Onlangs sloot Lyfo.NET een exclusieve deal met T-Mobile voor de Nederlandse distributie van hun oplossing. In de eerste TBM van 2022 heeft ook een interessant interview gestaan met Maurits van Zandbergen, CEO van Lyfo.NET. In dit artikel geeft Eildert van Dijken uitleg over de werking van Lyfo.NET én waarom het ook interessant is voor het Nederlandse partnerkanaal.
Mobiele netwerken zijn erop ingericht om zo lang mogelijk verbinding te houden met mobiele apparaten. Dat zorgt er gelukkig voor dat onze mobiele toestellen bijna altijd blijven werken, door met het eigen netwerk verbonden te blijven. Er zijn echter een paar situaties waarbij dit niet ideaal is, namelijk bij verlies van dekking, bij roaming, bij verstoringen en bij gebruik van private netwerken.
Verlies van dekking
Geen enkel mobiel netwerk heeft volledige geografische dekking. Soms wordt het niet toegestaan om zendmasten te plaatsen, zoals in Natura2000 gebieden. Onlangs hebben we een prachtige wandeling gemaakt op de Posbank bij Rheden (vlakbij Arnhem). Mijn vrouw heeft een andere netwerkprovider dan ik, waarbij zij op een groot deel van de wandeling wel dekking had en ik niet. Omdat het gebied voor ons niet heel bekend was, is het gebruik van Google Maps wel handig. Zonder data lukt dat niet goed. Natuurlijk is dit mogelijk een uitzondering, want de mobiele netwerken in Nederland zijn verschrikkelijk goed. De zendmastlocaties zijn per operator vaak wel verschillend, zodat elk netwerk net een ander dekkingspatroon heeft. Soms wordt er nog teruggeschakeld naar 2G of 3G. Voor bereikbaarheid is dat fijn, maar mobiele data werkt dan bijna niet meer is mijn ervaring.
Roaming
Grensgebieden zijn ook plekken waar mobiele toestellen niet goed werken. Dat is jammer, want vanaf 2G is het al mogelijk om met een werkende verbinding de grens over te gaan. Om naadloze roaming goed te laten werken is wel veel afstemming nodig tussen mobiele operators. En dat vergt veel mankracht en testen. Want bij elke wijziging in het radionetwerk (en die zijn er regelmatig), moet je weer opnieuw gaan testen. Het mobiele toestel wordt dus niet geholpen door het netwerk in het grensgebied. Het kan daarom voorkomen dat je lange tijd op een buitenlands netwerk zit, terwijl je in Nederland aan het werk bent. En bij een grensovergang is je mobiel meestal langere tijd aan het zoeken, zeker als je onderweg bent en steeds langs nieuwe zendmasten rijdt. Ik heb vaker meegemaakt dat ik 5 tot 10 minuten geen dataverbinding had.
Verstoringen
Publieke mobiele netwerken zijn zeer complex. Enorm veel verschillende systemen spelen een rol in de dienstverlening van een operator. In de huidige moderne netwerken wordt veel gekeken naar redundantie. Operators zijn continue bezig met uitbreiding van capaciteit en het toevoegen nieuwe functies. Men probeert dat (vooral ’s nachts) zo veilig mogelijk uit te voeren. Vooral hulpverleners en veiligheidspersoneel merken soms dat er in een bepaald gebied even geen netwerk beschikbaar is. Dan worden er aanpassingen gedaan aan glasvezel, software of configuratie van de netwerken. Naast deze geplande werkzaamheden, zijn er helaas ook storingen. Door externe beïnvloeding, door hardware of software problemen is de dienstverlening niet altijd beschikbaar. Soms is de onderbreking kort, maar het kan ook enkele uren duren.
Private Netwerken
Een behoorlijk aantal organisaties, bijvoorbeeld in de zorg, maakt ondertussen ook gebruik van private netwerken. Als dit puur als DECT vervanger wordt gebruikt met toestellen die op locatie blijven, is er geen probleem. Maar steeds vaker wil men ook met hetzelfde toestel buiten het eigen terrein bereikbaar blijven. Nu zijn er veel toestellen met duo sim mogelijkheden, maar meestal moeten gebruikers echt snappen wat ze doen om naadloos binnen en buiten het netwerk verbonden te zijn.
Hoe werkt het?
Lyfo.NET heeft 2 stukken software ontwikkeld om de omschakeling te kunnen laten plaatsvinden: een stukje software op de sim (een sim applet) en een app voor de gebruiker. Alleen door beide te combineren, is er voldoende controle over het mobiele toestel om de snelle omschakeling te laten plaatsvinden. Want op de achtergrond wordt er continu informatie verzameld over de andere beschikbare netwerken, iets wat een toestel normaal niet doet.
De omschakeling gebeurt op basis van een Network Quality Indicator (NQI), iets wat door Lyfo.NET is ontwikkeld. Daarbij wordt gekeken naar radio dekking, maar ook naar IP datasnelheid. Er zijn nog meer parameters, maar vanwege de patenten wil Lyfo.NET daar niet verder op ingaan. Sommige netwerken hebben wel een goede dekking, maar door storing of overbelasting is er bijvoorbeeld niet voldoende datasnelheid beschikbaar. Lyfo.NET schakelt bijvoorbeeld over zodra de datasnelheid 5 Mbit/s of lager is.
TwinSIM oplossing
Wat Lyfo.NET dit jaar heeft gelanceerd is een slimme oplossing die zeer snel kan schakelen tussen netwerken, zonder dat gebruikers last hebben van onderbrekingen. De primaire sim is van T-Mobile, de tweede sim is van Lyfo.NET. Bij Lyfo.NET is het voor beheerders mogelijk om te kiezen hoe de omschakeling moet plaatsvinden voor alle gebruikers in de organisatie. Bij problemen met dekking, in het grensgebied of bij verstoringen (zie kader `Demo Effect’), zorgt Lyfo.NET ervoor dat gebruikers verbinding blijven houden.
In de afbeelding wordt dit grafisch weergegeven. Zonder Lyfo.NET zal een gebruiker bij punt (3a) geen verbinding meer hebben. Vlak daarna is er weer dekking van het netwerk, zodat bij punt (4a) er weer verbinding is. Met Lyfo.NET wordt op basis van de NQI kort na punt (2b) al overgeschakeld naar het alternatieve netwerk, zodat de dataverbinding in stand blijft. Vervolgens wordt bij punt 4b weer teruggeschakeld, zodra de dekking en datasnelheid goed genoeg zijn. Tijdens testen hebben veel gebruikers niet eens gemerkt dat ze zijn overgeschakeld, ondanks dat ze tijdens hun werkdag wel 10x van netwerk waren veranderd. Het naadloos omschakelen is ook perfect voor organisaties die het maximale uit hun privaat netwerk willen halen, zonder gebruikers met techniek te vermoeien.
In de praktijk
Lyfo wordt inmiddels al door een aantal klanten in binnen- en buitenland ingezet. Met name binnen organisaties waar missiekritische communicatie key is. Zo is Lyfo.NET recent ook uitgerold bij een grote zorginstelling in het noorden van het land. Zij ervaarden continue dekkingsproblemen, ondanks dat ze medewerkers hadden uitgerust met de beste SIM voor hun specifieke werkgebied, dus een mix van T-Mobile, KPN en Vodafone SIMkaarten. Echter er bleven alarmoproepen in de mist gaan, met de gevolgen van een dergelijke escalatie. Sinds ze Lyfo.NET gebruiken op hun mobiele toestellen is er geen enkele alarmoproep meer fout gegaan. Lyfo.NET is dan ook een geweldige toevoeging voor alle Telecom partijen die zich bezig houden met (zorg) alarmering via de publieke netwerken.
Conclusie
Nederland heeft wereldwijd gezien de beste mobiele netwerken ter wereld. Misschien hebben we daardoor ook extra kritische gebruikers. Lyfo.NET heeft op heel slimme wijze een aantal problemen van mobiele verbindingen opgelost. Dankzij hun overeenkomst met T-Mobile (die absoluut niet over één nacht ijs gaat), is er ook voor grotere organisaties een stuk zekerheid bij de keuze voor deze oplossing. Er zijn al organisaties in de zorg en bij veiligheidsdiensten die deze oplossing als standaard voor hun medewerkers uitrollen. Ik denk daarom dat we Lyfo.NET nog op veel plekken gaan tegenkomen!