Als er een leerstoel was over missiekritische communicatie, dan zou de kans groot zijn dat Maurits Zandbergen deze als eerste zou bekleden. Als pionier zette hij in Nederland met RadioAccess de eerste private mobiele netwerken op de kaart en vijftien jaar later is hij met Lyfo nog altijd actief binnen dezelfde markt. Reden om met hem de komst van private 5G eens goed onder de loep te nemen en te kijken waarom Lyfo zo’n goed alternatief biedt voor een private netwerk.
“Ik geloof absoluut dat er een markt is voor private netwerken, sterker; we waren diegenen die het in 2008 al introduceerden in de Nederlandse markt”, begint Maurits zijn verhaal, “Ik ben er dan ook absoluut niet op tegen”, benadrukt hij. “Maar ik zie dat het momenteel door de verwachte komst van private 5G wel erg gehyped wordt. Men moet zich wel afvragen wanneer en of een dergelijk netwerk echt nodig is. En wat de alternatieven zijn.”
Goed nadenken
Denk bijvoorbeeld aan video streaming. Stel je hebt een haven en je gaat bewakingscamera’s ophangen Dat kun je bedraad uitvoeren. Of je gaat camera’s plaatsen die 4G of 5G als backhaul gebruiken. Als je dat over een publiek netwerk doet, dan verstook je per maand terabytes. Dat is dus normaal gesproken onbetaalbaar. Dan is de business case voor een privaat lokaal netwerk absoluut te rechtvaardigen. Moet dat dan opeens een dekkend netwerk zijn over de hele haven? Nee, je kunt daar ook prima met lokale cellen gaan werken. Draadloos heeft per definitie ook de eigenschap dat het te verstoren is. Dus wil je naar betrouwbare oplossingen toe, dan kan je ook vaak met glasvezel uit de voeten. ‘’ Kortom, denk goed na aan wat voor toepassing je werkelijk nodig hebt, en baseer daar je keuzes op.” En oh ja, meer en meer zien we in Europa dat publieke operators met baanbrekende alternatieven verschijnen, waaronder een stuk frequentieruimte volledig te alloceren voor een bepaalde (private) toepassing in een bepaald gebied tegen een fractie van de kosten wat terrabytes normaal per maand zouden kosten.
Meer dan prima publiek netwerk
Daarbij kunnen veel partijen prima uit de voeten met de kwaliteit van het openbare net. “Dat de komst van dat 3,5 GHz spectrum nodig is in Nederland, is duidelijk en hoe eerder hoe liever. Dat we hiermee achter gaan lopen in de rest van de wereld, ik stel daar echt vraagtekens bij. De mobiele netwerken in Nederland behoren al jaren tot de beste van de wereld. We staan elk jaar in de top van de beste mobiele netwerken. Als je ziet wat 5G in de US voor datasnelheden brengt, die liggen stukken lager dan onze 4G snelheden hier.
Het is een illusie om te denken dat je met een private netwerk dezelfde performance kunt halen als publieke operators. Die kunnen hoge snelheden bieden, zeker met de komst van 5G en nu al met 4G via zogenaamd carrier aggregation. Dat betekent dat ze van alle frequenties gebruik kunnen maken om jou die maximale bandbreedte te bieden. Dat is iets wat binnen private netwerken nooit zal gaan ontstaan. En daar zit niet al die kennis en expertise om zo’n netwerk altijd weer verder te optimaliseren en in de lucht te houden, wat uiteindelijk de core business is van een publieke operator. Het is dus een illusie om te denken dat een privaat netwerk jou opeens een uptime biedt van 100%. De argumenten om een privaat netwerk te overwegen liggen echt op een ander vlak.
Security issues
Daarbij wordt er vaak nogal neerbuigend gedaan over DECT of WiFi, maar ook met de komst van WiFi7 verwacht Maurits dat ook hier nieuwe kansen komen. “Vaak wordt de 3,5 GHz genoemd voor IoT toepassingen, veel sensoren op een klein oppervlak. Omdat de cellen kleiner worden, kun je dus meer capaciteit creëren. En dat betekent automatisch hogere frequenties. Maar in hoeverre verschilt dat dan van WiFi? Dat is uiteindelijk dezelfde opzet, je maakt kleine lokale cellen met heel veel bandbreedte. En je moet niet vergeten dat die kleine lokale cellen met zoveel bandbreedte wel met glasvezel ontsloten gaan worden.
Daarbij wordt vaak gesteld dat WiFi veel makkelijker te hacken is. Dan wijst Maurits op de meest zwakke plek in de private netwerken, de SIM, in zijn ogen het meest cruciale element van een privaat en publiek netwerk. “Als ik je vertel dat het merendeel van de SIM’s die wij (in Europa) tegenkomen in private netwerken van Chinese makelij zijn. En dat veel van die SIM’s dezelfde codes en keys hebben die ook op andere netwerken gebruikt worden. Dat betekent dus dat er een enorm groot gat in de beveiliging is ontstaan op simkaartniveau. Mijn advies aan iedereen is om het gebruikte SIM-profiel nog eens goed te bekijken, niet voor niets zijn complete afdelingen binnen een mobiele operator hiermee bezig om deze beveiliging continue up to date te houden. Zie de SIM-kaart als de sleutel van je kluis, die laat je toch ook niet zomaar kopiëren?”
Schakelen problematisch
Een ander groot probleem is het omschakelen tussen de publieke en private netwerken. In de meeste gevallen is dat een handmatige actie. Hoeveel mensen doen dat? “Dus als je ene of andere netwerk uitvalt en je niks in de gaten hebt dan liggen er gewoon patiënten op apengapen en word je niet gealarmeerd.” Los van het feit dat de oplossing van Lyfo in het algemeen een goede vervanging is voor een private mobile netwerk, biedt Lyfo ook een oplossing hiervoor. De TwinSIM oplossing van Lyfo schakelt daarbij niet alleen automatisch tussen je private en publieke netwerk. “Als je op je publieke netwerk uitvalt, schakelt hij automatisch over op een ander publiek netwerk wat op dat moment wél beschikbaar is. Daarbij lopen dankzij TwinSIM de calls door op de andere SIM, die op dat moment niet actief is. Op het moment dat ik overschakel naar die tweede SIM heb ik gewoon dekking en capaciteit voor data én voice. Ik kan bellen gebeld worden op mijn 06-nummer. Heel anders dan bij een regulier private netwerk, waar je alleen kunt bellen en gebeld worden met de SIM die op dat moment actief is.
“Stel, ik heb een privaat netwerk ergens in de haven en er is een ongeval gebeurd. Ik moet nú bellen, maar ik zit niet op het publieke netwerk, hoe kan ik dan die 112-call gegarandeerd afhandelen? Dit soort aspecten wordt niet of nauwelijks belicht bij het implementeren van private netwerken. Toen wij bij RadioAccess begonnen met private GSM was dat een van de meest cruciale vragen. Wat moeten we doen als we 112-bellen? Wij integreerden die private GSM oplossing met de telefooncentrale en op het moment dat je ging bellen, ook al zit je in je private netwerk, gaat die call via de telefooncentrale van het bedrijf naar buiten. Maar mobiele 06-nummers kun je niet integreren in je telefooncentrale.” En ja, alles wordt meer data, ook voice, maar vergeet niet dat er cruciale elementen zijn waar je pas achter komt op het moment dat het te laat is, zoiets als de put dempen als het kalf al is verdronken. Door de huidige hype omtrent 5G en Private netwerken worden essentiële zaken onvoldoende belicht. Dat vraagt dus om realiteitszin met één belangrijke vraag; wat zijn mijn argumenten om te kiezen voor een privaat netwerk? Stel deze vragen, verdiep je erin, baseer je op feiten.
Lyfo als alternatief
De oplossing van Lyfo past dus niet alleen als onderdeel van een private netwerk, maar kan op zichzelf in veel gevallen ook als alternatief dienen. “Lyfo.NET maakt het mobiele toestel leidend. Waarin dus de combinatie kan zitten van een operator SIM en een Lyfo SIM-kaart die over alle netwerken kan, daarmee heb je een oplossing waarmee je hier in Nederland alleen al altijd toegang hebt tot de drie mobiele netwerken. Een andere setup is de publieke SIM-kaart en de private SIM-kaart. Daarmee heb je dus opeens een mechanisme dat automatisch schakelt tussen publiek en privaat netwerk. Daarbij is je private netwerk het meest preferred netwerk. Op het moment dat Lyfo. NET dat detecteert, schakelt je mobiele toestel direct over, maar op het moment dat het private netwerk niet aanwezig is, bijvoorbeeld door uitval, gebruik je nog steeds die paraplu van het publieke netwerk.
Primair maak je altijd gebruik van je mobiele operator. In Nederland werken we intensief samen met T-Mobile, daar hebben we ook de exclusieve distributie mee geregeld. Echter, ook in Nederland zijn er plekken waar het T-Mobile netwerk onvoldoende performed en dan schakelt Lyfo.NET automatisch over naar de tweede SIM. Dan maak je daar tijdelijk gebruik van KPN of Vodafone. En op het moment dat het T-Mobile signaal weer goed genoeg is, schakelen we automatisch terug.
Keuze maken
Er wordt op dit moment te veel de nadruk gelegd op private netwerken en te weinig op een alternatief als Lyfo, stelt Maurits. “Sorry dat ik het zeg, maar vendoren, VAR’s en consultants hebben weer wat nieuws te vertellen in de markt. En dan moet je als CIO van een bedrijf of instelling de afweging maken; ga ik nu via het publieke netwerk werken met een Lyfo oplossing of ga ik mee in de luchtfietserij van mijn aanbieder of consultant die zegt dat ik een privaat netwerk moet aanleggen? Ik durf te stellen dat die make-or-buy decision te snel gemaakt wordt. Vergis je niet in de kosten van het aanleggen van een privaat 5G-netwerk en vooral niet in de kosten van het onderhouden van een dergelijk netwerk. En bij een publiek netwerk weet je, je neemt zoveel SIM-kaarten af. Daar heb je een Lyfo-netlicentie, bij die schakelt automatisch over alle netwerken, in Nederland heb je dan Triple-redundantie. Je weet wat je per maand betaalt voor al die SIM-kaarten die je daarmee live hebt. Het is net als een huis kopen of een huis huren. Als je het huurt, dan weet je wat je kosten zijn. Als je het koopt, het dak gaat lekken en dan zit je mooi te kijken en gezien dat snelheid van ontwikkelingen voorzie ik nog heel wat lekken, maar dan op een ander vlak.