Het heeft even geduurd, maar vanaf donderdag 15 februari kunnen de landelijke operators zich melden voor de veiling van nieuwe 5G-frequenties binnen de zogenoemde 3,5 GHz-frequentieband. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat publiceerde vandaag de regels voor de 5G-veiling gepubliceerd in de Staatscourant De veiling zelf start naar verwachting nog voor de zomer., zodat de radiofrequenties vanaf 1 augustus gebruikt kunnen worden. De veiling moet minimaal 170 miljoen euro opleveren. Dat is de startprijs van de veiling voor alle frequenties.
Het ligt voor de hand dat telecomproviders KPN, Vodafone en Odido deelnemen aan de veiling. Verder is het afwachten of partijen als Citymesh meedingen. Citymesh deed vorig jaar als nieuwkomer buiten de gevestigde operators in België mee aan de veiling en verkreeg een deel van de bandbreedte. Het bedrijf is sinds kort neergestreken in Nederland.
Odido meldde zich al meteen via een persbericht voor de veiling. Margreet Hoekstra, Chief Legal and Regulatory Affairs van Odido: “We zijn blij dat het ministerie haar veilingregeling heeft gepubliceerd en dat daarmee eindelijk de veiling nog voor de zomer kan plaatsvinden. We hebben in Nederland te lang in onzekerheid gezeten over de beschikbaarheid van de 3,5 GHz band voor 5G. Deze frequentieband is cruciaal om met ons mobiele netwerk tot de wereldwijde top te blijven behoren. Odido is daarom blij dat zij zich nu op de veiling kan richten om daarna met de 3,5 GHz band haar klanten een nog betere netwerkervaring te kunnen bieden”, aldus Hoekstra.
Procedure
Geïnteresseerde partijen uit binnen- en buitenland kunnen vanaf donderdag 15 februari 2024 een aanvraag indienen voor deelname aan de frequentie-veiling voor 5G in de 3,5 GHz band. De veiling zelf start naar verwachting nog voor de zomer. De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur voert de veiling uit, in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Martijn Meijers, directeur Infrastructuur van de RDI: “De voorbereiding van de veiling kan nu echt van start! En daar gaat de RDI hard mee aan de slag. Nederland kan daardoor straks echt profiteren van de innovatieve toepassingen die met de 5G- technologie mogelijk worden. Dat is belangrijk voor ons land, want het is essentieel voor onze verdere economische ontwikkeling. Bovendien biedt het supersnelle internet de consument ook veel nieuwe en praktische mogelijkheden.”
Opzet veiling landelijke 5G-vergunningen
Bij de eerdere veiling in 2020 heeft het kabinet al hoogwaardige mobiele dekking vastgelegd met een dekkingseis van 98% van de oppervlakte van elke Nederlandse gemeente. En voor elke -nu te verdelen- vergunning geldt een ingebruiknameverplichting. De gemiddelde snelheid van mobiel internet in Nederland zal straks meer dan 100 Megabit per seconde zijn.
In aanloop naar de telecomveiling heeft het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) bepaald dat deelnemende marktpartijen maximaal 40% van de beschikbare frequenties mogen verwerven. Dit beleid, ook toegepast bij de vorige veiling in 2020, waarborgt ten minste drie aanbieders voor openbare, snelle mobiele communicatie, met name via 5G in de 3,5 GHz-band. Het Ministerie streeft hiermee naar voldoende concurrentie op de telecommarkt, wat resulteert in kwaliteit, innovatie en redelijke prijzen. De veiling betreft de 3,450-3,750 MHz-banden, inclusief een gereserveerde band van 50 MHz aan beide zijden voor private netwerken. De minimale biedingen zijn gebaseerd op Europese benchmarks, met enige korting vanwege vertragingen in het vrijmaken van het spectrum. De veiling, verdeeld over meerdere rondes, heeft een totaal startbedrag van EUR 170 miljoen en een looptijd van ruim zestien jaar. Deelnemers bieden bij oplopende prijzen op het aantal vergunningen dat zij wensen, net zo lang tot vraag en aanbod precies gelijk zijn. Het Ministerie benadrukt eerder behaalde successen, zoals een dekkingsvereiste van 98% in elke Nederlandse gemeente en minimale internetsnelheidseisen.
Historie
Lees ook ontwikkelingen rond 3,5 GHz – wanneer krijgen we nu echt snel 5G?
Weg naar 5G 3,5 GHz band open door uitspraak rechtbank
De 3,5 GHz band is een belangrijke volgende stap voor de 5G dienstverlening. De 3,5 GHz band is belangrijk omdat deze het meest geschikt is voor toepassingen die een hoge datasnelheid en goede dekking vereisen. Deze frequentie band is daarnaast bijzonder geschikt voor veeleisende bedrijfs-en consumententoepassingen. Bovendien biedt deze frequentieband meer bandbreedte dan de in 2020 voor 5G geveilde 700 MHz band.
Nederland is zo’n beetje het laatste land in Europa dat snel 5G op de markt zal gaan brengen.Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de frequenties al in 2021 onder de hamer gingen.Maar in ons land werd de 3,5 GHz-band nog gebruikt door een satellietgrondstation in het Friese dorp Burum. Om verstoringen te voorkomen mocht niemand de frequenties in de 3,5-band gebruiken boven de lijn Amsterdam-Enschede. Het heeft jaren gekost om het satellietgrondstation te verhuizen. Daarna zorgden rechtszaken tegen het Nationaal Frequentieplan voor extra vertraging.
Vorige week nog maakte de RDI de twaalf partijen bekend die een vergunning kregen voor de uitrol van een 5G privaat netwerk. Lees hier
Lees hier de publicatie in de Staatscourant