De markt voor private mobile is volop in beweging, aangejaagd door de verwachte komst van 5G-netwerken en de bijbehorende voordelen voor private toepassingen. Niet alleen eindklanten kijken met interesse naar de mogelijkheden, datzelfde geldt voor MSP’s, VAR’s en andere resellers die actief zijn in IT en Telecom. Toch is het leveren van een private netwerk niet iets wat je zomaar even doet, waarschuwt Bas Piek, directeur bij MCS. En hij kan het weten. MCS is al jarenlang als value added distributeur actief in de IoT en private netwerkmarkt. Samen met Bas en Marc Vekemans, business unit manager private networks bij MCS, kijken we naar de trends en ontwikkelingen in private mobile.
MCS is al vanaf het prille begin betrokken geweest bij de aanleg van private netwerken. Oorspronkelijk zijn ze gestart als specialist op het gebied van M2M (machine-to-machine) netwerken, wat we nu kennen als IoT, met name in de industrie. Het leveren van de connectiviteitslaag in IoT groeide al snel uit tot het kunnen leveren van private LTE-netwerken. Ze begonnen met 2G (GSM), later met 4G (LTE) en inmiddels leveren ze ook al 5G private netwerken. Daarnaast levert MCS ook speciale IoT-netwerken zoals private LoRaWAN en NB-IoT. Als value-added distributeur hebben ze voornamelijk Europese hardware in hun portfolio vanwege de betrouwbaarheid en veiligheid van de apparaten. Naast hardware houdt een deel van de 25 medewerkers in de Benelux zich ook bezig met dienstverlening en advies aan hun strategische partners. Sinds begin dit jaar maakt MCS deel uit van de Europese groep Addtech. Bas zegt: “De meeste bedrijven in de groep zijn value-added distributeurs, verdeeld over vijf verschillende disciplines: Automation, Energie, Process optimalisation, Electrification en Industrial solutions. Het doel van Addtech is om deze bedrijven te helpen groeien, maar ze wel autonoom te laten bestaan.”
Mission-critical
Als we het hebben over private LTE, komt al snel de zorg- en logistieke sector ter sprake. Veel partners van MCS hebben klanten in de zorgsector, zoals Stichting Philadelphia Zorg en Zorggroep Solis. Samen met partner Hertek heeft MCS projecten in deze sector uitgerold. Marc zegt: “In de zorg is het bewaken van het primaire proces enorm belangrijk. Dat begon met private GSM voor spraak- en sms-alarmering. Later werden daar met private LTE zorgapps en domotica aan toegevoegd. WiFi is vaak niet geschikt, omdat het bijvoorbeeld niet is ontworpen voor handovers. Ook in de industrie, waar MCS veel klanten heeft, komen ze tegen deze beperking aan. Denk bijvoorbeeld aan automatic guided vehicles in een distributiecentrum die te kwetsbaar zijn voor WiFi.”
Naast nieuwe partijen voor private LTE, zie je ook dat veel partijen zijn overgestapt van private GSM (2G) naar private 4G (LTE). “Er zijn nog steeds actieve private 2G-netwerken, maar MCS adviseert ze spoedig over te stappen naar private LTE, omdat fabrikanten de 2G-technologie niet meer ondersteunen.”
Overstap naar 5G
Hoewel private 5G in Nederland nog niet volledig beschikbaar is, is MCS al betrokken bij enkele private 5G-pilots. Bas zegt: “We hebben al twee private 5G-netwerken gebouwd in samenwerking met het Do IoT Fieldlab in Delft. Eén op het TU-terrein in Delft (The Green Village) en één op The Unmanned Valley in Katwijk. Die netwerken zijn al meer dan anderhalf jaar operationeel. We hebben ook een eigen mobiele 5G-kit ontwikkeld met een Nokia NDAC 5G standalone netwerk. Deze mobiele unit kunnen we op elke gewenste locatie plaatsen om daar een private 5G-netwerk op te zetten. Daarnaast zijn we bezig met het uitrollen van een 5G-project bij Tomatoworld. Dat is een 5G-opstelling in de kas in het Westland, waarbij we het kweken van tomaten via 5G ondersteunen. Hiermee helpen we de glastuinbouw om verder te digitaliseren en om voedsel duurzamer en efficiënter te produceren met 5G.” MCS heeft ook al verschillende 5G private netwerken geleverd in het buitenland. Bas zegt enthousiast: “Het is geweldig om te zien wat je ermee kunt doen. Zo maakt The Ocean Cleanup gebruik van een privaat netwerk om de Stille Oceaan te ontdoen van de plastic soep, en verkennen ATEX-gecertificeerde robots via 5G afgelegen en explosiegevaarlijke locaties terwijl ze real-time data verzamelen.”
Werelden komen samen
MCS is actief in zowel de industrie als op het gebied van IoT. Marc ziet dat deze twee werelden samenkomen met private 5G. “Op dit moment werken industrieën vaak nog met bekabelde netwerken, deels omdat ze eraan gewend zijn en deels omdat de alternatieven met 4G nog niet snel genoeg zijn. Ik verwacht dat we na de introductie van 5G op 3500 MHz snel de eerste toepassingen zullen zien, bijvoorbeeld op het gebied van camerabewaking waarbij de beelden ter plekke geanalyseerd moeten worden. Op basis van die analyse kan de computer direct bepalen of er actie moet worden ondernomen. Ook op het gebied van autonoom rijden wil je alle aansturing autonoom en in real-time kunnen doen in een logistieke opstelling.”
Bas voegt eraan toe: “De belofte van 5G, die we nu in de praktijk testen met het Do IoT Fieldlab in nauwe samenwerking met de TU Delft, TNO, SURF en BTG, wordt binnenkort ook commercieel beschikbaar voor het Nederlandse bedrijfsleven. Deze technologie zal nieuwe innovaties stimuleren en bedrijven helpen enkele bestaande uitdagingen op te lossen. We gaan een zeer interessante periode tegemoet in onze branche.”
Noodzaak
Maar is het voor veel partijen noodzakelijk om over te stappen naar een privaat netwerk, vragen we aan Marc. Hij zegt: “Ik denk dat we in Nederland enorm verwend zijn met kwalitatief goede netwerken. Maar als je een bedrijfskritisch netwerk wilt opzetten, doe je dat bijvoorbeeld omdat je niet wilt dat fabrieksprocessen uitvallen als een openbaar netwerk uitvalt. Je bent dan altijd afhankelijk van de SLA van dat openbare netwerk. Daarnaast zal 5G een flinke uitdaging hebben om indoor dekking te realiseren. Daarom kijken veel partijen in de industrie naar een 5G edge standalone oplossing met een eigen 5G-core en een eigen5G (RAN) netwerk op locatie. Op die manier hebben ze een eigen netwerk waar ze niet afhankelijk zijn van mobiele operators en volledige controle hebben over de kwaliteit van het 5G-netwerk.
Er zullen ook grote spelers zijn die snel willen schakelen om een deel van het 5G-spectrum veilig te stellen voor hun eigen activiteiten. Daarnaast verwacht ik dat er veel vraag zal ontstaan bij kleinere organisaties. Bovendien zal de groeiende aandacht voor 5G ook leiden tot meer private 4G-netwerken. Die voldoen prima voor veel partijen die de geavanceerde toepassingen van 5G niet nodig hebben. Bovendien kan private LTE gemakkelijk worden opgeschaald naar 5G.”
Aanleg complex
De toenemende interesse in private netwerken zal nieuwe partners aantrekken, voorspelt Bas. Hij benadrukt echter dat het belangrijk is om dit serieus aan te pakken. “Het opzetten van een privaat netwerk is geen lichtzinnige taak. Je kunt niet zomaar een kant-en-klaar privé-netwerk uit de kast halen en bij een klant implementeren. Ook de use case van de klant is een belangrijke factor bij de implementatie. Is het alleen bedrijfskritisch of mission-critical? Het is essentieel om goed te inventariseren en te bepalen waar de klant naar op zoek is. We werken met een checklist met vragen die we aan onze partners stellen. Op basis van deze inventarisatie maken we een plan van aanpak en bekijken we samen met alle betrokken partijen hoe we de beste oplossing kunnen bieden. Op die manier voorkomen we dat we lukraak aan de slag gaan zonder een gedegen plan. Een privaat netwerk is geen product van 100 euro dat je koopt. Het is een serieuze investering en daarom moeten we de vragen en behoeften van de klant serieus nemen. Een privaat netwerk is altijd maatwerk.”
Gezien hun achtergrond kan MCS goed helpen bij deze processen. Marc legt uit: “We werken altijd achter de schermen, waarbij de partner het aanspreekpunt is voor de klant. Sommige partijen doen veel zelf, maar er zijn ook partners waar we SLA-overeenkomsten mee hebben, waarbij wij het netwerk voor hen monitoren.”
Bas benadrukt nogmaals de ervaring van MCS op dit gebied. Bovendien hebben ze voorsprong in kennis van private 5G-netwerken. “Op basis van onze ervaring zijn we een betrouwbare value-added leverancier voor private netwerken. Het voordeel van zaken doen met ons is dat we het volledige certificeringstraject hebben doorlopen bij onze leveranciers. We zijn volledig gecertificeerd door leveranciers zoals Nokia, Druid en Baicells. Hierdoor kunnen we die expertise gebruiken om kennis te delen met onze partners en hen goed te ondersteunen. Daarnaast hebben we onze eigen MNO-code bij het RDI (voorheen Agentschap Telecom) en hebben we ervaring in het aanvragen van privaat spectrum voor onze partners en hun klanten.”
Samen optrekken
Bas verwacht dat er in deze nieuwe markt nog enkele onvolkomenheden zullen zijn. “Maar dat was vijf à zes jaar geleden niet anders toen we begonnen met private LTE. Daarom is het belangrijk dat spelers in de markt gaan samenwerken. Dat is met name onze rol, om betrouwbare informatie en kennis te delen met onze partners en hun klanten te voorzien van goed advies. Op die manier wordt het voor ons allemaal leuker en interessanter. Kortom, ik kan niet wachten om aan de slag te gaan met private 5G.”