerd aankomen. Dat gaat met een privaat netwerk net wat beter dan met een WiFi netwerk. Dat laatste kun je wel gebruiken voor minder kritische toepassingen. Of denk aan valdetectie voor de lone worker in een complexe omgeving met veel staal. “
Volop ervaring
Een extra voordeel is dat Axians samenwerkt en ervaringen kan uitwisselen met buitenlandse vestigingen van Axians, die soms al meer ervaring hebben met private 5G omgevingen omdat frequenties hier al eerder beschikbaar zijn. “Voor deze business cases hebben we als Axians alles zelf met een Nederlandse serviceorganisatie in huis en werken daarbij ook samen met onze collega’s in andere landen. Hiermee zitten we in een aparte 5G-werkgroep op het gebied van kennisuitwisseling, maar ook samenwerking in projecten of bij het bouwen van demo-opstellingen.
We leren veel van de lessons learned in de landen waar private 5G al wel beschikbaar is.” Otto: “Daarnaast werken we samen met vendoren en partners. Bijvoorbeeld partners die gespecialiseerd zijn in industriële automatisering of applicaties ontwikkelen voor de zorg.”
Ook zijn ingenieurs uit Delft momenteel betrokken bij de uitrol van private 5G projecten in Duitsland. Daarnaast zitten er binnen het concern organisaties die actief zijn op bijvoorbeeld het gebied van industriële automatisering, zoals Actemium. Otto: “Zij hebben veel klanten voor wie private 5G een uitkomst is. We werken ook samen aan een ‘Edulab’, waarin we opleidingen geven met robotarmen in een IoT omgeving. Daar zijn we bezig om use cases rond private 5G te ontwikkelen. In de zorg doen we dat met een andere zusterorganisatie, Verkerk.”
“We werken ook samen aan een ‘Edulab’, waarin we opleidingen geven met robotarmen in een IoT omgeving. Daar zijn we bezig om use cases rond private 5G te ontwikkelen.”
Private 5G as a service
Voor Axians Telecom is het aanbieden van private 5G-netwerken ook een stuk extra advies naar de klanten toe, geeft Edwin aan. “Niet iedereen hoeft naar 5G over te stappen. Een zorginstelling met tien locaties die met elkaar verbonden moeten zijn, kunnen prima uit de voeten met private 4G. Maar we bieden wel die mogelijkheid wanneer klanten er klaar voor zijn. Dit hoeft niet nu meteen, maar misschien als stip op de horizon over drie of vijf jaar.”
Axians levert zijn diensten steeds meer as a Service. Dat gold bijvoorbeeld al voor indoordekking, maar sinds eind vorig jaar ook voor private 5G.
Otto: “Hiermee leveren we de private 5G-oplossing met de hele dienstverlening eromheen. Wij bieden een complete oplossing waarbij klanten verzekerd zijn van het hele beheer, onderhoud, release-management en implementatie van hun private 5G-netwerk. Inclusief de innovaties die later komen en de financiering op basis van een maandbedrag .” Edwin: “Hiermee hoeven ze niet om te kijken naar alles wat met hun (5G) netwerk te maken heeft. Zij kunnen zich blijven richten op waarvoor zij het netwerk precies willen gebruiken. Bijvoorbeeld het leveren van zorg of onderwijs. Wij verzorgen het hele lifecycle management”
Abonnement op innovatie
Last, but not least, besluit Edwin, komt ‘as-a-service’ recht uit het hart van Axians. “We hebben veel business units die succesvol as a service diensten leveren. CIO’s hebben tegenwoordig een complexe job. Er zijn zoveel keuzes te maken op het gebied van compliancy, milieu, cloud, security. Daar spelen we op in door het bieden van as a service diensten. Van cybersecurity, netwerken, networking tot en met optimale connecitiviteit.
Het is niet voldoende op het moment dat we zeggen, nou we zetten het neer en we nemen het in beheer. Nee, we gaan juist samen kijken naar nieuwe toepassingen. Wat brengen nieuwe technologieën, wat kunnen we doen op het gebied van cybersecurity, wat kunnen we doen op het gebied van extra monitoring.
Welke nieuwe applicaties zijn er voor jou beschikbaar? Zodat we heel dicht op de business gaan zitten. En dan praten we niet alleen met de IT-manager, maar ook met de mensen binnen zijn bedrijf, zijn klanten.
Dit, in combinatie met alle kennis en kunde die we hebben over missiekritieke communicatie, komt hier nu ook samen in een ‘abonnement op innovatie’. Wij verplichten onszelf daarbij om samen met de klant ook daadwerkelijk op dat netwerk te innoveren.”