Een van de partners van CapX is technisch installatiebedrijf Van Dorp. Wilfred Peters is bedrijfsleider Zorg binnen deze technisch dienstverlener, die zijn gespecialiseerd in de gehele keten rondom innovatieve zorgtechnologie van integratie tot het bieden van complete ontzorging voor communicatie, alarmering in de zorg.
Die stap naar deze markt heeft een bijzonder achtergrond, vertelt Wilfred. “Onze directeur-eigenaar Henk Willem van Dorp heeft een droom om nog iets voor de zorg in Nederland te betekenen. Zo ben ik drie jaar geleden aan boord gekomen met een achtergrond in integraties en ontwikkeling van verpleegoproepsystemen. “Waar zouden we het verschil kunnen maken in deze markt? We hebben gekeken hoe we zaken efficiënter, beter en beheersbaarder konden aanbieden. We komen natuurlijk uit de tijd van de DECT, vervolgens IP-DECT en daarna WiFi. Er waren veel vragen en klachten rond verpleegoproepsystemen. Want Wifi als datadrager werd ineens ingezet als kritische alarmering en voor spraak, terwijl het daar nooit voor bedoeld is. Tijdens onze zoektocht kwamen we bij CapX uit, met private 4G in de zorg. Al snel was ons duidelijk dat deze technologie veilig is en niet gevoelig voor invloeden die op een locatie spelen. En heel goed te managen. Prima dus voor personenalarmering en voor kritische alarmering.”
Veilig en betrouwbaar
Inmiddels draait de samenwerking met CapX op volle toeren en heeft Van Dorp relatief weinig onderhoud aan de geleverde systemen. “Van daaruit hebben we de stap gemaakt naar een gecentraliseerde omgeving, zodat je vanuit één datacenter zo nodig meerdere locaties op kunt aansluiten. Dat draait allemaal probleemloos Inmiddels is Van Dorp een stap verder gegaan. Het verpleegoproepsysteem wat in de patientenkamers hangt, die normaal bekabeld zijn, worden nu uitgerust met een private LTE dongel. “Dus naast de smartphone voorzien we nu ook de kamerunits van private LTE. Zo is het hele verpleegoproepsysteem een hele beheersbare en stabiele omgeving geworden.”
Business case
Een van de eerste projecten die Van Dorp met CapX realiseerde, betrof een communicatiesysteem voor de Amsterdamse zorginstelling Amsta, die wonen en zorg biedt aan ouderen en mensen met een verstandelijke beperking. Deze maakte voor de communicatie in hun circa 30 vestigingen gebruik van een WiFi-netwerk. “Dat wilden ze natuurlijk optimaal benutten, waardoor je op een gegeven moment wel aan een maximum komt. Dat zit hem dan bij de verpleegoproepsystemen. Die alarmering heeft prioriteit en wifi luistert erg nauw, vooral omdat er veelal extern beheer op zit, dus voor hen bood private LTE een hele stabiele omgeving voor dat stuk kritische communicatie. Ze gebruiken de wifi nu waarvoor het bedoeld is, voor de kantoorautomatisering en de bezoekers. En voor de communicatie, bellen, gebeld worden, verpleegoproepsystemen en personenalarmering is gekozen voor private LTE.”
Met enige trots kunnen we stellen dat we op dit moment het grootste PLTE netwerk in de zorg gebouwd hebben qua aantal gebruikers en locaties in een gecentraliseerde omgeving. Inmiddels hebben andere instellingen het succes gezien en zijn we bezig met de uitrol van andere trajecten. We adviseren onze relaties daarbij altijd over de mogelijkheden om on-premise , gecentraliseerd te gaan werken of als SaaS model waarbij wij alle functionaliteiten leveren inclusief de hard- en software via onze eigen datacenter.
Vreemde eend
Van Dorp is een vreemde eend in de bijt. De meeste leveranciers in deze volgens Wilfred nichemarkt zijn system integrators. “Binnen de installatiemarkt is alles van tevoren vastgelegd. Als je het hebt over zorgoplossingen, daar is echt niks standaard. Daar gaat het om functionaliteiten waarvoor je draagvlak moet creëren bij de gebruikers. Zodra je met hen in gesprek gaat, wordt het plan wat vooraf vaak is bedacht aan alle kanten aangepast.” Van Dorp is blij met de stap richting zorg en communicatie, vertelt Wilfred. We hebben zoveel vertrouwen in de markt, dat we graag willen groeien om beter te worden. We staan op het gebied van private LTE en zorgcommunicatie dan ook aan de vooravond van een nieuwe acquisitie om private LTE nog sterker te kunnen wegzetten in de zorgmarkt.”
Over Van Dorp
Van Dorp is in 1985 begonnen als traditioneel installatiebedrijf met 10 medewerkers. Tegenwoordig zijn wij uitgegroeid tot een technisch dienstverlener in de elektrotechniek en werktuigbouwkunde met 20 vestigingen door heel Nederland en ruim 1.300 medewerkers en doen ze meer dan alleen installaties. Techniek is nog altijd de basis, maar onze toegevoegde waarde zit hem in het verzorgen van de totale technische en facilitaire dienstverlening. Ondanks onze groei, hanteren wij nog steeds dezelfde kernwaarden. Zo zijn wij nog steeds een familiebedrijf en hechten wij veel waarde aan duurzaam onder nemen.